Konica Minolta se zaměří na rozvoj IT služeb v nových oborech

  • Společnost plánuje do tří let více než zdvojnásobit tržby v oblasti IT služeb
  • V ČR chce nabídnout moderní řešení nejprve pro obor zdravotnictví
  • Nové vize představilo vedení Konica Minolta více než 1000 hostům na mezinárodní evropské konferenci v Berlíně

Praha 29. listopadu 2017 – Klíčem k úspěchu Konica Minolta bude v příštích letech průnik do nových oborů prostřednictvím moderních IT služeb. K jejich rozvoji má pomoci třicet firem, které Konica Minolta v posledních pěti letech ve světě koupila. Takovou vizi a cíle skupiny představilo její nejvyšší vedení na mezinárodní evropské konferenci ELC (European Leadership Campus) 2017 v Berlíně. Nová IT řešení jsou již nyní vyvíjena pro obory zdravotnictví, výrobní průmysl nebo marketing maloobchodů. V tradiční oblasti zpracování dokumentů se chce společnost více zaměřit na segment SMB a koncept kanceláře budoucnosti s využitím technologií umělé inteligence a internetu věcí.

„Oblast IT služeb se ukázala jako správný směr pro budoucí rozvoj společnosti. Potvrzuje to rostoucí zájem ze strany zákazníků i reálné výsledky z posledních let. V Evropě jsme v segmentu ITS dosáhli meziročního růstu o 26 % a tržeb ve výši 142 milionů eur. České zastoupení bylo s desetiprocentním nárůstem obratu na 198 milionů korun nejúspěšnější ze všech zemí Konica Minolta regionu střední a východní Evropy,“ řekl Pavel Čurda, generální ředitel Konica Minolta Business Solutions Czech, a dodal: „Do tří let chceme tržby v oblasti IT služeb v České republice více než zdvojnásobit.“ Na úrovni Evropy pak společnost rovněž plánuje růst o více než 100 % a v roce 2020 chce utržit až 350 milionů eur.  

Mezi novinky Konica Minolta určené pro tradiční oblast zpracování dokumentů patří zejména služby spojené s konceptem kanceláře budoucnosti. Pro jejich zajištění je určena nová platforma Workplace Hub, která bude na tuzemský trh uvedena v příštím roce. „Workplace Hub pomůže především malým a středním podnikům propojit všechny prvky IT infrastruktury, zvýšit jejich bezpečnost, přizpůsobit se požadavkům GDPR nebo zefektivnit práci s firemními daty. Platforma nabídne také funkce umělé inteligence a možnosti integrace zařízení z oblasti internetu věcí,“ vysvětlil P. Čurda.

Podle analytické společnosti IDC by právě oblast internetu věcí měla v roce 2020 zahrnovat až 30 miliard zařízení. Konica Minolta se také proto zaměřuje na rozšíření služeb spojených s těmito technologiemi i v nových oborech. Konkrétně jde například o služby monitorování prostředí s využitím kamerových zařízení akvírované firmy Mobotix, senzorické snímání starších výrobních strojů pro jejich prediktivní údržbu nebo o technologii chytrých brýlí určenou pro obor průmyslové výroby a údržby. „V České republice jsme se v rámci poskytování IT služeb zaměřili na  oblast zdravotnictví. Vyvíjíme například technologie pro rychlou diagnostiku a efektivní práci s informacemi o životních funkcích pacientů v nemocnicích,“ informoval P. Čurda.

Vyhledávání a vývoj nových produktů a služeb má v posledních letech na starosti globální síť pěti inovačních center Konica Minolta. Jedním ze sídel evropského centra je i Brno, kde v současné době pracuje téměř 70 zaměstnanců. Ti se například nejvíce z celé skupiny podíleli na vývoji softwaru pro Workplace Hub a nyní pracují na jeho postupném přizpůsobení jednotlivým oborům, jako je právě zdravotnictví či výrobní sektor. „Už u nás pracují také první experti přímo z Japonska. Vedení skupiny navíc uvažuje o přesunu významné části japonského vývoje do Evropy a Brno je díky svým výborným výsledkům v oblasti rozvoje nových produktů vážným kandidátem,“ dodal P. Čurda.

Mezi evropské akvizice podporující rozvoj IT služeb Konica Minolta z posledních let patří například společnosti Raber+Märcker GmbH (nyní Konica Minolta IT Solutions GmbH) v Německu nebo Serians S.A.S ve Francii. V České republice koupila Konica Minolta v roce 2015 společnost Webcom, se kterou nyní rozvíjí oblast CRM a ERP systémů. Struktura vlastních IT společností má dlouhodobě přispívat k rozšiřování kompetencí Konica Minolta v oblasti služeb.

Konference ELC 2017 v Berlíně se zúčastnilo více než 1000 hostů z řad mezinárodních partnerů z celkem 53 zemí Evropy a regionů Centrální Asie, Středního východu a Afriky.

O společnosti Konica Minolta Holding, Inc.

Konica Minolta, Inc. je globální technologická společnost, která poskytuje inovativní řešení pro podniky a společnosti. Silné stránky společnosti jsou v kombinaci jejích klíčových technologií v oblasti pokročilé zobrazovací techniky, optiky, snímání, nano-zpracování a oblasti materiálů. Konica Minolta vytváří nové hodnoty, které pomáhají zákazníkům řešit pracovní výzvy a procesy. V éře internetu věcí využívá společnost svých hlubokých odborných znalostí v oblasti digitálních technologií a prochází obchodní transformací v digitální společnost, poskytující sofistikovaná řešení. Konica Minolta je zároveň aktivní při vytváření inovací ve spolupráci a spojenectví s akademickými, průmyslovými i podnikatelskými partnery.

Společnost Konica Minolta má sídlo v Tokiu a její koncernové společnosti s více než 43 000 zaměstnanci působí v 50 zemích světa. Své produkty a služby nabízí ve 150 zemích po celém světě.

O společnosti Konica Minolta Business Solutions Czech

Konica Minolta Business Solutions Czech spol. s r. o. je součástí celosvětové sítě a uspokojuje potřeby, které vznikají na českém trhu, a pečuje o české zákazníky. Servisní kompetenci prokazuje certifikát nejlepší servisní organizace v Evropě za rok 2014. Pozici na trhu podtrhují i tržní podíly roku 2016 – Konica Minolta je v České republice číslo jedna v produkčním tisku s podílem 68,1 %. Lídrem trhu je i v prodeji barevných multifunkčních zařízení (38,1 %) a prodeji černobílých multifunkčních zařízení (32,9 %). Velký důraz klade rovněž na rozvoj IT služeb. Z hlediska obratu je v této oblasti české zastoupení nejúspěšnější ze všech zemí Konica Minolta regionu střední a východní Evropy. Konkrétně se zaměřuje například poskytování ERP a CRM systémů, ECM a DMS řešení, služeb spojených se zabezpečením IT infrastruktury a snížením administrativní zátěže. Konica Minolta Business Solutions Czech je zároveň výhradním distributorem produktů firmy SourceCode, BPM K2 blackpearl na českém a slovenském trhu. Více informací na www.konicaminolta.cz.