Finanční skupina Nordic Investors vstoupila do společnosti Provisio

Praha 13. 11. 2017 – Finanční skupina Nordic Investors koupila podíl ve společnosti Provisio, která vlastní tuzemskou licenci technologie Watson od IBM. Na jejím základě vyvinula softwarový modul HarveyX, který se zaměřuje na analýzu zdravotní dokumentace s využitím umělé inteligence. Systém HarveyX přináší na český trh software pro pokročilé zdravotnictví 21. století.

„Vstupem do projektu HarveyX naplňujeme své hlavní motto v rámci elektronizace zdravotnictví a tím jsou snižování administrativy a přidaná hodnota pro uživatele. Elektronizace musí pomáhat a zjednodušovat práci, jinak je zbytečná,“ říká Jan Petřík, partner společnosti Nordic Investors.

Společnost Provisio poskytuje služby především velkým zdravotnickým zařízením, jako jsou fakultní nebo krajské nemocnice. Její produkt HarveyX dokáže zpracovat a analyzovat miliony zdravotních dokumentů v reálném čase. Ty pak využívá ke zvyšování efektivity léčby pacientů nebo racionalizaci nákladů zdravotních zařízení při zachování vysokého standardu poskytování služeb pacientům. Pomocí systému HarveyX se snižuje administrativní zátěž zdravotnických pracovníků, aplikace sytému pak umožňuje včasnou detekci komplikací u pacientů nebo výrazně oddaluje vznik civilizačních nemocí.

„Hledali jsme stabilního investora, který působí v technologiích a zdravotnictví, což finanční skupina Nordic Investors se svým projektem Zdravel splňuje. Investiční peníze použijeme na další rozvoj produktu tak, abychom byli schopni vyjít vstříc požadavkům klientů a zrychlit jejich práci s daty,“ vysvětluje Martin Wagner, generální ředitel Provisio.

Skupina Nordic Investors tak pokračuje v akviziční činnosti. Vedle developerských projektů, jako jsou liberecké nákupní centrum Géčko a bratislavská rozvojová lokalita Nové Vajnory, restrukturalizuje i čtvrtého telekomunikačního operátora Nordic Telecom, který se chystá vybudovat moderní síť na frekvenci 3,7 GHz a jako první přinese bezdrátovou technologii Fiber Like Experience. Aktivní je také v oblasti eHealth v projektu Zdravel, který nabízí elektronické informace o zdravotním stavu pacienta a jejich sdílení mezi lékaři se souhlasem pacienta, telemedicínské aplikace, pacientské portály a aplikace na podporu prevence nemocí.

NORDIC INVESTORS je finanční skupina založená advokáty Tomášem Otrubou a Janem Petříkem v dubnu 2015. Působí v regionu střední Evropy.

Skupina se soustředí na projekty z oboru nemovitostí a informačních technologií. Kromě klasických investičních projektů se zaměřuje na tzv. distressed assets. Jde o projekty, které mají problém s financováním nebo například s vypořádání vztahů mezi akcionáři. Právě v této oblasti využívá Nordic Investors zkušenosti zakládajících partnerů, kteří dlouhé roky působili v právnickém sektoru.

První projektem byla akvizice Nákupního a společenského centra Géčko v Liberci, a poté se skupina stala jediným vlastníkem jednoho z největších realitních projektů v Bratislavě – Nové Vajnory. Následovala koupě čtvrtého telekomunikačního operátora, Nordic Telecom, a zároveň vstup do oblasti eHealth akvizicí společnosti Zdravel.

Celkový objem projektů, na kterých pracují, se pohybuje ve vyšších desítkách milionů eur.