Kde najít zábavné i netradiční informace o prezidentských kandidátech

Už za několik dní nás čekají prezidentské volby. Už víte, komu věnovat svůj voličský hlas? Pro ty, kdo zrovna neholdují prezidentským debatám, ale ještě nemají úplně jasno, existuje nad rámec klasických médií také několik nezávislých, relevantních a poměrně zajímavých a interaktivních zdrojů. Z nich se lze netradiční a zábavnou formou dozvědět třeba to, co si jednotliví kandidáti myslí o aktuálních společenských otázkách, jak se shodují s našimi vlastními názory nebo jak jsou transparentní.

Volební kalkulačka KohoVolit.eu

Nezávislá volební kalkulačka umožňuje voličům zjišťovat, jak se jednotliví kandidáti shodují s jejich politickými názory. Na internetu ji už s počátkem prosince loňského roku zprovoznilo občanské sdružení KohoVolit.eu. Kalkulačka pro prezidentské volby srovnává názory občanů s postoji všech kandidátů, kteří aktuálně bojují o funkci hlavy státu, vyjma Miloše Zemana. Ten se totiž nezapojil. Voliči stačí pro ujasnění preferencí zodpovědět 35 otázek, přičemž v kalkulačce padnou třeba otázky týkající se funkcí, vlastností a dovedností hlavy státu, aktuálních politických a společenských témat nebo budoucích vizí. V krátkém online dotazníku uživatel nejen odpovídá na sérii otázek, ale otázkám také může přiřadit důležitost. V závěru se dozví, jak se s ním jednotliví kandidáti shodují v odpovědích, shoda je přitom vyjádřená číselnou hodnotou od 0 do 100 %. Lze si také ověřit, v čem konkrétně se s politickým aktérem shodujeme, a v čem se naopak lišíme.

Internetová volební hra Prezident 21  

Prezident 21 je originální platforma, která v podstatě simuluje prezidentskou volbu na internetu. Nicméně voliči v ní mohou trošku experimentovat, protože nejde o klasické udělení jednoho hlasu jednomu kandidátovi. Ve hře totiž může každý, kdo se zapojí, rozdělit mezi kandidáty dokonce 4 hlasy. Z toho 3 pozitivní a 1 negativní. Tomuto systému hlasování se říká Demokracie 21. Důležité však je, že hra taky nabízí spoustu informací. Uživatelé v ní najdou profily jednotlivých prezidentských kandidátů, které si sami kandidáti doplňují a uveřejňují v nich vlastní názory, důvody ke kandidatuře nebo třeba vize pro prezidentský úřad. Kromě toho najdou voliči na webu také rozhovory s kandidáty, čerstvé aktuality z médií nebo Volebního rádce. Rádce umožňuje opět na základě série zodpovězených dotazů rozluštit, se kterým kandidátem se nejvíce názorově shodujeme. Od předchozí kalkulačky se ale liší v tom, že zprostředkovává k daným otázkám rovnou autentické odpovědi 8 kandidátů (opět kromě Miloše Zemana, který se odmítl zapojit). Uživatel Volebního rádce tedy neodpovídá na otázky formou ano/ne, ale u 8 navržených odpovědí na dotaz označuje ty, se kterými souhlasí, a se kterými se naopak neztotožňuje.

Rekonstrukce Hradu a Fér volby

Na webu rekonstrukce-hradu.cz lze najít o prezidentských kandidátech trošku jiné informace. Jeho autoři totiž publikují přehled, čí kampaň je průhledná, kdo má pochybné či tajné sponzory a kdo maskuje svoji kampaň za něco jiného. U všech kandidátů se můžete proklikat na jejich osobní stránky a důležité profily, ale hlavně i na jejich transparentní, tedy veřejný účet. Na něm jsou vidět příchozí a odchozí platby s popisky. Před volbami se navíc chystají ti, kdo za webem stojí, poslat všem zaregistrovaným zprávu o tom, čí kampaň byla tou nejnákladnější. Pokud jste si všimli i vy nějaké kampaně, která není dle vašeho názoru úplně férová, můžete ji prostřednictvím přidruženého webu fervolby.cz zveřejnit.

Známkování prezidentských kandidátů

Perličkou na konec může být blog Martina Jaroše, který oznámkoval prezidentské kandidáty.  Tento přední český marketingový odborník si vyslechl jednu z listopadových debat a zhodnotil počínání několika z nich. Zaměřil se zejména na jejich prezentaci navenek, na emoce nebo rétoriku.