Výběr správného školení a certifikačních kurzů v IT vyžaduje odborné vedení, pečlivé plánování a dobrý úsudek – zejména případě internetu věcí

PRAHA (16. ledna 2018) – Společnost Tech Data Corporation je jedním z největších velkoobchodních distributorů technologických produktů, služeb a řešení. Proto když přijde na internet věcí (IoT), Jiří Bradáč, IBM SW Team leader ze společnosti Tech Data, si připravil pár slov a rad pro poskytovatele IT služeb, kteří chtějí do IoT proniknout.

Vzdělání je nutností, obzvláště v případě IT profesionálů

Vzdělání a školení je důležité v jakémkoli věku. Většina podniků v oblasti IT, které mají na starosti řízení datových center, už od začátku požadují od uchazečů o zaměstnání v oblasti IT, aby měli správná osvědčení. A dělají to tak právem vzhledem k hodnotě dat, kterými tyto podniky disponují. Pro seriózního IT profesionála je mít nejnovější osvědčení tím nejlepším způsobem, jak dokázat zaměstnavatelům a zákazníkům, že mají dovednosti a schopnosti používat všechny produkty správně a plnohodnotně. Ruku na srdce: nikomu se nelíbí myšlenka nečekané odstávky kvůli tomu, že někdo nepochopil či přehlédl nějakou konfigurační položku. V případě IT školení a certifikací pro oblast internetu věcí musí poskytovatelé IT služeb a IT profesionálové, kteří pro ně pracují, mít na paměti ještě další faktory, které jsou pro tuto oblast specifické.

Poskytovatelé IT služeb musí dobře rozumět IoT, pokud chtějí zůstat relevantními pro své zákazníky

Internet věcí je technologie zaměřená na inovaci. Díky internetu věcí se můžete podívat na obchodní model nějaké organizace a položit si otázku: „Kdybychom se zbavili veškerého dědictví a pravidel, jak bychom mohli sloužit zákazníkům a vytvořit obchodní model, který je tisíckrát lepší?“ Síla této technologie je opravdu neuvěřitelná. V současné době pomáháme poskytovatelům IT služeb s několika projekty IoT, které kompletně změní celá odvětví. IT profesionál s dobrými znalostmi, technickými dovednostmi a pozitivním přístupem může hrát významnou roli při procesu inovace a dovést ho až k výsledkům, které jsou realistické i finančně dostupné.

Internet věcí je pro jednoho člověka příliš obsáhlý

Zde přichází jedno velké ALE! IoT je velmi obsáhlé téma, které pokrývá různé disciplíny. Každý IoT projekt, na kterém jsme pracovali, byl velmi odlišný od toho předchozího. Obvykle potřebujete odborné technické znalosti o senzorech, bránách, síťování, zabezpečení, analytice, cloudu, digitálních aplikacích, integraci softwaru, API managementu, pracovních postupech, strojovém učení a úložištích. Existuje jen velmi málo poskytovatelů IT služeb a ještě méně IT profesionálů, kteří mají napříč těmito disciplínami dostatečně hluboké technické znalosti. Kromě technických znalostí navíc potřebujete mít dobré vztahy se správnými prodejci těchto technologií v oblastech, kde pracujete.

Jak se většina poskytovatelů IT služeb posune dál díky IoT?

Ve skutečnosti se většina poskytovatelů IT služeb rozhodne, že mít všechny potřebné náležitosti k IoT je příliš finančně nákladné nebo riskantní. Nedostatečné využití drahých dovedností specialistů může hodně zasáhnout do zisků a bránit poskytovateli, aby investoval do jiných růstových oblastí. Místo toho se většina poskytovatelů IT služeb spojí s globálním distributorem, který je odborníkem na IoT, který jim dodá potřebné odborné dovednosti či jim usnadní práci, když se potýkají se zvýšenou pracovní zátěží.

Jak vybrat ty správné kurzy IoT?

Neexistuje žádný kurz IoT, který by naučil IT profesionály všechno, co potřebují vědět. Zde přichází na scénu odborné vedení, pečlivé plánování a dobrý úsudek. Vysvětlím…

Vše začíná u pochopení zákazníků, kterým chcete sloužit

Poskytovatelé IT služeb existují, aby sloužili svým zákazníkům. Většina poskytovatelů má jednu oblast, na kterou se soustředí. Možná se jedná o vertikální trh nebo o obchodní výzvu. V takové oblasti se poskytovatel IT služeb snaží, aby byl lepší než ostatní. Je důležité, aby si tito poskytovatelé dávali dost času na dělání moudrých rozhodnutí o tom, kam mají směřovat svůj business předtím, než investují do školení a zdrojů.

Odborné vedení dobrého distributora technologií a co máme očekávat

Dobrý distributor technologií již bude mít s internetem věcí spoustu zkušeností. Navíc bude znát všechny prodejce technologií, kteří mají na IoT největší vliv. Velká část těchto prodejců již často vznikla v prostředí IoT a poskytovatelé IT služeb z prostředí data center je nebudou znát. Když si sednete s distributorem a řeknete mu o zákaznících, kterým sloužíte, měl by být schopný vybrat seznam prodejců, o kterých byste měli nadále uvažovat.

Pečlivě si naplánujte všechny dovednosti IoT, které potřebujete – projekt od projektu

Vzhledem k tomu, že každý projekt na IoT vyžaduje jiné dovednosti, budete se muset rozhodnout, které budete chtít zajistit ve své firmě a které si můžete nechat dodat od svého IT distributora. To často vyžaduje otevřenou a upřímnou diskuzi, abyste získali přístup k tomu, co potřebujete a kdy to potřebujete. Dobré je také promluvit si s IT profesionály, které poskytovatel IT služeb zaměstnává. Oni jistě budou vědět, kam chtějí směřovat svou kariéru. Mít ten správný mix dovedností a zdrojů je svým způsobem jedním ze základních problémů, se kterými se poskytovatelé IT služeb vždy museli potýkat. Jediným rozdílem je v tomto případě to, že máte menší možnost zajistit celé řešení. Kvůli tomu je potřeba udržovat opatrné a blízké vztahy s organizacemi, které mohou pomoci vyplnit jakékoli mezery či poskytnout chybějící dovednosti.

Vedení procesu IT školení a certifikace

Vybrat ten správný kurs může být často těžké. Od IT profesionála se očekává, že navrhne, vyvine a nasadí IoT řešení. K tomu jsou potřeba hluboké technické znalosti až na úroveň jednotlivých produktů. Naše obchodní jednotka na školení firem, Tech Data Academy, pomůže studentům vybrat ty správné kurzy a provede je certifikačním procesem. My v Tech Data máme štěstí, že jsme globálními distributory většiny velkých technologických značek, které určují směr v oblasti technologií IoT, další generace, hybrid cloudu, a datových center. K našemu bohatému portfoliu autorizovaných technických školení neustále přidáváme další. Co se týče internetu věcí, nedávno jsme přidali IT školení a certifikaci kolem IBM Watson, které vám umožní rozšířit IoT řešení o skvělé prvky kognitivního computingu.

Kvalita školení je důležitým faktorem

Pokud jste si nevyžádali, aby váš IT kurz byl speciálně upraven pro nějaké IT prostředí či pro určitý soubor dovedností, měli byste se vždy ujistit, že objednáváte oficiální kurz autorizovaný prodejcem. Díky tomu máte záruku, že veškeré materiály budou kvalitní. Školení, která nebyla autorizovaná prodejcem, nejsou často uznávána a nedají se použít pro certifikaci. Z těchto důvodů jsou všechny kurzy, které nabízíme, autorizovány prodejcem. Dalším důležitým faktorem je to, že tyto kurzy by měly být vedeny expertem s reálnými zkušenostmi. Dobrý učitel je obrovskou výhodou, jak všichni víme z našich školních let.

Každý se učí jiným způsobem

Ve 21. století máme technologie, které nabízí studentům velké množství možností, jak mohou přijímat své kurzy. Kurzy je možné pořádat ve firmě, online, či pomocí samostudia. Záleží pouze na tom, jaký styl učení student preferuje.

Každý potřebuje přátele!

Poskytovatelé IT služeb, kteří mají dobré společnosti (například distributory IT služeb) se kterými se mohou spojit, mohou po školení navázat spolupráci na IoT projektech a navzájem se podporovat. Poskytovatel IT služeb s dobrými schopnostmi a přístupem se stane součástí mnohem širšího IoT ekosystému, který se skládá z organizací, které společně pracují na tom, aby sloužily svým zákazníkům. S odborným vedením, pečlivým plánováním a dobrým úsudkem může školení a vzdělávání v oblasti IoT být začátkem velmi vzrušující a úspěšné kapitoly pro vás a vaši společnost.

Více informací o vzdělávání v rámci Tech Data naleznete na Tech Data Academy.

O společnosti Tech Data

Společnost Tech Data spojuje svět prostřednictvím technologií. Naše kompletní portfolio produktů, služeb a řešení, vysoce specializovaných dovedností a odbornosti v oblasti technologií nové generace umožňuje našim partnerům přinášet na trh produkty a řešení, které svět potřebuje k tomu, aby se mohl spojit, růst a rozvíjet se. Společnost Tech Data se umístila na 107. místě v seznamu Fortune 500® a již po osmé v řadě byla označena za jednu z „nejobdivovanějších společností na světě“. Další informace najdete na webových stránkách www.techdata.com. Můžete nás také sledovat na Twitteru, LinkedIn a na Facebooku.