Piráti: Vláda chce v jednacím řádu Sněmovny posílit pravomoci premiéra a omezit přístup veřejnosti k informacím

Praha, 30. prosince 2017 – Ministr spravedlnosti Robert Pelikán předložil návrh novely jednacího řádu vlády Andreje Babiše. Návrh má dvě jednotící linky – posílení pravomocí premiéra a omezení přístupu veřejnosti k informacím.

“Považuju za ostudu, že hnutí ANO, které postavilo svůj marketing na kritice korupce a slibech transparentnosti a otevřenosti, chce nyní utajovat, jak který ministr hlasoval. Bez toho, aby občané věděli, jak politici rozhodují, je nemohou ani hodnotit,” říká k plánovanému zrušení jmenovitého hlasování ministrů předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Návrh dále posiluje pravomoci premiéra Babiše. Oproti vládě jako celku, například o hostech na jednání už nebude rozhodovat celá vláda, ale pouze premiér a zhorší se i srozumitelnost přijatých usnesení veřejnosti, nově je nebudou muset doprovázet vysvětlující tiskové zprávy.

“Že se bude inženýr Babiš ve vládě chovat spíše jako ředitel než jako první mezi rovnými, nás nepřekvapuje, škoda, že to odnáší i přístup veřejnosti k informacím,” uzavírá Bartoš.

Vláda návrh projedná 3. ledna 2017.