Ústní myš nebo vozík Free. Novináři poznali pomůcky, které lidem s handicapy výrazně ulehčují život

Praha, 29. listopadu 2017 – Věda i technika jdou neustále kupředu. Díky jejich rozvoji se také lidem s různým zdravotním postižením výrazně usnadňuje život. Na tiskové konferenci konané 29. listopadu na Magistrátu hlavního města Prahy se novináři seznámili s technologickými a IT novinkami posledního období. Zároveň bylo odtajněno datum konference INSPO 2018, která se bude konat 7. dubna příštího roku v Kongresovém centru Praha. Generálním partnerem konference INSPO je již popáté Nadace Vodafone.

Konference INSPO (Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami) je spojená s pomocí lidem s nejrůznějším zdravotním znevýhodněním už 17 let. V rámci této konference jsou každoročně představovány novinky, které jim zjednodušují život.

Před třemi lety na ní měla premiéru ústní myš MouthMouse® Intelligent. Na tiskové konferenci se novináři seznámili s její vylepšenou verzí. Česká asociace paraplegiků – CZEPA s podporou Nadace Vodafone vybavila letos těmito pomůckami spinální a spinálně rehabilitační jednotky po celé ČR.

Technologie umožňuje pacientům s postižením horních končetin ovládat náhradním způsobem počítač, tablet nebo telefon a některé vybavení pokojů (lampička, televize, zvonek na sestru, apod.). Nabízí volbu způsobu ovládání dotykem, jazykem, rty, pohybem hlavou, mimikou či hlasem.

„Noví vozíčkáři tak mohou být od začátku do jisté míry soběstační a mohou během dlouhé hospitalizace komunikovat s rodinou a přáteli, plnit studijní povinnosti nebo udržovat pracovní kontakty. Díky tomu se lépe adaptují na novou životní situaci,“ uvedla Petra Černá z CZEPA.

Další technologickou novinkou, která byla na tiskové konferenci představena, je revoluční vozík Free, který je založen na samobalanční technologii známé u osobních transportérů Segway. Díky této unikátní technologii jezdí vozík jen na dvou kolech. Bez problémů tak překonává i ty nejnáročnější terény, jakými jsou chodníky s dlažebními kostkami, trávníky, lesní cesty či pláže. Snadno se ovládá a uživateli umožňuje mít při jízdě volné ruce.

Rodinám s neslyšícími dětmi výrazně pomáhá aplikace Znakujte s námi. V 95 procentech případů jde o slyšící rodiče. Díky aplikaci zvládnou spolu s dítětem základy znakového jazyka co nejdříve po jeho narození.  Centrum pro dětský sluch Tamtam za aplikaci získalo na letošní konferenci INSPO Cenu Nadace Vodafone Rafael za ICT inovace pro kvalitnější život lidí se zdravotním postižením.  

Druhou aplikací, která však slouží nejen uživatelům s postižením, ale všem lidem v nesnázích, je Záchranka. Díky ní můžete v případě nouze jednoduchým způsobem kontaktovat Zdravotnickou záchrannou službu.

„Záchranka odešle ihned přesnou polohu a další užitečné informace, které slouží pro vaši záchranu. Spuštění tísňového hovoru je velmi jednoduché – stačí dlouze přidržet nouzové tlačítko a hovor je okamžitě přesměrován na linku 155,“ konstatoval Filip Maleňák, autor aplikace Záchranka, a dodal: „Novinkou tohoto roku je napojení na Horskou službu, což je pomoc, kterou ocení lyžaři a turisté v nesnázích.“

Další důležité využití moderních technologií přiblížil Radek Pavlíček ze Střediska Teiresiás, které Masarykova univerzita v Brně zřídila již v roce 2000. Úkolem tohoto střediska pro pomoc studentů se specifickými nároky je zajišťovat, aby studijní obory akreditované na univerzitě byly v největší možné míře přístupné také studentům nevidomým a slabozrakým, neslyšícím a nedoslýchavým, s pohybovým handicapem, případně jinak postiženým. V současné době využívá služeb střediska již pět set studentů.

Zkušenosti pracovníků střediska se uplatňují také na konferenci INSPO. Například díky jejich systému Polygraf je možné přenášet simultánní přepis přednášek na tablety neslyšících účastníků a slabozrací uživatelé, kteří nedohlédnou na plátno, mohou sledovat prezentaci na tabletu.

Není náhodou, že tisková konference, na které bylo také oznámeno datum konání konference INSPO 2018, se uskutečnila 29. listopadu. „Termín konference jsme mohli oznámit i později, ale toto datum jsme zvolili (podobně jako v minulých letech) s ohledem na Mezinárodní den zdravotně postižených, který se připomíná 3. prosince,“ řekl Jaroslav Winter z BMI sdružení, organizátor konference INSPO.

Na tiskové konferenci byly rovněž vyhlášeny dvě soutěže, které budou vyhodnoceny v sobotu 7. dubna na akci INSPO 2018. V první soutěži získá vítěz Cenu Nadace Vodafone Rafael a 200 000 korun. Stejně tak bude v Kongresovém centru Praha vyhlášen i vítěz čtrnáctého ročníku literární soutěže Internet a můj handicap. Registrace na konferenci bude zahájena současně se zveřejněním programu v první polovině ledna 2018.

Generálním partnerem INSPO 2018 je Nadace Vodafone, partnery jsou AutoCont CZ, ČSOB, Teiresiás, mediálními partnery ČTK Protext a portál Helpnet, záštitu poskytl Magistrát hl. m. Prahy.

Veškeré další informace o konferenci včetně kritérií obou soutěží najdete na www.inspo.cz