Globální Nadace Vodafone dává konektivitu v oblastech postižených hurikánem Irma

Globální Nadace Vodafone obnovuje mobilní komunikaci v regionech zdevastovaných hurikánem Irma. Tým složený z mezinárodních dobrovolníků nasazuje na karibském ostrově Guadeloupe technologické řešení Instantní síť (Vodafone Foundation Instant Network), která prostřednictvím přenosné mobilní sítě propojuje záchranáře a umožňuje postiženým rodinám kontaktovat své příbuzné. Program Instant Network 3G pomáhá v přírodních a humanitárních krizích už pojedenácté, od svého vzniku umožnil na 3 miliony hovorů. Mezinárodní humanitární mise Nadace Vodafone zároveň poskytuje komunitám okamžité mobilní nabíjení telefonů v oblastech bez elektrické energie.

Dobrovolníci globální Nadace Vodafone ze Španělska, Maďarska a Nizozemska už odvezli tzv. Instantní síť globální Nadace Vodafone (Vodafone Foundation Instant Network) do Pointe-à-Pitre v Guadeloupe, aby poskytla komunikační podporu v oblastech nejvíce postižených hurikánem Irma. Přenosné technologické řešení nabízí podporu místním operátorům a ve spolupráci s nevládní organizací Télécoms Sans Frontières pomůže obnovit lokální mobilní sítě, umožní komunikaci záchranářům a spojení lidí postižených ničivým hurikánem Irma se svými blízkými.

Tým Nadace Vodafone koordinuje spolupráci s místními operátory a nevládními organizacemi pracujícími na Guadeloupe, aby zajistil co nejvhodnější nasazení Instant Network. Guadeloupe je spolu s ostrovy Svatého Martina a ostrovem Barbuda jedním z nejhůře postižených ostrovů ve Východním Karibiku. Nadace Vodafone poslala do postižené oblastní pohotovostní tým dobrovolníků z řad zaměstnanců Vodafone, kteří v rámci své humanitární mise plánují nasazení Instant Network 3G (Instantní sítě) – mobilní sítě ve čtyřech kufřících s 3G konektivitou, která může cestovat i komerčním letem, dvou zařízení Instant Charge (Instantní nabíjení, funguje jako venkovní mobilní nabíjecí stanice, která poskytuje 66 nabíjecích míst) a Instant ClassroomXtra, což je přenosná “digitální škola v kufru” globální Nadace Vodafone, která umožní obětem hurikánu Irma půjčování tabletů, bezplatné telefonování a připojení k bezplatnému WiFi. Zařízení Nadace Vodafone Instant Network 3G je dostatečně lehké na to, aby cestovalo na zadním sedadle v autě nebo v obchodních letech, což umožňuje rychlou reakci na katastrofy. Skládá se z antény, skládacího stožáru, počítačů a základních vysílačů. Celé zařízení je napájeno generátory a může poskytovat pokrytí v okruhu jednoho kilometru.

Jedná se o jedenáctou misi krizového humanitárního týmu globální Nadace Vodafone Instant Network. Tato přenosná dočasná síť byla nasazena v Nepálu během zemětřesení v roce 2015 a na Filipínách v listopadu 2013 během tajfunu Hajan, kde bylo jejím prostřednictvím uskutečněno více než 443 000 telefonátů a odesláno 1,4 milionu SMS zpráv. Celkem bylo od začátku nasazení této služby v katastrofách uskutečněno přes 2,9 milionu hovorů na Filipínách, v Keni a Jižním Súdánu.

Řešení Instant Charge (Instantní nabíjení) bylo od začátku tzv. migrační vlny nasazeno v uprchlických táborech, včetně ostrovů Lesbos a Samos v Řecku, kde si díky tomuto řešení lidé dobili na 84 600 zařízení. Instant Classroom, neboli přenosnou školu v kufru, vybavenou tablety, počítačem s možností vlastní WiFi sítě a projektorem, už nyní využívá tisíce dětí a mladých lidí ve školách v uprchlických táborech v subsaharské Africe.


Andrew Dunnett, ředitel globální Nadace Vodafone, uvedl: “Prostřednictvím programu Instant Network jsme schopni velmi rychle nasadit naše dobrovolníky a technologie a poskytnout tak komunikační podporu v přírodních a humanitárních krizích. Umožňujeme lidem, aby mohli znovu po přírodní katastrofě komunikovat. To je v takových situacích rozhodující, a to jak pro koordinaci pomoci, tak i pro spojení lidí z postižené oblasti se svou rodinou a přáteli.”

Pro další informace kontaktujte:

Nadace Vodafone: pr@nadacevodafone.cz

Skupina Vodafone Media Relations:www.vodafone.com/media/contact

Obrázky Instantní sítě a předchozích nasazení lze stáhnout zde:
https://www.flickr.com/photos/vodafonegroup/albums/72157651878015270
https://www.flickr.com/photos/vodafonegroup/albums/72157651831537557

Obrázky Instantní třídy (tzv. školy v krabici) si můžete stáhnout zde:
https://www.flickr.com/x/t/0093009/gp/vodafonegroup/dpgww9/


O globální Nadaci Vodafone
Program globální Nadace Vodafone Connecting for Good kombinuje charitativní dárcovství a technologie společnosti Vodafone s cílem dosažení pozitivních změn ve společnosti. Celosvětově podporuje Nadace Vodafone projekty, které jsou zaměřené na veřejný prospěch s využitím mobilních technologií v oblastech zdraví, vzdělávání a odstraňování následků katastrof. Nadace Vodafone investuje do komunit, ve kterých působí Vodafone a podporuje sociální investice na místní i globální úrovni. Globální Nadace Vodafone je charitativní organizace registrovaná ve Velké Británii s registračním číslem charity 10989625.