Necelá čtvrtina uživatelů si svá hesla k online účtům stále zapisuje na papír

Dnes a denně se přihlašujeme k bezpočtu internetových účtů, abychom převedli peníze z jednoho bankovního účtu na druhý, nakoupili v e-shopu, objednali si taxi a tak dále. Společnost Kaspersky Lab se ve svém nejnovějším průzkumu zaměřila na zvyky uživatelů, kterými se řídí při vytváření hesel ke svým účtům.  

Závislost na internetových účtech, které nás doprovázejí téměř na každém kroku, neustále stoupá. Lidé si proto stále častěji kladou otázku, jak si k nim vytvořit správné heslo. Zpravidla vybírají ze dvou možností. Buď si pro každý účet vytvoří originální a silné heslo, čímž dávají hackerům velmi malou šanci připravit je o data nebo finance, zároveň ale riskují, že si všechna svá hesla nezapamatují. Nebo si mohou vytvořit lehce zapamatovatelné heslo pro všechny účty. V paměti tak musí nosit pouze jedno heslo, které se ale může stát snadnou kořistí kyberzločinců.

První alternativa – silná hesla

Podle průzkumu společnosti Kaspersky Lab si je velká část uživatelů vědoma toho, že by své účty měli chránit silnými hesly. Když měli uživatelé vybrat tři účty, které podle nich vyžadují nejvyšší míru ochrany silným heslem, odpovědělo 63 %, že by to mělo být internetové bankovnictví. Druhé byly se 42 % platební aplikace včetně e-peněženek a těsně třetí byly se 41 % internetové obchody.

Zapamatovat si ale všechna silná a většinou složitá hesla není lehké. Uživatelé je obvykle zapomínají a tím ztrácí ke svým účtům přístup. Dva z pěti uživatelů (38 %) přitom po ztrátě hesla nejsou schopni přístup rychle obnovit. Skutečnost, že nemohou vykonávat své běžné aktivity, může vyvolat frustraci nebo stres.

Je stále velmi běžné, že si uživatelé hesla ukládají neopatrným způsobem. Činí tak celých 51 % z nich. Alarmující přitom je, že necelá čtvrtina (23 %) si svá hesla zapisuje do notýsku, aby si je nemusela pamatovat.

Druhá alternativa– slabá hesla

Aby si uživatelé nemuseli pamatovat více různých hesel, volí často snadnější, ale zato málo bezpečné alternativy. Například 10 % uživatelů používá pro všechny své účty jen jedno heslo, aby nemuseli řešit problémy se zapamatováním velkého počtu hesel. Jedná se pro ně o poměrně pohodlný způsob. Ten se proti nim ale může otočit ve chvíli, kdy kyberzločinci prolomí toto jedno heslo, díky kterému se dostanou do všech uživatelových účtů.

17 % uživatelů, zapojených do průzkumu Kaspersky Lab, mělo v průběhu posledního roku více či méně vážné problémy s hackerskými útoky na své účty. Mezi nejčastější cíle kyberzločinců patřily e-mailové účty (41 %), profily na sociálních sítích (37 %), bankovní účty (18 %) a uživatelské profily na e-shopech (18 %).

Nejbezpečnější alternativa

„Zapamatovat si bezpečná, tedy komplexní silná hesla, může být složité. Není proto divu, že se uživatelé často uchýlí k používání snadno zapamatovatelných hesel. Ta ale mohou hackeři lehce prolomit. Naštěstí existuje ještě třetí alternativa, která může uživatelům přidat na klidu – softwarová řešení označovaná jako password manager. Ta umožňují uživatelům vytvořit silná hesla, aniž by si je museli pamatovat nebo psát do notýsků,“ říká Andrei Mochola, Head of consumer business ve společnosti Kaspersky Lab.

Řešení Kaspersky Password Manager pomáhá uživatelům získat kontrolu nad jejich přibývajícími online identitami. Veškerá hesla se jim ukládají do šifrované, speciálně uložené složky na pevném disku. Pro jejich použití je nezbytné si zapamatovat pouze jedno hlavní přístupové heslo. Prostřednictvím služby My Kaspersky navíc mohou získat přístup ke svým heslům na různých zařízeních, bez ohledu na to kde se nacházejí. Řešení také nabízí speciální funkci automatického generování hesel, která uživatelům pomáhá vytvořit silná hesla.

Více informací o produktech Kaspersky Lab, které uživatelům pomáhají spravovat jejich účty, se dozvíte na tomto odkazu.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností a v roce 2017 slaví 20 let od svého založení. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.