Společnost IBM spolupracuje s předními firmami žebříčku Fortune 500, akademickými institucemi a státními výzkumnými laboratořemi, aby zrychlila vývoj kvantových systémů

Praha, 22. prosince 2017 – Firma IBM oznámila jména prvních klientů, kteří dostanou přednostní přístup k jejím komerčním kvantovým výpočetním systémům IBM Q™. Tyto společnosti tak mohou zjistit, jaké jsou jejich možnosti praktického využití v podnikání i ve vědě. Patří mezi ně JPMorgan Chase, Daimler AG, Samsung, JSR Corporation, Barclays, Hitachi Metals, Honda, Nagase, univerzita Keio, státní laboratoře Oak Ridge, Oxfordská univerzita a Melbournská univerzita.

Prvními členy je právě těchto 12 organizací nově založené sítě IBM Q pro přední firmy z žebříčku Fortune 500, akademické instituce a státní výzkumné laboratoře. Spolupracují napřímo s IBM na rozvoji kvantové výpočetní techniky. Síť IBM Q bude také podporovat rozrůstající se ekosystém kvantové výpočetní techniky založený na opensourcovém kvantovém softwaru a vývojářských nástrojích od IBM.

Síť IBM Q poskytuje organizacím odborné znalosti, zdroje a cloudový přístup k nejpokročilejším škálovatelným univerzálním kvantovým výpočetním systémům na trhu. Počínaje 20qubitovým systémem IBM Q. Firma IBM také nedávno postavila a změřila první funkční prototyp 50qubitového procesoru. Členové sítě IBM Q by mohli dostat k tomuto prototypu přístup s příští generací systému IBM Q.

„Podle IBM budou nejbližší roky ve znamení nástupu komerční kvantové éry, kdy budeme svědky formování a rychlého rozvoje kvantové výpočetní technologie a prvních příkladů jejího využití. Síť IBM Q bude prostředkem pro zpřístupnění kvantové výpočetní technologie firmám a organizacím, protože jim nabídne nejpokročilejší systémy IBM Q a kvantové ekosystémy,“ říká Dario Gil, viceprezident pro umělou inteligenci a IBM Q v IBM Research.

IBM otevírá globální huby pro kvantový výzkum

Regionální huby IBM na čtyřech kontinentech budou zaměřené na kritické faktory rychlého učení, rozvoje dovedností a zavádění kvantových výpočetních systémů, jako jsou přístup ke kvantovým systémům a pokročilý výzkum. Tyto huby sítě IBM Q umožní lidem z oboru i vědcům online práci se systémy IBM Q a společný vývoj i prozkoumávání možností kvantového výpočetního systému. Huby by se měly nacházet v sídle IBM Research, na univerzitě Keio v Japonsku, ve státních laboratořích Oak Ridge ve Spojených státech, na Oxfordské univerzitě ve Spojeném království a na Melbournské univerzitě v Austrálii.

Co je IBM Q

IBM Q je první iniciativa, jejímž cílem je vystavět komerční univerzální výpočetní kvantové systémy využitelné v podnikání i ve výzkumu. Více informací o aktivitách firmy IBM v oblasti kvantové výpočetní techniky najdete na www.ibm.com/ibmq