Maersk a IBM vytvoří joint venture s cílem využít blockchain ke zkvalitnění světového obchodu

Praha, 19. ledna 2018 – Firmy Maersk a IBM zakládají společný podnik, který bude pomocí technologie blockchain poskytovat efektivnější a bezpečnější metody pro globální obchodování.

Nový podnik nabízí celosvětovou platformu pro digitalizaci obchodů vystavěnou na otevřených standardech a navrženou tak, aby ji mohla využívat přepravní síť po celém světě. Reaguje na požadavky větší transparentnosti a jednoduchosti v pohybu zboží mezi státy a obchodními zónami.

Maersk je světová jednička v kontejnerové přepravě a IBM zase přední dodavatel řešení v oblasti blockchainové technologie, zviditelnění dodavatelského řetězce a spolupráce několika různých systémů. Společně využijí technologii blockchain k vybudování nové platformy a zároveň zapojí i další open sourcové technologie v cloudu od IBM, včetně umělé inteligence, internetu věcí a analytiky. Firmy tak budou moci sledovat pohyb svého zboží přes mezinárodní hranice pomocí digitálních nástrojů.

„Velké pokroky IBM v oblasti blockchainu ukázaly, že tato technologie může podpořit růst nových obchodních modelů a hrát důležitou roli při budování chytřejších společností,“ říká senior viceprezidentka oddělení IBM Global Industries, Solutions and Blockchain Bridget van Kralingen. „Společným joint venture s firmou Maersk můžeme zrychlit uvedení této technologie do spousty organizací, které hrají zásadní roli v jedné z nejsložitějších a nejdůležitějších sítí na zemi – v globálním dodavatelském řetězci. Věříme, že nyní firmy díky blockchainu začnou využívat dosud neprozkoumané ekonomické příležitosti.“

V IBM a Maersk začali na vývoji nových blockchainových a cloudových technologií spolupracovat v červnu roku 2016. Od té doby si pilotní provoz platformy vyzkoušelo mnoho firem a úřadů, včetně společností DuPont, Dow Chemical a Tetra Pak, Nizozemské celní správy, amerického Úřadu pro cla a ochranu hranic a dalších. O nové řešení již nyní projevily zájem například firmy General Motors a Procter and Gamble, které tak chtějí zjednodušit své složité dodavatelské řetězce. Nebo přepravní a logistická společnost Agility Logistics, která chce zlepšit zákaznické služby a zahrnout do nich i vyřízení celního odbavení.

Tento nový projekt má v plánu nejdříve uvést na trh dvě základní funkce zacílené na digitalizaci celého globálního dodavatelského řetězce.

  • Informace o přepravě přinesou zviditelnění napříč celým dodavatelským řetězcem a umožní všem zapojeným stranám bezpečně, bezproblémově a v reálném čase sdílet informace o tom, co se se zásilkou děje.
  • Digitalizace a automatizace administrativních úkonů umožní koncovým uživatelům bezpečně podávat, schvalovat a potvrzovat dokumenty napříč všemi organizacemi. Tím se ve výsledku omezí doba i náklady na proclení a přepravu nákladu. Chytré smluvní vztahy (smart contracts) založené na blockchainu zajistí veškerá povolení, a tím zrychlí schvalování a omezí výskyt chyb.

Nová společnost bude sídlit v metropolitní oblasti New Yorku. Platforma je postavena na blockchainové technologii IBM poskytované v rámci IBM Cloudu a běží na platformě Hyperledger Fabric 1.0, která patří mezi projekty Linux Foundation.