Cisco a Hyundai představily hyperpropojená vozidla. Vyrábět se budou již v příštím roce

Praha 10. ledna 2018 – Společnosti Cisco a Hyundai budou společně pracovat na hyperpropojených vozidlech nové generace. Svůj záměr oznámily na veletrhu CES 2018 v Las Vegas a nová vozidla půjdou do výroby již v roce 2019. Obě společnosti také vyvinou bezpečnou platformu, která umožní nasazení nových chytrých řešení ve vozidlech. Cílem projektu je uspět na trhu propojených vozidel, kterých se podle analytické společnosti Gartner už v roce 2020 prodá celosvětové více než 40 milionů kusů.

Studie společnosti McKinsey říká, že autonomní vozidla budou v roce 2030 tvořit 15 % trhu a v roce 2040 dokonce 90 %. Již dnes moderní automobily disponují mnoha zařízeními, například adaptivním tempomatem, který nejenom udržuje rychlost, ale umí se také přizpůsobit okolnímu provozu a v případě potřeby přibrzdit. Dále na oblibě narůstají také senzory, které dokážou rozpoznat chodce a aktivně bránit případné kolizi či čtečky dopravních značek. Vyšší integrace těchto systémů přinese v budoucnu nové možnosti, které ale budou vyžadovat robustní a vysoce bezpečnou infrastrukturu.

Společnost Cisco proto spojila své síly s automobilkou Hyundai a společně vyvinou vozidla s bezpečnou platformou, která bude vysoce konfigurovatelná a zajistí flexibilitu pro budování inovativních řešení uvnitř vozidel. Využití architektury Software Defined Vehicle (SDV) v praxi znamená nasazení integrovaného vícevrstvého bezpečnostního řešení a end-to-end síťování. To umožní propojení všech senzorů vozidla a díky integraci softwaru a hardwaru také výrazně usnadní nasazení nových služeb, které vyžadují vysokou rychlost připojení. U první generace vozidel bude tato přenosová rychlost zajištěna díky 1Gbps ethernetovému připojení. Společnosti také zkoumají možnosti napojení vozidel do datových center společnosti Hyundai s přístupem k datům v reálném čase. Dalším plánem je také propojení vozidel do městské infrastruktury. Díky tomu by vozidla mohla komunikovat například se senzory veřejného osvětlení či parkování.

Více informací naleznete v anglickém jazyce zde.

O Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým technologickým lídrem, který již od roku 1984 pomáhá tomu, aby fungoval internet. Naši zaměstnanci, produkty a partneři pomáhají lidem navazovat bezpečná spojení a již dnes využívat digitální příležitosti zítřka. Další informace naleznete na newsroom.cisco.com nebo nás sledujte na Twitteru na @Cisco.