Investiční klima v Evropě se loni zlepšilo

Dun & Bradstreet (D&B – NYSE:DNB), vedoucí poskytovatel globálních ekonomických informací, a strategický partner poradenské společnosti Bisnode, v roce 2017 zvýšila rating čtrnácti zemím světa, ke snížení přistoupila v deseti případech. Většina změn se týkala evropských států – rating klesl Polsku a Rumunsku, zatímco Francie, Německo, Řecko, Island, Makedonie, Kypr, Nizozemí a Francie si polepšily. V rámci Evropy má podle hodnocení D&B aktuálně nejpříznivější investiční klima Německo, náš nejvýznamnější obchodní partner. Svými politickými, ekonomickými a obchodními analýzami, které D&B zpracovává pro 132 zemí světa, upozorňuje na rizika plynoucí z obchodního styku.

„I když se celosvětový růst za rok 2017 očekává na úrovni 3,0 procent, což je nejvyšší úroveň od roku 2011, a v roce 2018 se podle odhadů D&B dále zvýší na 3,1 procent, zůstává výrazně pod úrovní zaznamenanou před globální finanční krizí. V roce 2018 pak očekáváme růst většiny nejvýznamnějších ekonomik – USA o 2,3 procenta, eurozóna o 2,2 procenta a Rusko o 1,9 procenta. Naopak ekonomický růst zpomalí ve Velké Británii, Japonsku a Číně,“ uvádí se v analytické zprávě Dun & Bradstreet.

„Náš analytický tým pečlivě monitoruje vývoj rizika obchodování v jednotlivých zemích a pružně reaguje na změny v oblasti politického, komerčního, makroekonomického i externího rizika,“ říká ředitel Bisnode, Jiří Skopový s tím, klientům i nadále doporučuje pečlivě prověřovat své obchodní partnery a důkladně vyhodnocovat veškerá obchodní rizika plynoucí z obchodního styku.

Nejpříznivější investiční klima v Evropě mají aktuálně náš nejvýznamnější obchodní partner Německo, jehož rating D&B stanovila na stupni nejnižšího rizika investice (DB1c). Následují dvě skandinávské země Norsko a Švédsko (DB1d). Česká republika i Slovensko (shodně DB2d) jsou hodnoceny na stupni nízkého rizika návratnosti investice, Polsko (DB3b) je zařazeno v nižší kategorii mírného rizika návratnosti investice.

Přehled zemí se změnou ratingu Dun & Bradstreet v roce 2017

Zvýšený rating Snížený rating
Země Původní Nový Země Původní Nový
Argentina DB6d DB6a Bahrajn DB5a DB5b
Kanada DB2c DB2b Chile DB3b DB3c
Kypr DB4c DB4b Kostarika DB4b DB4c
Egypt DB6c DB6a Irán DB5a DB5b
Francie DB2d DB2c Jordánsko DB5c DB5d
Německo DB1d DB1c Libanon DB6a DB6b
Řecko DB5c DB5a Oman DB4a DB4d
Island DB3d DB3b Polsko DB3b DB3c
Makedonie DB4c DB4b Katar DB3a DB3b
Malawi DB6c DB6b Rumunsko DB4a DB4b
Nizozemí DB2c DB2b
Portugalsko DB4c DB4b
Senegal DB4c DB4b
Uzbekistán DB6c DB6b

Zdroj: Bisnode