V Praze probíhá jednání projektu CLONETS

Praha 15. ledna 2018. Ode dneška do středy probíhá v pražském sídle sdružení CESNET schůzka mezinárodního projektu CLONETS (CLOck NETwork Services), na jehož řešení se CESNET podílí. Cílem projektu je studie a příprava podkladů pro výstavbu panevropské optické sítě zajišťující vysoce kvalitní služby přenosu a distribuce přesného času a stabilní frekvence.

Konsorcium projektu sdružuje 16 členů ze 7 evropských států. Mezi členy jsou národní metrologické ústavy (NMI), národní výzkumné sítě (NREN), univerzity, výzkumné ústavy a komerční organizace. Odborníci podílející se na projektu CLONETS patří mezi vedoucí světové autority v oblasti optického přenosu času a frekvence. Projekt CLONETS (ID 731107) je součástí výzvy INFRAINNOV-2016.

Během třídenního programu je kromě pracovní schůzky na programu i workshop, který má za cíl shrnout výsledky prvního roku trvání projektu. V úterý se navíc uskuteční jednání CLONETS Project Board Meeting, což je řídicí orgán projektu.

Plánovaná celoevropská optická síť bude poskytovat vysoce kvalitní služby v oblasti přenosu času a frekvence evropským národním metrologickým institutům, výzkumným infrastrukturám i průmyslu. Síť bude navržena tak, aby mohla v maximální míře využívat infrastrukturu evropské výzkumné sítě GEANT, zejména její optické trasy.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Zabývá se výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu CESNET určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky svým výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT či gridových projektech (EGI.eu), a podílí se aktivně na jejich realizaci. Sdružení CESNET klade velký důraz na problematiku bezpečnosti provozu sítí, služeb a ochrany uživatelů. Více na: www.cesnet.cz