Sklizeno buduje investiční centrum pro podporu českých producentů

Praha, 5. ledna 2018 – Sklizeno s investiční firmou Rohlik.cz investment a ve spolupráci s fondem RSJ Agro buduje centrum, jehož cílem je pomáhat prostřednictvím investic v rozvoji podnikání malým a středním pěstitelům a producentům kvalitních potravin. Cílem centra je pomoci pěstitelům a producentům v rozvoji finančně i poskytnutím logistického, výrobního, obchodního zázemí a know how Sklizeno. V prvním roce je na investice vyhrazeno 200 milionů Kč.

„Jsme přesvědčení, že pokud každý malý výrobce bude mít svůj sklad a své auto, jezdit sám na zahraniční veletrhy, nakupovat suroviny za své ceny, mít vlastní experty na obaly a mít vlastní právníky, účetní, další odborníky a k tomu mít obchodníky objíždějící ty stejné obchody jako všichni ostatní malí výrobci, tak nemůže být ekonomicky úspěšný, růst a inovovat produkt. A my chceme, aby byli úspěšní. Jen díky tomu budou moci v Česku vznikat kvalitní potraviny ve velkém a za dostupné ceny,” vysvětluje Petr Borkovec, ředitel Sklizeno důvod jeho vzniku.

„Naším cílem je vytvořit kooperativní holding pěstitelů, výrobců, zpracovatelů a distributorů kvalitních potravin, kteří sdílejí stejné hodnoty. Tím chceme dosud roztříštěný trh efektivizovat a vytvořit  konkurenceschopnou protiváhu průmyslové velkovýrobě konglomerátů. Z toho budou těžit producenti, investoři i zákazníci a ve střednědobém horizontu doufáme, že se kvalitní potraviny i díky tomu stanou cenově dostupné většině,” dodává Tomáš Čupr, majitel Rohlik.cz investment a zakladatel online supermarketu Rohlik.cz

V praktické rovině funguje spolupráce tak, že producent, jehož produkty vyhovují kvalitativním standardům Sklizeno zakotveným v kodexu kvality, může žádat o investici až do výše 49 % hodnoty společnosti. Ve společnosti mu zůstává vždy majoritní podíl, nadále ji plně řídí a Sklizeno mu poskytuje zmíněné know how a zázemí a k tomu zajistí odbyt výroby v síti Sklizeno a na Rohlik.cz.  Tímto způsobem už je v centru zapojená například značka Konečně vývar, která využívá především logistiku a výrobní prostory. Dále Zdravé stravování, kterému pomáhá vyšší využití jejich logistiky a výrobních prostor se Sklizeno i s Konečně vývar. Díky tomu dosáhlo na lepší nákupní ceny a získalo nové distribuční kanály. Obě společnosti tak rychle rostou a všichni zúčastnění efektivizují vynaložené náklady bez kompromisu v kvalitě produktů.

O Sklizeno:

Česká společnost Sklizeno si vzala za cíl přinášet soustředěnou nabídku poctivých potravin a biopotravin především od regionálních dodavatelů a spojit ji s celoroční možností pohodlného nákupu v moderních prodejnách. Sklizeno nabízí potraviny především od malých a středních pěstitelů a výrobců z regionu, které vznikají podle prověřených postupů a receptur, bez použití zbytečných konzervantů, náhražek, škodlivých éček a dalších chemikálií, za použití kvalitních surovin, které byly vyprodukovány lokálně a nemusely cestovat přes půl světa.

V dubnu 2016 se Sklizeno propojilo se sítí prodejen My Food a v listopadu 2016 se sítí Náš Grunt. Aktuálně je tak v síti 53 prodejen po Česku a na Slovensku.