Hasičská služba používá odolné tablety společnosti Panasonic

Hasičům poskytují důležité informace na místě nouze a mění tak mobilní komunikaci v záchranných složkách

Hasičská a záchranná služba Cambridgeshire ve Velké Británii mění život hasičů v přední linii tím, že je vybavuje odolnými tablety Toughpad značky Panasonic, které jim umožňují přístup k zásadním informacím během nouzové situace.  

Tato služba nasadila 13palcový tablet Panasonic Toughbook CF-D1 do předních kabin požárních vozidel. Tyto mobilní datové terminály (MDT) jsou trvale připevněny v přední části vozidla a jsou připojeny ke stávající síti Tetra. Budou sloužit k poskytování důležitých informací na cestě na zásah, jako je zasílání aktualizací o stavu, požadavky na posouzení rizika, bezpečnostní údaje o vozidlech, bezpečnostní údaje o všech chemických látkách uložených na místě, podrobnosti o obsazenosti prostor a umístění blízkých hydrantů.

Menší a lehčí 10palcové tablety Panasonic FZ-G1 Toughpad jsou instalovány v zadní části vozidel, aby je mohli hasiči používat uvnitř i vně vozidla, když jsou na místě nouze. Tato zařízení jsou denně využívána pro správu vybavení a inventáře a v budoucnu pro poskytování cenných informací o nouzových situacích na místě, jako jsou data o záchraně vozidel, jakož i pro pravidelné obecní povinnosti, jako jsou průzkumy požární bezpečnosti domů a kontroly hydrantů.

John Barlow, komunikační projektový vedoucí a bývalý velitel stanice s 35 lety zkušeností ve službě, odpovídá za modernizaci komunikačních zařízení hasičské a záchranné služby Cambridgeshire.

„Investujeme do změn všech stávajících MDT na agilnější zařízení, která umožní posádkám pracovat efektivněji a chytřeji,“ vysvětlil. „Zařízení Panasonic jsou ideální pro všechny podmínky, ve kterých pracujeme. Zařízení můžeme číst v jasném slunečním světle a je navrženo tak, aby bylo bez problémů používáno venku v mokrém prostředí. Zpětná vazba ze zkoušek zařízení v terénu byla pozitivní.“

V budoucnu vidí Cambridgeshire další velké výhody pro hasiče v tom, že mohou zařízení používat na místě nouze. Například při silniční nehodě zjistí důležité informace o bezpečnostních prvcích vozidla, jako jsou airbagy, aby je mohli rychle vypnout před uvolněním cestujících z vozidla.

„Dnes využívají požární služby ve Velké Británii a Irsku několik tisíc notebooků Panasonic Toughbook a tabletů Toughpad,“ uvedl Will Holmes, manažer prodeje pro společnost Panasonic Toughbook. „Přenositelnost zařízení, jejich optimalizovaná konektivita, displeje jasně čitelné na denním světle, odolná konstrukce a schopnost společnosti Panasonic navrhnout úplná řešení pro konkrétní zařízení jsou rozhodujícími faktory.“

Navrženo pro použití v terénnu

Odolný tablet Toughpad FZ-G1 se systémem Windows 10 Pro udává nový standard pro tablety použitelné venku a je ideální pro pracovníky v terénu. Toto zařízení je vybaveno kapacitním dotykovým displejem s podporou 10 dotykových bodů a pera. Lze je využít k zobrazování dokumentace a obrazových materiálů ve vysokém rozlišení při práci v terénu a současně využívat možnosti konektivity, které zajistí dostupnost dat vždy, když je potřebujete. Flexibilní konfigurace portů poskytuje podnikovým uživatelům potřebné možnosti připojení v kompaktním, odolném a lehkém zařízení.

Panasonic Toughbook CF-D1 má širokoúhlý 13,3″ HD IPS displej, který umožňuje pohodlně používat diagnostické aplikace pracující v reálném čase, číst telematické údaje a zobrazovat schémata a výkresy. Displej byl zkonstruován se zvláštním důrazem na čitelnost jak uvnitř budov tak v jasném denním světle v terénu. Resistivní dotykový displej umožňuje snadné zadávání údajů pomocí prstů, i v rukavici, nebo pera. S technologií Intel® Core Platform šesté generace a s operačním systémem Windows 10 Pro je Toughbook CF-D1 jedinečným nástrojem pro operátory tísňových služeb.

O skupině Panasonic System Communications Company Europe (PSCEU)

PSCEU je evropskou pobočkou Panasonic System Communications Company, globální B2B divize společnosti Panasonic. Cílem PSCEU je ulehčit práci profesionálům a pomáhat firmám zvyšovat jejich efektivitu a výkonnost. Pomáhá společnostem získávat, zpracovávat a přenášet všechny druhy informací, jako jsou hlasová, textová a obrazová data. S přibližně 350 zaměstnanci, se zkušenými experty, se schopnostmi řízení globálních projektů a s rozsáhlou evropskou partnerskou sítí nabízí PSCEU bezkonkurenční výhody na daném trhu.


Společnost PSCEU se zabývá šesti kategoriemi produktů:

  • Broadcast & ProAV nabízí v oblastech dálkově ovládané kamery, přepínačů, studiové kamery a ENG P2 vysoce kvalitní produkty a řešení pro zajištění hladkého provozu a vynikající poměr cena-výkon pro koncové uživatele. Řada profesionálních digitálních videokamer VariCam je zvládá nahrávání ve 4K a HDR (High Dynamic Range). Díky tomu jsou ideálním řešením pro kino, televizi, dokumenty a živou produkci.
  • Communication solutions nabízí nejlepší komunikační řešení včetně profesionálních skenerů, telefonických systémů a terminálových zařízení SIP.
  • Computer Product Solutions pomáhá mobilním pracovníkům zvýšit produktivitu se svou řadou plně odolných notebooků Toughbook, firemních tabletů Toughpad a elektronických prodejních systémů (EPOS). Panasonic Toughbook byl v roce 2016 evropským lídrem trhu odolných notebooků s tržním podílem 67 % a Panasonic Toughpad na trhu odolných tabletů s podílem 56 % (VDC Research, březen 2017).
  • Industrial Medical Vision poskytuje aplikace v různých segmentech, například zdravotnictví, biologických vědách, ProAV nebo průmyslu. Produktové portfolio zahrnuje ucelená a OEM řešení mikrokamer. Koncoví uživatelé, systémoví integrátoři nebo distributoři si mohou vybrat ze široké škály řešení ucelených produktů a komponentů zobrazovací technologie.
  • Security Solutions včetně kamer a rekordérů pro sledování, video interkomů a alarmů.
  • Visual System Solutions zahrnuje projektory a profesionální displeje. Panasonic nabízí nejširší řadu vizuálních produktů a s tržním podílem 37,20 % je lídrem na evropském trhu projektorů s vysokým jasem (Futuresource >5klm (FR16, duben 2015 – březen 2016, mimo 4K & digitálního kina).

O společnosti Panasonic

Panasonic Corporation je světovým lídrem ve vývoji a výrobě elektronických produktů a řešení pro zákazníky v oblasti spotřební elektroniky, technologií pro domácnost, automobilového průmyslu a B2B. V roce 2018 společnost oslaví 100 let od svého založení, nyní provozuje 495 dceřiných společností a 91 přidružených společností po celém světě a generuje konsolidované čisté tržby ve výši 61,711 miliardy EUR za rok končící 31. března 2017. Se snahou vytvářet nové hodnoty prostřednictvím inovací napříč všemi divizemi, chce společnost vytvořit lepší život a lepší svět pro své zákazníky. Další informace o společnosti Panasonic najdete na adrese: http://www.panasonic.com/global