Přechodová síť DVB-T2 Českých Radiokomunikací má další pokryté oblasti – spouští se vysílání z Jedlové a Tlusté hory

Praha, 12. prosince 2017 – Přechodová síť pro vysílání v novém standardu televizního vysílání DVB-T2 pokrývá další významné oblasti. České Radiokomunikace (CRA) spouští vysílaní v severních Čechách a zlínském regionu, a to z vysílačů Jedlová hora a Tlustá hora. Síť tak již pokrývá 97,2 % domácností. CRA pokračují v pokrývání Česka novou sítí pro pozemní televizní vysílání, které je jako jediné televizní vysílání bez poplatků.

Přechod na DVB-T2 je nutný z důvodu odebrání části televizních kmitočtů, které budou po roce 2020 alokovány pro mobilní datové sítě „5G“. Pozemní vysílání využívá zhruba 60 % domácností v ČR a je to jediná platforma, která je pro diváky bezplatná. Souběžné vysílání, které spustily CRA v souladu se schválenou vládní strategií a novelou Zákona o elektronických komunikacích, má velmi důležitý sociální rozměr, protože umožní domácnostem se na nový vysílací standard včas připravit. Pokud lidé nyní neplánují nákup nového televizoru nebo set top boxu, nemusí nic řešit, protože stávající DVB-T vysílání bude dostupné do roku 2020. Diváci tak mají čas na nákup nového přijímače až do roku 2020. Pokud si však domácnosti budou pořizovat z jakéhokoli důvodu nový televizní přijímač nyní, měl by to být takový, který podporuje nový standard vysílání DVB-T2 / HEVC. Jejich aktuální seznam naleznou diváci na stránkách www.dvbt2overeno.cz. Nyní seznam obsahuje již více než 1200 položek.

Finální dokrytí přechodové DVB-T2 sítě, které zajistí televizní signál pro 99 % domácností, bude dokončeno v průběhu roku 2018. V přechodové síti nyní diváci naladí 14 programů a další by měly postupně přibývat.

Vysílání z vysílačů Jedlová hora a Tlustá hora bude spuštěno 12. prosince 2017.

Technické parametry:

Jedlová hora: 31. k, horizontální polarizace, výkon ERP 31.6 kW

Tlustá hora: 22. k, horizontální polarizace, výkon ERP 100 kW

České Radiokomunikace a.s. (CRA) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. CRA disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.

Stáhněte si aplikaci CRA, vše o produktech, interaktivně na jednom místě: