Do pivovaru za Kozlem už brzy vlakem

Praha, 12. prosince 2017 – Přímo až do pivovaru ve Velkých Popovicích se brzy dostanou návštěvníci vlakem. Zástupci Plzeňského Prazdroje a Českých drah dnes podepsali memorandum, na jehož základě dojde ke zprovoznění pivovarské vlečky a zavedení pravidelného spoje.

„Vlakové spojení do pivovaru fungovalo řadu let. Nyní jsme se rozhodli iniciovat jeho oživení, a vůbec poprvé v historii vlečku využít pro osobní přepravu,“ uvedl Rudolf Šlehofer, manažer pro turismus a historické dědictví Plzeňského Prazdroje, pod nějž pivovar, který vaří populárního Kozla, spadá. „Hodně lidí překvapí, že Velké Popovice jsou velmi blízko Prahy.  Navíc si návštěvníci budou moci v pivovaru dopřát ochutnávku piva. To přitom v pivovaru chutná nejlépe, navíc jsou prohlídky často obohaceny o nějakou zajímavost, kterou jinde neochutnáte. Proto chceme návštěvníkům výlet k nám a do Ladova kraje zpříjemnit a usnadnit,“ doplnil.

„Máme bohaté zkušenosti s vypravováním nejen pravidelných, ale i nostalgických a zvláštních vlaků. A jsme rádi, že společně s  Plzeňským Prazdrojem můžeme přispět k realizaci pravidelné výletní linky z Prahy do areálu pivovaru ve Velkých Popovicích,“ řekl Jiří Ješeta, obchodní ředitel Českých drah a dodal: „Předpokládáme, že pojede jeden pár vlaků, a to každou sobotu. Na spoje zařadíme motorovou lokomotivu a dva historické vozy s kapacitou 100 osob.“

Pravidelný spoj by měl začít jezdit přibližně od května příštího roku. Vše ale záleží mimo jiné i na rychlosti rekonstrukce vlečky, která vznikla na začátku 20. století a vychází ze stranice Strančice. V minulosti sloužila především pro dovoz surovin. Několikrát se po ní prohnala i parní lokomotiva v rámci různých vzpomínkových jízd. Náklady související s jejím obnovením pokryje plně Plzeňský Prazdroj.

Opětovné zprovoznění trati bude má i symbolický význam. Memorandum podepsali zástupci Plzeňského Prazdroje a Českých drah v roce, kdy uplynulo 200 let od narození barona Františka Ringhoffera – zakladatele pivovaru ve Velkých Popovicích, ale také výrobce železničních vagonů.

 

  • O velkopopovickém pivovaru: První várka piva byla ve Velkopopovickém pivovaru uvařena 15. 12. 1874 a o rok později již bylo vystaveno (uvařeno a prodáno) 18 000 hl piva. Již po několika letech se pivovar stal třetím největším v zemi. Proslulá byla zejména výroba silného tmavého piva. Velkopopovický pivovar je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s. Návštěvníci pivovaru se mohou těšit na prohlídkovou trasu, která představuje zajímavou a zábavnou formou historii i současnost pivovaru a jeho okolí. Součástí prohlídky je i ochutnávka v ležáckém sklepě a živý maskot pivovaru – kozel Olda.Pivovarský Kozlův obchod s dárkovými předměty nabízí návštěvníkům široké spektrum zajímavých dárků s pivní tematikou.Přímo v areálu pivovaru se nachází restaurace Velkopopovická Kozlovna. Restaurace nabízí českou kuchyni a široký sortiment čepovaného piva – zejména vynikající Velkopopovický Kozel 11° čepovaný přímo z pivních tanků.
  • O společnosti České dráhy, a.s.: Akciová společnost České dráhy plní v České republice úlohu národního dopravce a na základě objednávky státu a krajů zajišťuje základní dopravní obslužnost státu. Loni využilo služeb společnosti přes 171 milionů zákazníků. V posledních letech došlo k výraznému omlazení vozidlového parku, a to v regionální i dálkové dopravě. Ve snaze zatraktivnit železniční dopravu a zvýšit konkurenceschopnost na otevřeném trhu investovala firma desítky milionů korun do nákupu a modernizace vozidel.