Ježíškova vnoučata nadělují radost v Alzheimercentrech

20. prosince 2017 – Projekt Ježíškova vnoučata letos pomohl splnit už více než 12.500 přání. Svá vánoční přání poslali také klienti několika zařízení sítě Alzheimercentrum, ať už na individuální dárek nebo společný zážitek. Některá na svá splnění teprve čekají, radost už ale měli senioři ve Zlosyni i ve Zlíně.  

Až třetinu obyvatel domovů pro seniory tvoří staří opuštění lidé, kteří vánoční dárek nedostali třeba už několik let. Pro ně se období svátků stalo spíše časem prázdnoty než radosti. Redaktorka Olga Štrejbarová se rozhodla za podpory Českého rozhlasu tuto smutnou realitu změnit a přišla s nápadem na projekt Ježíškova vnoučata. Tím se může stát doslova každý, stačí ze seznamu přání na stránkách www.jeziskovavnoucata.cz vybrat konkrétní dárek či zážitek, a pak jej na vlastní náklady zrealizovat.

Do projektu se přihlásila také některá zařízení skupiny Alzheimercentrum specializující se na péči o osoby s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence. Paní Maruška ze Zlína tak jako vánoční dárek mohla dostat hřejivý polštář z beránka, po kterém toužila. Velmi netradiční hromadné přání pak bylo splněno přímo Českým rozhlasem. Klienti Alzheimercentra ve Zlosyni si přáli, aby se u nich živě natáčel pořad Tobogán s moderátorem Alešem Cibulkou a jeho „prima“ hosty. A tak se také v sobotu 16. 12. 2017 stalo. V přímém přenosu zde jako Ježíškova vnoučata vystoupily osobnosti, které klienti znají z televize i z filmů. Popovídat si přišla výtvarnice Iva Hüttnerová, živě zazpívala zpěvačka a herečka Světlana Nálepková a dorazil také Pavel Nový, se kterým baví svět. Ten se i v polovině prosince samozřejmě dostavil v kraťasech a jako vždy v dobré náladě: „Konečně to přišlo! Byl jsem už tatínek, dědeček a teď jsem vnouče!“

„Projekt Ježíškova vnoučata nás nadchl a jsme moc rádi, že se přání našich klientů setkat se se slavnými osobnostmi mohlo splnit a že jsme vás tu mohli uvítat,“ poděkovala Ježíškovým vnoučatům ředitelka Alzheimercentra Dana Jarešová. Posluchačům představila také samotné zařízení: „Ve Zlosyni fungujeme již devátým rokem, v současné době u nás bydlí 117 klientů, o něž se stará 92 zaměstnanců. Dnes zde ale máme navíc hosty, kteří se přijeli podívat z Průhonic a z Písku, kde jsou další dvě z celkem devíti Alzheimercenter v České republice a na Slovensku.“

Moderátor během vysílání nečekaně oslovil také jednoho z diváků přítomných ve zlosyňské jídelně, mistra Jiřího Vojtu.  Jiří Vojta byl kameramanem takových slavných filmů jako například Bohouš, Diagnóza smrti, Zítra to roztočíme, drahoušku…!, Vrah skrývá tvář nebo Já to tedy beru šéfe. Tento, kromě jiného, i výtvarník a animátor před mikrofonem zavzpomínal také na momenty, kdy díky němu před kamerou ožívaly postavičky formeláků a chobotniček z filmů Lucie postrach ulice či Chobotnice z II. Patra.  

Kromě Zlosyně nadělovala Ježíškova vnoučata už také ve Zlíně. V tuto chvíli již zařízení získalo jeden buben djembe, hudební žabičky a chřestítko na muzikoterapii, která zde jednou týdně probíhá. Druhý originální buben je právě ve výrobě a měl by do Zlína dorazit v únoru příštího roku. Na splnění svého přání podívat se do přírody alespoň na elektrickém vozíku v tuto chvíli ještě čeká třiasedmdesátiletý František z Alzheimercentra Filipov. Na podobně nákladné dary je možné se složit i drobnějšími částkami díky Slevomatu, který se do projektu aktivně zapojil.

Více o Alzheimercentru: http://www.alzheimercentrum.cz/

Více o projektu: https://www.jeziskovavnoucata.cz/

Jak přispět na nákladnější dárky: https://www.slevomat.cz/akce/1225560-jeziskova-vnoucata-pomozte-splnit-vanocni-prani#hodnoceni

Celý pořad Tobogán si můžete přehrát zde: http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3961982  

Skupina Alzheimercentrum provozuje celkem 9 zařízení, specializujících se na komplexní nadstandardní péči o seniory a dlouhodobě nemocné. Díky dlouholetým zkušenostem patří ke špičce především v oboru péče o pacienty s různými formami demence se zvláštním důrazem na Alzheimerovu chorobu. Cílem skupiny Alzheimercentrum je poskytovat dlouhodobě nemocným seniorům kvalitní péči v závislosti na jejich potřebách v průběhu celého dne, která přispěje k prodloužení jejich soběstačnosti a udržení aktivního života. V současnosti skupina Alzheimercentrum provozuje 9 zařízení – dvě ve Středočeském kraji (Filipov a Zlosyň), dvě v Jihočeském kraji (Písek a Loucký Mlýn), jedno v Praze – Průhonicích, Jihlavě, Českých Budějovicích, Zlíně a jedno na Slovensku v Piešťanech. Více informací naleznete zde.