Společnosti 20th Century Fox, Panasonic a Samsung společně podporují technologii HDR10+, která divákům při sledování televize poskytuje nejlepší možný uživatelský zážitek

Přesné zobrazení tvůrčího záměru filmových režisérů díky dynamickému mapování odstínů

Praha, 8. ledna 2018 – Společnosti 20th Century Fox, Panasonic Corporation a Samsung Electronics zveřejnily novinky programu certifikace a označení logem HDR10+, což je otevřená, licenčním poplatkům nepodléhající platforma pro zpracování dynamických metadat používaných technologií HDR (vysoký dynamický rozsah). Uvedenou technologii společnosti společně představily v loňském roce na veletrhu IFA.

Platforma HDR10+ bude brzy k dispozici poskytovatelům obsahu, výrobcům televizorů s ultravysokým rozlišením, Blu-ray přehrávačů a rekordérů či set-top boxů a dále také dodavatelům tzv. systémů na čipu (SoC). Metadata budou poskytována bez licenčních poplatků pouze za nominální správní poplatek. Firmy se mohou seznámit s novým logem, dozvědět se o licenčním programu včetně konečných specifikací, smlouvách pro zájemce o platformu a dále se také mohou přihlásit k zaslání upozornění, jakmile budou na adrese http://www.hdr10plus.org k dispozici technické specifikace pro HDR10+. Navíc byly ve spolupráci s třetími stranami vyvinuty nástroje pro tvorbu UHD Blu-ray metadat. Tyto nástroje budou brzy poskytnuty tvůrcům obsahu, díky čemuž budou moci na trh vstoupit UHD Blu-ray přehrávače. Brzy budou zveřejněny i podrobné informace o převodu obsahu a formátu rozhraní, které umožní plánovat tvorbu obsahu.

HDR10+ divákům nabídne skutečně prémiový HDR zážitek prostřednictvím programu certifikace zařízení, který zajistí věrné zobrazení tvůrčího záměru vyjádřeného v obsahu. Vylepšené pracovní postupy pro tvůrce povedou k intenzivnější tvorbě prémiového HDR obsahu.

Licenční program pro HDR10+ nabídne zainteresovaným firmám nezbytné technické a testovací specifikace pro zavedení technologie HDR10+ tak, aby byla zachována vysoká kvalita obrazu a výrobci zároveň získali možnost inovativně pracovat s dynamickým mapováním odstínů. Doprovodný certifikační program poskytne záruku, že produkty podporující technologií HDR10+ poskytují dobrou kvalitu obrazu a dokáží věrně předat tvůrčí záměr filmových režisérů a filmařů. Certifikovaná zařízení budou opatřena logem HDR10+, které je zárukou špičkové kvality obrazu:

Klíčové prvky licenčního programu zahrnují:

  • Výhody pro výrobce zařízení (např.TV, UHD Blu-ray, OTT STB atd.), poskytovatele služeb distribuce obsahu, výrobce SoC, vydavatele obsahu a poskytovatele nástrojů pro vytváření obsahu.
  • Bez licenčních poplatků za jednotku.
  • Roční nominální správní poplatek pro výrobce zařízení, výrobce SoC a poskytovatele služeb distribuce obsahu.
  • Technické specifikace, testovací specifikace, logo HDR10+ a průvodce pro používaní loga, patenty od tří společností přímo spjatých s technickou specifikací.
  • Certifikaci zařízení bude provádět externí autorizované zkušební centrum.

Jakmile bude licenční program pro HDR10+ otevřený, tři zakládající společnosti začlení technologie HDR10+ do všech do budoucna uváděných Ultra HD filmů, vybraných televizorů, Ultra HD Blu-ray přehrávačů a rekordérů a dalších výrobků.

„Bylo pro nás důležité vytvořit otevřený a flexibilní systém nabízející divácký zážitek, který bude mnohem bližší tvůrčímu záměru filmařů,“ uvedl Danny Kaye, výkonný viceprezident společnosti 20th Century Fox a generální ředitel Fox Innovation Lab. „Společně se společnostmi Samsung a Panasonic usilujeme o standardizaci licenčního procesu tak, aby naši partneři, mezi které patří tvůrci obsahu, výrobci televizorů a dalších zařízení, mohli technologii snadno využívat, a nabídnout tak všem divákům kvalitnější zážitek při sledování obsahu.“

Podpora pro technologii HDR10+ neustále roste a společnosti se zavedení 3C specifikací a certifikačního programu již nemohou dočkat. O podporu platformy HDR10+ vyjádřilo vážný zájem více než 25 společností z mnoha různých odvětví, čímž se zvyšuje pravděpodobnost úspěšného rozvoje této technologie.

Společnost Amazon Prime Video, která je prvním poskytovatelem streamovaných služeb, jenž nabídne podporu HDR10+, zpřístupnila v HDR10+ celou svoji knihovnu Prime Video HDR. Katalog Prime Video HDR10+ obsahuje stovky hodin obsahu včetně originálních titulů Prime The Grand Tour, The Marvelous Mrs. Maisel, Jean-Claude Van Johnson, The Tick či The Man in the High Castle a dále stovky licencovaných titulů.

Společnost Warner Bros. Home Entertainment se po sledování situace v loňském roce rozhodla podpořit HDR10+, aby řešení pro dynamická metadata zpřístupnila pro obsah Warner Bros. na HDR televizorech s rozlišením 4K podporujících HDR10+ od výrobců Samsung, Panasonic a dalších. „Společnost Warner Bros. se vždy snažila spotřebitelům poskytovat co nejkvalitnější uživatelský zážitek opírající se o využití nejnovějších technologií v oblasti domácí zábavy,“ uvedl Jim Wuthrich, prezident divize Americas and Global Strategy společnosti Warner Bros. Home Entertainment. „Díky dynamickým metadatům HDR10+ může nyní WB filmové tituly chystané pro rok 2018 divákům poskytnout v podobě, která přesněji odpovídá původnímu záměru filmových tvůrců, a nabídnout domácnostem vybaveným širokou škálou televizorů s podporou HDR10+ náš rozsáhlý katalog obsahující více než 75 titulů s rozlišením 4K a podporou HDR.“

Nová technologie HDR10+ přináší optimální kvalitu obrazu plně využívající zobrazovací schopnosti nejnovější generace obrazovek díky dynamickému mapování odstínů, které umožňuje přizpůsobit zobrazení každého jednotlivého snímku změnám jasu, sytosti ikontrastu v každé zobrazované scéně, což přináší kvalitnější divácký zážitek. Technologie HDR10+ optimálně využívá možnosti nabízené mnoha 4K UHD televizory a podporuje ji široká škála televizorů nové generace. Uživatelský zážitek se díky ní mnohem více blíží původním tvůrčím záměrům hollywoodských filmů.

„Díky spojení know-how a technologií tří zakládajících společností má HDR10+ potenciál poskytnout divákům i filmovým tvůrcům výhody výrazně kvalitnějšího obrazu,“ uvedl Toshiharu Tsutsui, ředitel divize TV Business společnosti Panasonic. „Společnost Panasonic tedy předpokládá, že si standard HDR10+ získá širokou podporu.“

„Společnost Samsung je odhodlána trvale inovovat své portfolio televizorů a HDR10+ představuje další krok ve vývoji kvality obrazu zaručující co nejlepší možný divácký zážitek,“ uvedl Jongsuk Chu, senior viceprezident divize Visual Display společnosti Samsung Electronics. „Platformu HDR10+ jsme vytvořili také s cílem podpořit v následujících letech další vývoj pokročilých technologií.“

Společnosti 20th Century Fox, Panasonic a Samsung připravily na veletrhu CES 2018 technické ukázky technologie HDR10+. Akreditovaní novináři a další zájemci o informace o licenčním programu si mohou domluvit návštěvu salonku společnosti 20th Century Fox zasláním žádosti o schůzku na e-mailovou adresu chris.bess@fox.com. Akreditovaní novináři mohou shlédnout technickou ukázku HDR10+ připravenou společností Panasonic v salonku společnosti v konferenčním centru MGM Grand. Ukázky technologie HDR10+ budou ke shlédnutí také v průběhu prezentace First Look společnosti Samsung pořádané 7. ledna v Enclave Las Vegas.

Pokud máte zájem o další informace o licenčním programu HDR10+, kontaktujte kancelář pro správu licencí HDR10+ na adrese info@hdr10plus.org.

O společnosti Twentieth Century Fox Home Entertainment
Twentieth Century Fox Home Entertainment, LLC (TCFHE) je uznávanou přední světovou společností zabývající se propagací, prodejem a distribucí všech filmových a televizních titulů vyrobených a zakoupených společností Fox, nebo náležejících partnerským třetím stranám. TCFHE každoročně rozšiřuje své oceňované globální produktové portfolio o nový obsah dostupný v zavedených i nově vznikajících formátech včetně DVD, Blu-ray™, Digital a VOD. Twentieth Century Fox Home Entertainment je dceřinou společností společnosti 20th Century Fox, společnosti skupiny 20th Century Fox.

O společnosti Panasonic

Panasonic Corporation je přední světová společnost v oblasti vývoje různých elektronických technologií a řešení pro zákazníky v odvětví spotřební elektroniky, bydlení, automobilového průmyslu a B2B. Společnost, která v roce 2018 oslaví 100. výročí svého založení, působí po celém světě a v současné době provozuje 495 dceřiných a 91 přidružených společností. Její konsolidované čisté tržby za rok končící 31. března 2017 dosáhly výše 7,343 bilionů jenů. Společnost se zavázala k prosazování nové hodnoty prostřednictvím inovací napříč svými divizemi a své technologie využívá k vytváření lepšího života a lepšího světa pro své zákazníky. Více informací o společnosti Panasonic najdete na adrese: http://www.panasonic.com/global.

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými transformačními myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, tabletů, nositelných chytrých zařízení a digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Pro nejnovější informace navštivte Samsung Newsroom na adrese: http://news.samsung.com.