Blíží se účinnost nového zákona o platebním styku, přinese nové platební metody i bezpečnější platby

Praha, 10. 1. 2018 – Nový zákon o platebním styku, který přijal Parlament ČR v loňském roce a prostřednictvím kterého bude do české legislativy implementována směrnice o platebních službách (PSD2 – Payment Services Directive) nabyde účinnosti již 13. ledna 2018. Především v oblasti e-commerce nabízí možnost vytvoření nových platebních metod, které vyjdou vstříc zákazníkům. Současně by se měla zvýšit bezpečnost plateb na internetu a zcela omezit poplatky za platby kartou. Asociace pro elektronickou komerci (APEK) novou směrnici v zásadě vítá a věří, že přinese podnikatelům nové příležitosti na rozvoj služeb pro nakupující.

Z pohledu e-commerce si dovolím vyzdvihnout tři oblasti. První je možnost provozování nových platebních metod třetími stranami. Druhou zvýšení zabezpečení plateb prováděných on-line a třetí pak zákaz vybírání poplatků za platby kartou,“ vyjmenovává hlavní body výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

Nové platební metody – příležitost pro podnikatele, lepší služby pro zákazníky

Díky nové směrnici budou na trh platebních metod moci vstoupit podnikatelé, kteří nabídnou nové aplikace pro správu finančních prostředků. Banky jim budou povinny poskytnout přístup k řízení účtů svých klientů po internetu, což umožní rozvoj řízení osobních financí či zjednodušení on-line plateb. Zákazníci budou moci například ovládat účty z různých bank prostřednictvím jednoho portálu.

Podnikatelé, kteří budou chtít nové služby poskytovat, musí splnit stanovené podmínky a požádat ČNB o příslušnou licenci. V každém případě se ale otevřela možnost pro další vylepšení služeb poskytovaných on-line,“ říká Jan Vetyška a dodává: „Banky budou třetím stranám poskytovat přístup zřejmě nejvíc prostřednictvím API.

Větší bezpečnost přinese tzv. silné ověření, ale až za 18 měsíců

Poptávku po vyšší bezpečnost plateb po internetu by měl naplnit náročnější proces autentizace. Směrnice prostřednictvím regulatorních technických standardů zavádí silné ověření – ověření identity zákazníka ve dvou krocích. „Domníváme se, že tento krok v současné podobě není zcela nezbytný, protože jsou k dispozici i jiné metody zabezpečení, které by nesnižovaly pohodlí nakupujících,“ uvádí Vetyška. Osvobozeny budou například platby do výše 30 EUR, pokud se zároveň nebude jednat o platby opakované v krátkém sledu – pak by při celkovém součtu hodnoty plateb přes 100 EUR vznikla opět povinnost ověření ve dvou krocích.  „Myslíme si, že způsob ověření by měl být ponechán na vztahu obchodníka a zákazníka. V tomto směru jsme i vyvíjeli aktivitu v rámci naší nadnárodní asociace Ecommerce Europe, jelikož v některých případech se bude jednat o zbytečnou zátěž a zdržení pro nakupujícího. Z dosavadních jednání na evropské půdě ale vyplývá, že už ke změně zřejmě nedojde. Standardy připravil Evropský orgán pro bankovnictví (EBA – European Banking Authority), účinné však budou až po 18 měsících ode dne jejich platnosti – vyhlášení Evropskou komisí. To očekáváme v průběhu února či března 2018. Fakticky tak bude silné ověření povinné nejdříve v druhé polovině roku 2019,“ doplňuje Jan Vetyška.

Platby kartou nadále bez poplatků pro zákazníky

Přestože v internetových obchodech se s poplatkem za platbu kartou již zákazníci prakticky nesetkají, od 13. ledna je taková možnost zakázaná definitivně. „V roce 2015 došlo prostřednictvím nařízení Evropského parlamentu a Rady EU k omezení mezibankovních poplatků při platbách debetní či kreditní kartou. Toto opatření neznamená limit pro poplatky účtované obchodníkům, nicméně jeho cílem bylo dosažení jejich snížení,“ říká Jan Vetyška. Na uvedené nařízení navázala nyní i směrnice PSD2, a u uvedených plateb kartou již neumožňuje požadovat žádné související poplatky po zákazníkovi.

Přestože směrnice a nařízení ze strany Evropské komise jsou často nepopulární, v oblasti platebních služeb se zdá, že PSD2 přinese pozitivní výsledky jak pro obchodníky, tak i zákazníky. Zvýšení konkurence díky nabídce platebních metod i důvěra nakupujících v on-line platby budou mít, věřím, pozitivní dopad na celou e-commerce,“ uzavírá Jan Vetyška.

O APEKu

Asociace pro elektronickou komerci (APEK) je sdružením více než 450 firem, podnikatelů a odborníků v oboru elektronického obchodu. Cílem Asociace je soustavně podporovat rozvoj elektronického obchodování v České republice. Více informací na www.apek.cz.