Rok 2018 bude ve znamení renesance nájemního bydlení, říká Fojtík z Fincentra Reality

Úrokové sazby hypoték budou i nadále stoupat, ceny nemovitostí opět porostou. Také v roce 2018 bude vlastní bydlení pro některé skupiny obyvatel nedostupné. O to razantněji se čím dál více lidí upne na bydlení v nájmu. „Ve velkých městech očekáváme nárůst poptávky po nájemním bydlení kolem 20 procent,“ předpovídá Martin Fojtík, provozní ředitel Fincentra Reality.

V České republice dává přednost vlastnímu bytu nebo domu kolem osmdesáti procent obyvatel. V dalších zemích Evropy je však přístup odlišný, například v Rakousku bydlí v nájmu kolem 40 procent lidí. „Pořád se v Česku setkávám s názory, že žít v pronájmu je v dlouhodobém horizontu společensky nevhodné. Setkal jsem se i se situací, že lidé hodnotili ostatní podle toho, zda mají svůj byt či nikoli. Jenže žít ve vlastním je pro mnohé stále větším problémem,“ dodává Martin Fojtík.

Jedním z hlavních důvodů je menší počet novostaveb, který je zapříčiněn náročnou schvalovací byrokracií. „Ani v roce 2018 nevznikne takový počet staveb, jenž by uspokojil poptávku. Nezapomínejme také na infrastrukturu, často je totiž v okolí měst jen omezené množství prostoru, nebo tam už není žádný,“ vysvětluje Martin Fojtík ze společnosti Fincentrum Reality, podle které je po hypotékách stále hlad.

Zvýšený zájem byl však v posledním čtvrtletí loňského roku také o nájemní bydlení.  Nejvíce ho poptávali mladí lidé, studenti a začínající rodiny. „Týdně řešíme stovky žádostí o nájemní bydlení v celé České republice. Praha z toho tvoří 40 procent,“ vyčísluje Martin Fojtík. „Aktuální situace nahrává tomu, že v roce 2018 dojde k renesanci nájemního bydlení. Realita je totiž taková, že se často jedná o jedinou a racionální možnost, kterou doporučujeme místo hypotéky.

Podle Fojtíka nepřinese letošní rok krizi do realitního trhu, ani se výrazně nepřehřeje. „Hlavně očekávám, že bude pokračovat profesionalizace makléřské činnosti – ať už interně v jednotlivých realitních subjektech, nebo pomocí připravované regulace, po které už dlouhodobě voláme,“ doplnil Fojtík, provozní ředitel z Fincentra Reality.

Průměrná cena za nájemné bytu o dispozici 2+kk v největších českých městech bude podle makléřů Fincentra Reality v roce 2018 činit více než 14 tisíc korun. To nájemné bytů 3+kk v největších českých městech bude vycházet na více než 18 tisíc korun.