Finanční instituce spolu s IBM a UBS spolupracují na otevřené obchodně-finanční platformě na bázi technologie Blockchain

Praha, 13. října 2017 – Bank of Montreal, CaixaBank, Commerzbank a Erste Group se připojily k iniciativě vzniklé v roce 2016 ze strany firem UBS a IBM. Ty se snaží o vytvoření nové celosvětové obchodní platformy na bázi technologie blockchain. Tato nová platforma pod názvem Batavia je navržena tak, aby umožňovala otevřený přístup organizací všech velikostí po celém světě. Jejím cílem je podporovat financování obchodu pro transakce ve všech režimech obchodu a bez ohledu na to, zda je zboží přepravováno leteckou, pozemní nebo námořní dopravou.

Platforma Batavia navazuje na snahu iniciovanou společnostmi UBS a IBM, jejímž cílem je vyvinout řešení postavené na platformě IBM Blockchain, která je poháněna řešením Hyperledger Fabric. Vývoj probíhá ve spolupráci pěti bank a IBM. Zároveň jsou velmi důležité konzultace s odborníky z přepravního průmyslu i zákazníky bank. Jejich cílem je zajistit to, aby pro ně byla platforma co nejflexibilnější a intuitivní a bylo možno ji komerčně využívat. Batavia se na začátku roku 2018 zaměří na pilotní transakce síťových zákazníků, aby bylo možno platformu otestovat a vylepšit.

Tato nová, globální obchodně-finanční platforma podporuje transparentnější a nákladově efektivnější transakce a pomůže organizacím se snadnějším budováním celosvětových obchodních sítí s mnoha účastníky. Batavia umožní účastníkům transakcí náhled na průběh dodávky od jejího odeslání ze skladu, nakládku na letadlo, kamion nebo loď a doručení do přejímajícího přístavu. Současně umožní automatické uvolňování plateb za jednotlivé části probíhajícího dopravního procesu.

Platforma pomůže propojit účastníky obchodní sítě, čímž přispěje k přeměně celosvětového obchodu. Otevřená povaha platformy, která podporuje široké zapojení mnoha bank, dodavatelů a regulátorů, napomůže také k otevření nových obchodních koridorů, uvedení nových hráčů na trh a urychlení procesů, které byly doposud příliš časově náročné a nákladné. Batavia také odstraní nutnost zpracovávání dokumentů a jejich porovnávání. Kupujícím a prodávajícím i jejich bankám umožní provádět transakce s vysokým stupněm efektivity a transparentnosti.

Blockchain umožňuje vyšší míru transparentnosti díky digitalizaci smluv, které jsou zaváděny do trvalého a neměnného adresáře. Ten si mohou prohlížet všichni účastníci dané obchodní transakce. Stav kontraktu je až do jeho splnění automaticky aktualizován pomocí dat ze senzorů internetu věcí nebo na základě uživatelských vstupů. Batavia díky zajištění integrity dat při jejich výměně šetří uživatelům čas a snižuje náklady. Minimalizuje totiž nutnost ověřování dat třetími stranami a snižuje potenciál výskytu chyb nebo neoprávněných zásahů.

V průběhu implementace řešení Blockchain u stovek klientů se financování celosvětového obchodu ukázalo jako jedna z oblastí, která nejvíce vyžaduje inovace,“ uvedl Fabio Keller, vedoucí projektu za společnost IBM. „Vytváření rozsáhlých, celosvětových multimodálních sítí, které do každého kroku procesu přináší transparentnost a důvěru je to, co z Batavie činí platformu s obrovským potenciálem pro přeměnu způsobu, jakým mezi sebou společnosti po celém světě obchodují.“

Více informací o tomto projektu se dočtete na tomto odkaze.