O2 násobně zhodnotila svou investici ve společnosti Taxify

  • Po roce a půl prodává O2 svou investici v Taxify s devítinásobným zhodnocením
  • Investice O2 byla pro společnost Taxify klíčová především v její rané fázi – umožnila silný rozvoj v regionu

2017-08-29 18_48_33-Taxify - Jízda na jedno kliknutí

Společnost O2 Czech Republic prodala po dosažení cílového zhodnocení své investice podíl v nadnárodní přepravní platformě Taxify. Učinila tak prostřednictvím svého startupového akcelerátoru BOLT Development. Jde o první startupový exit v historii O2.

“Investice do Taxify byla jednoznačně velmi úspěšná a nyní této společnosti přejeme mnoho úspěchů při pronikání na nové trhy,” uvedl Tomáš Kouřil, finanční ředitel O2 Czech Republic. ” Přestože dnešní transakce není z pohledu celkové finanční perspektivy O2 zásadní, je pro mne důkazem, že můžeme náš tradiční byznys inovovat a hledat alternativní cesty k dalšímu růstu,” dodal Tomáš Kouřil.

K prodej podílu v Taxify došlo zhruba po roce a půl od uskutečnění investice. “Investici ve výši osmi milionů korun do Taxify, která byla kombinací hotovosti a služeb O2, jsme zhodnotili devítinásobně. Náš podíl jsme nyní prodali za více než 70 milionů korun,” říká Jan Kysela, šéf oddělení Start-up Development & Innovations, který tuto investiční příležitost do O2 přinesl a pod nějž spadá též podnikatelský akcelerátor O2 BOLT.

Dle zakladatele Taxify Markuse Villiga společnost O2 jeho firmě významně pomohla především v její rané fázi. “Díky tomu jsme mohli růst jak v Česku, tak na Slovensku. Především musím ocenit flexibilitu startupového týmu lidí v O2, která rozhodně není ve velkých korporacích obvyklá,” podotýká Villig.

Roman Sysel, šéf Taxify pro Česko a Slovensko k divestici dodává: “Velmi nám pomohlo to, že jsme byli součástí ekosystému O2, což bylo dohromady s finanční podporou hlavním faktorem našeho úspěchu.”

BOLT je byznysová iniciativa napojená na společnost O2 Czech Republic, která umožňuje startupům získat nejen potřebný funding, ale i přístup k unikátním kompetencím telekomunikačního operátora. Vedle finanční podpory vybraným projektům program poskytuje kompletní zázemí a infrastrukturu společnosti O2, možnost rozvíjet spolupráci s odborníky, funkční pracovní prostředí, infrastrukturu IT sítě a možnost zapojení do fungujícího ekosystému s využitím našich prodejních kanálů. www.bebolt.cz

Mobilní aplikace Taxify propojuje řidiče taxi se zákazníky, kteří si mohou zvolit svého řidiče na základě dojezdového času, ceny a úrovně služeb. Zvolené vozidlo může zákazník sledovat na mapě v reálném čase a zaplatit jak v hotovosti tak přímo v aplikaci. Taxify je nejrychleji rostoucí společnost v oblasti osobní přepravy v Pobaltí a východní Evropě. Vzniklo v roce 2013 v Estonsku a momentálně operuje v 20 zemích. www.taxify.eu