Každý druhý mezi 21 až 50 lety si spoří na důchod

Praha, 27. listopadu 2017 Dlouhodobé diskuse, které se vedou v souvislosti s možnými variantami důchodové reformy, přinášejí své ovoce – lidé se začínají o budoucnost zajímat a spoří si na stáří. Nejčastěji (téměř 58 %) tak činí generace mezi 41 až 50 lety, zodpovědní jsou i mladší. Ve věku 21 až 30 si spoří každý druhý. Vyplývá to z analýzy 141 797 finančních plánů společnosti Broker Consulting.  

„Na základě dat uvedených níže je jasně vidět, jaká věková kategorie má snahu řešit svoji budoucí situaci, tedy dobu, kdy jim rapidně poklesne příjem. Nejčastěji jsou to lidé ve věku mezi 31 až 50 lety, kteří mají snahu porozumět této problematice, protože doba do jejich starobního důchodu je ve středním až dlouhodobém horizontu. Pro ně to znamená, že nebudou muset měsíčně vydávat tak vysokou částku na svoji budoucí rentu, čili finanční prostředky navíc ke svému starobnímu důchodu, který jim vyměří stát,“ vysvětluje Michal Cibulka, metodik finančního plánování Broker Consulting.  

Kdo jsou optimisté? Ti, co si spoří, nebo ti, co věří státu?

I přesto, že data Broker Consulting vypadají optimisticky, mnoho lidí si stále neuvědomuje, nebo spíše nechce uvědomit skutečnost, že jednou přestanou pracovat a budou se muset spolehnout buď na pravidelné dávky od státu ve formě starobního důchodu, nebo na svoje vlastní prostředky, které si naspořili během života. Část české populace vůbec netuší, jak to vlastně se starobními důchody je, případně bude, a mají o nich často zkreslenou představu.

V současné době podle dat České správy sociálního zabezpečení pobírá starobní důchod 2 396 784 lidí a se stárnutím obyvatelstva se v budoucnu bude jen zvyšovat. Průměrný starobní důchod dnes dosahuje výše 11 828 korun. Při podrobnějším pohledu u mužů průměrný starobní důchod činí 13 056 korun a u žen 10 738 korun*. Částky, které nejsou nijak omračující. Jenže situace je ještě horší, protože 614 988 osob pobírá každý měsíc o stovky korun méně. A co tohle číslo znamená? Počet lidí, kteří jsou v předčasném důchodu. S nástupem do penze příjem klesá průměrně o 40 procent, což je pro mnohé ekonomicky aktivní občany téměř nepředstavitelné. Jediná šance, jak tomu zabránit, je odkládat si na důchod po vlastní linii.

„Nejohroženější je z tohoto pohledu nejmladší generace, výše jejích starobních důchodů je velice nejasná. Za čtyřicet až padesát let, kdy tato generace nastoupí do penze, se vystřídá řada vlád, které tento pomyslný horký brambor budou muset řešit,“ komentuje situaci Cibulka. „Je tedy nanejvýš zodpovědné nenechávat otázku příjmů v důchodu jen na politické vůli a aktivně využít spořicích a investičních nástrojů. Být pesimistou a slepě nevěřit státu se v tomto případě vyplatí.“

*Data České správy sociálního zabezpečení k 30. září 2017.

O společnosti Broker Consulting

Broker Consulting je jednou z největších poradenských společností na českém i slovenském trhu v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala na českém trhu důvěru více než 550 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Služby společnosti Broker Consulting poskytuje přibližně 1500 finančních konzultantů ve více než 100 klientských centrech a kancelářích. Společnost přinesla na český trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty unikátního životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Broker Consulting rovněž ve spolupráci s mBank vytváří síť franšízových poboček pod názvem OK POINT, který je aktuálně otevřeno 27.