Jak si podle energetického štítku vybrat správný vysavač

Trh nabízí doslova stovky modelů vysavačů. Na první pohled to vypadá, že vybrat si mezi nimi ten správný, je nadlidský úkol. Je pravdou, že dražší vysavač bude vždy lepší? Jak odhadnout, zda bude vybraný přístroj účinný? Velkou pomocí při výběru jsou dnes povinné energetické štítky.

Praha, 12. ledna 2018 – Názvy, kterými jednotliví výrobci označují technologie použité ve svých výrobcích, nezasvěcenému uživateli většinou nic neřeknou. To byl i jeden z důvodů, proč byly stanoveny standardy, které stanovují pravidla pro jednotné označování všech vysavačů na evropském trhu. Letmý pohled vám může velmi rychle napovědět, jestli je ten který model pro vaše potřeby vhodným řešením. Energetické štítky na vysavačích totiž neinformují uživatele pouze o spotřebě energie. Vypovídají i o vlastnostech, které jsou pro úklid klíčové – jak účinně odstraní přístroj nečistoty z koberce či tvrdé podlahy.

Povinné známkování vysavačů jako ve škole

Co chcete vědět při výběru vysavače především? Pravděpodobně to, jak dobře bude vysávat. Vypovídajícím údajem není spotřeba energie, jak si mnozí myslí – přístroj, který má větší odběr elektřiny, nemusí odstraňovat nečistoty líp než jiný, úspornější,“ říká Martin Pitoňák, produktový manažer značky Dirt Devil ve společnosti BaSys CS. „Výrobci jsou vázáni respektováním jednotných norem, na jejichž základě je vysavač známkován jako ve škole z jednotlivých předmětů. Jen místo číselných známek jsou mu udělována písmena A až G, přičemž A je nejlepší hodnocení.“

Obrázek ve spodní části štítku zobrazuje vysavač, který je obklopen čtyřmi hodnotami v modrých zaoblených rámečcích. Vlevo dole je vysavač oznámkován s ohledem na odstraňování nečistot z koberců, vpravo pak z tvrdých podlah.

Údaj o kousek výš, tedy nad zobrazeným vysavačem vlevo, naznačuje symbolem výfuk a je mimořádně důležitý pro alergiky.  Označuje úroveň čistoty vzduchu vycházejícího z přístroje ven. Čím vyšší známka, tím méně nasátých částeček je vyfouknuto zpět do místnosti a tím líp je vyřešeno zachycení těch nejmenších nečistot, jako jsou pyly, roztoči a další alergeny,“ zdůrazňuje Martin Pitoňák.Vpravo od něj je pak uvedena hlučnost zapnutého přístroje, která se udává v decibelech. Maximální možná hranice hlučnosti vysavače je 80 dB. Pokud je tato hodnota na úrovni 60 dB, je vysavač označován na tichý.

Hodnocení z pohledu ekologie a spotřeby elektřiny najdete v horní třetině štítku s barevnými proužky. Aktuální evropské normy zohledňují vztah k životnímu prostředí a momentální spotřebu energie omezují maximálně na 900 W. Přístroje s vyššími energetickými nároky se již od září minulého roku nesmí do EU dovážet. Pokud narazíte na takový model v prodejní síti, byl dovezen před tímto datem. „Pozitivním faktem evropských norem je, že omezení spotřeby přimělo výrobce zefektivnit celý systém průchodu vzduchu a mnohé vysavače splňující evropské normy vykazují díky tomu stejnou nebo vyšší účinnost než dřívější modely, které odebíraly řádově více energie. Například vysavače Dirt Devil využívají technologii EFC, Efficient Floorcare Technologies, která optimalizuje proudění vzduchu, těsnění i filtrační systémy. Podobná zefektivnění také otevřela cestu skutečně účinným akumulátorovým vysavačům,“ připomíná Martin Pitoňák.

Pokud tedy budete vybírat nového pomocníka pro úklid domácnosti, několikavteřinový pohled na energetický štítek vám napoví více než dlouhé studium reklamního letáku obsahujícího názvy použitých technologií.

O společnosti BaSys:

Společnost BaSys je předním distributorem prémiové audio a video techniky a dalších produktů se sídlem ve Švýcarsku a s distribučními společnostmi v několika zemích Evropy. Od roku 1990, kdy byla společnost založena, zastupuje světové značky, jako například Pioneer, Bose, Loewe, Elac, Marantz, beyerdynamic, Neutrik, Bugera, Behringer, Monster, TC electronics, Midas, KlarkTeknik, Turbosound, Cordial, Rean, Dirt Devil či Vax.