Samsung naplňuje vizi otevřeného a inteligentního IoT, který zjednodušuje každodenní život

Inovaci v oblasti IoT podpořilo 14 mld. USD vložených do výzkumu a vývoje v roce 2017; na jaře 2018 bude uvedena jednotná aplikace SmartThings; do roku 2020 budou všechna připojitelná zařízení Samsung podporovat IoT

Praha, 10. ledna 2018 – Společnost Samsung Electronics na veletrhu spotřební elektroniky CES 2018 představila svoji vizi a strategii v oblasti inteligentního internetu věcí (IoT).

Během tiskové konference Samsung předvedl svou jedinečnou schopnost nabídnout uživatelům bezproblémové propojení zařízení určených pro domácnost, kancelář i mobilní použití. Samsung pracuje na tom, aby do roku 2020 podporovaly všechny jeho produkty IoT. Společnost dnes také oznámila svůj plán podpořit rozšíření IoT prostřednictvím otevřené, konzistentní a inteligentní platformy.

„Ve společnosti Samsung věříme, že IoT by nemělo být o nic složitější než stisknutí vypínače. Nové produkty a služby, které dnes představujeme, by měly přispět k jednoduššímu a přirozenějšímu užívání IoT,“ uvedl Hyunsuk (HS) Kim, prezident společnosti a ředitel divize Consumer Electronics společnosti Samsung a Samsung Research. „Rozhodli jsme se, že urychlíme rozšíření IoT mezi všechny uživatele a do roku 2020 jej budou podporovat všechna připojitelná zařízení Samsung. Tento pokrok dovolí uživatelům ocenit výhody života, v němž je vše jednoduše a přirozeně propojeno.“

Inteligence věcí pro každého

Filozofie společnosti Samsung v oblasti IoT je postavena na otevřených inovacích, které IoT zpřístupňují většímu počtu lidí a které ve spojení s inteligencí dokážou nabídnout každému uživateli individuálně přizpůsobený zážitek. Dnešní roztříštěný a složitý ekosystém IoT je pro takové rozšíření překážkou. Aby se IoT stal skutečně přístupným a všudypřítomným, potřebuje dosáhnout jistého kritického množství a potřebuje také otevřené inovace. Robustní portfolio produktů zahrnující televizory, domácí spotřebiče i chytré telefony a přední postavení společnosti Samsung při budování konektivity 5G staví Samsung do dobré výchozí pozice, aby mohl prostřednictvím platformy SmartThings nabídnout otevřený ekosystém IoT.

Společně s dalšími partnery, mezi něž patří i konsorcium Open Connectivity Foundation (OCF), spolupracuje na tvorbě jednotných oborových standardů. OCF je největší světové uskupení zaměřující se na tvorbu standardů v oblasti IoT a mezi výrobky společnosti Samsung, které již získaly certifikaci tohoto uskupení zaručující interoperabilitu potřebnou pro IoT, patří čip ARTIK, klimatizační jednotka a chladnička Family Hub.

Na jaře 2018 představí Samsung jednotnou aplikaci SmartThings, která nahradí stávající aplikace zaměřené na IoT včetně aplikací Samsung Connect, Smart Home, Smart View a dalších a umožní ovládat jakékoli zařízení podporující SmartThings přímo z telefonu, televizoru, auta nebo ze samostatné aplikace. Samsung také oznámil plánované připojení HARMAN Ignite do úložiště SmartThings Cloud, což umožní využívat výhod IoT nejen v inteligentní domácnosti ale i v autě. Spotřebitelé tak získají možnost spravovat svoji připojenou domácnost z automobilu a naopak.

Nedílnou součástí vize společnosti Samsung je, aby všechna zařízení byla připojená a dokázala inteligentně komunikovat. Digitální asistent Bixby od společnosti Samsung přináší individuálně uzpůsobené služby postavené na umělé inteligenci do více zařízení. V roce 2018 bude hlasové ovládání prostřednictvím asistenta Bixby dostupné ve vybraných chytrých televizorech a v nových chladničkách Family Hub, v nichž usnadní provádění každodenních činností. Díky vzájemné spolupráci inteligentních zařízení a služeb bude vše, co v domácnosti děláme, snadnější.

Vzhledem k tomu, že větší míra propojení vyžaduje také lepší zabezpečení, společnost Samsung oznámila, že do svých připojených zařízení včetně produktových řad Smart TV, Smart Signage, dalších mobilních produktů a inteligentních domácích spotřebičů začlenila svoji důvěryhodnou technologii Samsung Knox. Technologie Knox zahrnuje systém zabezpečení hardwaru a aktualizace firmwaru k zajištění ochrany zařízení.

Budování propojené budoucnosti

Společnost Samsung zdůraznila své odhodlání investovat do perspektivních technologií. V roce 2017 vynaložila na výzkum a vývoj více než 14 mld. USD. Zvýšila také své investice prostřednictvím programu Samsung NEXT, což je klíčová iniciativa, jejímž prostřednictvím chce Samsung urychlit svou transformaci v integrovanou hardwarovou a softwarovou společnost.

Samsung také v rámci své nově konsolidované divize Samsung Research vytvořil nové středisko umělé inteligence (AI Center). Činnost střediska, jehož součástí jsou v roce 2018 čtyři laboratoře v Torontu, Montrealu, Cambridgi (Velká Británie) a v Rusku, doplní stávající práci v Koreji a Silicon Valley a k naplňování ambicí společnosti v oblasti umělé inteligence přispějí také aktivity v oblasti fúzí a akvizic.

Bezproblémové používání zařízení

Nové produkty a služby oznámené na veletrhu CES 2018 ukazují, jaký pokrok zaznamenala společnost Samsung při budování hladce propojeného internetu věcí (IoT).

  • Domácnost: Od letoška budou chytré televizory Samsung vytvářet mezi zařízeními propojenou síť, která zajistí uživatelům hned po vybalení televizoru snadné přihlášení. Nové chladničky Family Hub nabízejí celou řadu inteligentních funkcí jako např. synchronizaci zásob potravin s přípravou pokrmů a lepší propojenost a organizovanost členů rodiny. Chytré televizory Samsung a chladničky Family Hub jsou vybaveny hlasovým asistentem Bixby, což televizorům poskytuje lepší přístup k aplikacím, schopnost snadno vyhledávat filmy podle žánru a hereckého obsazení a zobrazovat osobní fotografie, zatímco chladničky Family Hub dokážou rozpoznat hlasy jednotlivých členů rodiny a poskytnout personalizované informace, například zprávy, předpověď počasí a aktuální položky z plánovacího kalendáře. Chytré televizory Samsung a chladničky Family Hub budou také fungovat v rámci jediné propojené cloudové platformy SmartThings Cloud, která bude sloužit jako inteligentní panel ke sledování a ovládání připojených zařízení.
  • Kancelář: Samsung přetváří koncepci tradiční kanceláře pomocí flexibilních řešení, která vyhovují potřebám moderního mobilního pracovníka. Lidem, pro které práce nekončí odchodem z kanceláře, poskytuje Samsung Notebook 9 Pen dostatečnou kapacitu a výkon a také mobilitu. 55palcový interaktivní digitální flipchart Samsung Flip usnadňuje spolupráci v kanceláři bezproblémovým propojením chytrých telefonů a notebooků jednotlivých členů pracovní skupiny, a umožňuje tak rychlejší sdílení obsahu a nápadů. Obsah nebo poznámky mohou přímo na obrazovku vkládat současně až čtyři různí účastníci, a to buď pomocí prstů nebo přiloženého pera.
  • Mobilita: Samsung přispívá k přechodu na sítě 5G, které do světa propojených zařízení přinesou celou škálu nových možností. Samsung spolupracuje s mobilními operátory a poskytovateli širokopásmového připojení na provádění prvních zákaznických zkoušek v sítích 5G, ve kterých jsou přenosové rychlosti oproti sítím 4G LTE využívaným současnými telefony až stonásobné. Samsung prostřednictvím konektivity 5G představil svou vizi pohodlnějšího cestování automobilem. Samsung Digital Cockpit ukazuje, jak lze automobil bez problémů propojit s jinými „věcmi“ v rámci internetu věcí. Nový design přístrojové desky spolu s hlasovým asistentem Bixby umožňují snadné ovládání vybavení ve voze i připojených zařízení v domácnosti pomocí hlasu, doteku, gesta a pravidel definovaných na základě kontextu. Pasažéři mohou při jízdě také sledovat filmy streamované ultravysokou rychlostí. Vůbec první telematická ovládací jednotka (TCU) s podporou sítí 5G dokáže data stahovat a odesílat rychleji a umožňuje komunikaci mezi vozidlem a ostatními zařízeními, čímž pokládá základy pro lepší autonomní řízení.

Více informací o účasti společnosti Samsung na veletrhu CES najdete na adrese http://www.samsung.com.

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými transformačními myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, tabletů, nositelných chytrých zařízení a digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Pro nejnovější informace navštivte Samsung Newsroom na adrese: http://news.samsung.com.