Prodej vzácných historických mincí v ČR loni vzrostl na 410 milionů korun

V českých domácnostech jsou numizmatické předměty v celkové hodnotě 40 miliard Kč

Praha, 22. ledna – Celková hodnota historických mincí, medailí a bankovek prodaných v českých aukčních síních během roku 2017 dosáhla rekordní hodnoty 410 milionů korun. Češi čím dál více investují do numizmatiky, což dokládá i fakt, že vzácné numizmatické materiály v českých domácnostech v současné době dosahují dle expertního odhadu celkové hodnoty přibližně 40 miliard korun. Ještě před 10 lety byla tato cifra poloviční.

Zatímco ještě v roce 2016 se v numizmatických aukcích v Čechách prodalo sběratelských materiálů za necelých 300 milionů korun, v loňském roce činila hodnota prodaných cenností již 410 milionů korun. Meziroční nárůst tak činil úctyhodných 36,6 %. „Takto významný skok dokládá stále se zvyšující zájem Čechů o investice v oblasti numizmatiky. Očekáváme, že tento rostoucí trend se bude držet i v následujících letech,“ uvádí spoluzakladatel aukčního domu Macho & Chlapovič Elizej Macho. Podstatný vliv na nárůst měl loňský prodej profilové sbírky mincí a medailí Československa právě u společnosti Macho & Chlapovič. Aukce přinesla obrat přes 120 mil. Kč. Jelikož u špičkového sběratelského materiálu je cítit zejména nedostatek nabídky, tato aukce velmi výrazně ovlivnila celkový obrat na numizmatickém trhu.

Růst hodnoty vzácných historických mincí stoupá nepřetržitě a nemá větší výkyvy ani v dobách hospodářských krizí. „Trh je asymetrický, poptávka po vzácných mincích převyšuje nabídku. Přesto platí, že 90 až 95 procent předmětů, které lidé nabídnou k prodeji, valnou hodnotu nemá. Co je staré, nemusí být nutně vzácné,“ dodává Macho. V roce 2017 prodal aukční dům Macho & Chlapovič ve svých aukcích hodnotné sbírkové kusy dohromady za 210 milionů Kč, čímž se dostal na 51,2 % objemu všech realizovaných aukcí. Ve stejném roce zároveň vytvořil nový český numizmatický aukční rekord, když prodal extrémně vzácný zlatý Svatováclavský desetidukát z roku 1937 za téměř 18 milionů Kč.

Vývoj v oblasti historické numizmatiky bude v roce 2018 záviset především na nabídce kvalitního numizmatického materiálu. Nákupní apetit sběratelů z trhu nemizí, spíš naopak. Aukční dům Macho & Chlapovič připravuje na tento rok další velkoformátovou aukci, tentokrát zaměřenou na kompletní sbírku rakouskouherských mincí a medailí s vyobrazením mocnáře Františka Josefa I. Tato aukce přitáhne v dubnu do Prahy sběratele a investory z celé Evropy, Asie i Ameriky.