Kyberbezpečnostní předpověď společnosti Kaspersky Lab na rok 2018 – finančnictví

Přístupové údaje k bankovním účtům se stanou hlavním cílem kyberzločinců

Kvůli čím dál lépe zabezpečeným online platebním systémům se kyberzločinci v nadcházejícím roce zaměří na samotné bankovní účty. Navíc začnou vyhledávat jakákoliv slabá místa, která vzniknou v důsledku vysokého tempa, kterým se mění služby ve finančním sektoru.

Mezi největší hrozby, kterým bude čelit sektor finančních služeb (obzvláště v oblasti internetu) v nadcházejících 12 měsících, podle odborníků z Kaspersky Lab patří:

  • Nutná potřeba chránit platby v reálném čase. Vzrůstající poptávka po přeshraničních finančních transakcích provedených v reálném čase s sebou přinese nutnost provedení analýzy rizik ve velmi krátkém čase. Útočníci se budou snažit zneužít jakoukoliv chybu, která vznikne v důsledku časového presu.
  • Přílišná orientace na inovace zvýší možnost vzniku nových rizik. Stále více organizací bude v příštím roce nabízet alternativní platební řešení a otevřené bankovní produkty. Spousta z nich se ale bude potýkat s bezpečnostními problémy, které tyto služby s sebou přinesou. Přitom každé nové řešení, které nebude primárně navržené s ohledem na bezpečnost, se snadno stane cílem kyberzločinců.
  • Mobilní hrozby na vzestupu. Na uživatele, kteří upřednostňují mobilní zařízení, budou zacíleny útoky kyberzločinců. Ti budou ke krádežím údajů o bankovních účtech využívat jak už známé a úspěšné, tak i nové malwarové rodiny.
  • Úniky dat budou i nadále velmi časté. Bude docházet i k zakládání falešných účtů, díky kterým se útočníci neoprávněně zmocní cizích účtů. Zvýšená ochrana online plateb totiž pro zločince velmi ztíží přímé krádeže finančních prostředků.
  • Útoky na bankomaty. Bankomaty budou i nadále velmi lákat pozornost kyberzločinců.

„V roce 2017 jsme zaznamenali útoky na finanční služby, které byly převážně zaměřeny na samotné účty. Údaje o zákaznících jsou klíčovým faktorem při rozsáhlých útocích. Jejich úniky poskytly zločincům cenné zdroje osobních informací, které dále použili pro získání přístupu do dalších účtů. Využili je také pro útoky pod falešnou identitou. Útoky orientované na bankovní účty jsou stále častější, protože se výrazně zlepšila ochrana online plateb. Při odcizení celého účtu jsou ohroženy nejen finance, ale i další uživatelovy citlivé údaj. Taková krádež má negativní vliv i na reputaci dané instituce, v níž zákazník ztrácí důvěru. Proto by se subjekty podnikající v odvětví finančnictví měly snažit o maximální potlačování těchto podvodů,“ říká Emma Mohan-Satta, analytička podvodů ve společnosti Kaspersky Lab.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností a v roce 2017 slaví 20 let od svého založení. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.