V Bratislavě vznikne druhá Paralelní Polis. A mají přibýt další

Po čtyřech letech fungování v pražských Holešovicích expanduje Paralelní Polis do dalších zemí. Koncem května chtějí slovenští spoluzakladatelé konceptu otevřít pobočku v bratislavské čtvrti Nové Mesto a počítají s dalším rozšiřováním. Vedle coworkingového hubu a obdoby bitcoinové kavárny vznikne i biohacking lab, neboli laboratoř sloužící k osvobození těla od biologických omezení.

Bratislava se na konci jara stane dalším místem, kde se budou setkávat lidé toužící po životě ve společnosti odloučené od státu. Slovenští sousedé chtějí vybudovat obdobu pražské Paralelní Polis, která v Česku už čtvrtým rokem pořádá přednášky a konference na témata svobody, technologie nebo bezpečnosti, provozuje bitcoinovou kavárnu a pronajímá coworkingové prostory. Podobně má vypadat i slovenská pobočka. „Při sebevětší snaze dokáže Paralelní Polis v Praze obsloužit jen malou část obyvatel planety, proto chceme koncept rozšířit a decentralizovat. Věříme, že do konce roku vznikne více nových poboček,“ představil vize bratislavské Polis její mluvčí a etický hacker Juraj Bednár. Tyto pobočky mají podle jeho slov fungovat nezávisle a nemá je spojovat žádný majetek. Jediným pojítkem mají být myšlenky a sdílení know-how.

Pražská Polis bude partnerem

Za vznikem obdoby pražské Paralelní Polis stojí řada slovenských podnikatelů a odborníků z IT, ale i dalších oblastí, jako je vzdělávání, zábavní průmysl nebo architektura. K nejužšímu okruhu zakladatelů patří skoro 30 lidí. „Slovenská krypto komunita je k našemu překvapení velká. Známe se hlavně z Bitcoin meet-upu a několik lidí se připojilo díky schůzkám v hackerspace ProgressBaru, kde se pořádala jedna z prvních konferencí o bitcoinu,“ vysvětluje Bednár.

Komunita z Holešovic slovenskou iniciativu uvítala. „Koncept pražské Paralelní Polis jsme vymýšleli společně s odborníky přes IT a nadšenci do moderních technologií ze slovenského hackerspace ProgressBar, proto nám přijde logické, že druhá Polis vznikne právě v Bratislavě,“ uvedl aktivista Roman Týc, jeden ze spoluzakladatelů Paralelní Polis v Praze. A dodává: „Máme radost, že se naše myšlenky šíří a máme další zájemce o otevření Paralelní Polis po celé Evropě.“

Schůzky na čerstvém vzduchu

Prostory nové Polis, která bude sídlit v Kominárské ulici mezi Račianským a Trnavským mýtem, zaberou i s venkovní zahrádkou necelých 200 metrů čtverečních. Budou tedy o něco skromnější než v Česku a mají pomoci především s rozjezdy start-upů. K tvoření a práci budou návštěvníkům sloužit huby, neboli sdílené kanceláře, vybavené moderními technologiemi, občerstvit se budou moct v netradiční kavárně, kde se bude platit pouze kryptoměnami, a na zájemce čeká i 3D tiskárna. „Interiér ladíme do černobílého designu a plánujeme vybudovat také biohacking lab, neboli speciální laboratoř, která má lidem pomoci k osvobození vlastního těla od biologických omezení a následně zvýšit jejich produktivitu,“ popisuje specifika slovenské Paralelní Polis Juraj Bednár. V neposlední řadě půjde také o sídlo Institutu Kryptoanarche.

Fotografie a vizualizace najdete ke stažení zde.

Více informací: www.paralelnapolis.sk