iDNES má první knihu. Vychází 100 pohledů na Česko

Kniha vznikla z unikátního projektu 100 pohledů na Česko publikovaného na stránkách iDNES.cz. Ten si během dvou let své existence našel mezi čtenáři tisíce fanoušků. Objemnou publikaci vydalo nakladatelství CPress, které patří pod skupinu Albatros Media.

První díl seriálu 100 pohledů na Česko se na stránkách iDNES.cz objevil 11. ledna 2016. Motiv projektu byl jednoduchý: Česko má tisíce zajímavých lokalit, řada z nich ale v uplynulých desetiletích prošla výraznou změnou. Redakce se proto rozhodla získat historické fotografie a ze stejného místa pořídit srovnávací záběr. Nejprve byl zveřejněn historický snímek a na čtenářích bylo uhodnout, které místo zachycuje. Druhý den pak byla publikována současná fotografie. Stejného konceptu se iDNES.cz drží i letos, byl však obohacen o zahraniční záběry.

Cyklus si rychle našel své příznivce. Některé díly si prohlédlo i více než sto tisíc čtenářů. I díky tomu si projektu všimlo nakladatelství CPress, s nímž následně tvůrci cyklu – Jan Vaca za iDNES.cz a historik fotografie Pavel Scheufler, z jehož unikátního archivu pocházejí historické snímky, více než rok připravovali rozsáhlou publikaci. Ta se dnes dostává na trh. Má formát A4, 312 stran a váží 1,61 kilogramu.

„Vážím si práce autorů, kteří nelitovali volného času a dokázali internetový projekt převtělit v krásnou knížku. Určitým množstvím publikací odměníme i naše věrné čtenáře v rámci programu iDNES+,“  říká Naděžda Petrová, šéfredaktorka iDNES.cz.

Kniha nese název 100 pohledů na Česko, aby navázala na již zavedenou značku, vlastně ale tak trochu klame „tělem“. Srovnávaných pohledů totiž obsahuje rovnou 150.

„Projekt 100 pohledů na Česko jsem od samého počátku sledovala s velkým zájmem. Jsem moc ráda, že tvůrci tohoto skvělého počinu kývli na naši nabídku a vznikla tak tato krásná kniha,“ dodává redaktorka nakladatelství CPress Petra Havelková, která knihu redakčně zaštiťuje. „Věřím, že čtenáři budou z knihy nadšení a bude ozdobou jejich knihovny,“ doplňuje Havelková.