Fotograf David Gaberle míří „Na Prahu“

Fujifilm X-Photographer David Gaberle předvede své fotky české metropole na výstavě s příhodným názvem Na Prahu v Centru architektury a městského plánování (CAMP) na pražském Karlově náměstí. Výstava potrvá od 30. ledna až do 27. února 2018 a bude pro veřejnost otevřena zdarma každý den kromě pondělí od 9 do 21 hod.

David Gaberle se už ve své prvotině Metropolight (2017) přihlásil k velké tradici momentní fotografie, obvykle označované jako subjektivní dokument. V letech 2012 až 2016 takto pořizoval snímky ve světových metropolích. V minulém roce tento ověřený model přenesl do svého rodiště a fotografoval Prahu.

Pod zdánlivě jednoduchými a na první pohled snad nepříliš atraktivními záběry se skrývá bohatá řeč odkazů. Vše je potenciálním nositelem možných sdělení. Je přitom charakteristické, že na těchto snímcích jsou lidé vrženi do prostoru velkoměsta. Obvykle procházejí, stojí zády nebo jsou natolik vzdáleni, že výraz jejich tváře zůstává divákovi utajen. Jsou zobrazeni jako anonymní lidé bez konkrétnosti, gesty ani výrazem tváře nenavazují dialog. Autor se ale o to více soustředí na symbolický jazyk gest, sleduje jemné nuance končetin, nachýlenosti těl a na vztah člověka k místu, kde je zobrazen.

Vytištěné fotografie jsou na výstavě zastoupeny jen ve skromné míře. Většinu snímků představuje obří projekce, kde jsou fotografie doplněny autentickými zvuky z fotografovaných míst. Vše propojuje instalace sestavená z různých vizuálních prvků pražské ulice sejmutých z vystavených fotografií. V několika samostatných vrstvách je tu představeno město, které dennodenně vídáme, ale jen málokdy vnímáme.

Výstava fotografií Davida Gaberleho s názvem Na Prahu v Centru architektury a městského plánování (Vyšehradská 51, Praha 2) bude veřejnosti přístupna zdarma od 30. ledna (vernisáž) až do 27. února každý den kromě pondělí od 9 do 21 hod.