Chůva, 24hodinová školka, nutriční poradce – čím hýčkají své lidi výrobní firmy?

Výrobní segment bojuje s kritickým nedostatkem pracovníků. Vedle navyšování mezd, štědrých náborových příspěvků a zajímavých balíčků nefinančních benefitů hýčká zaměstnance i dalšími výhodami.

Na jednoho uchazeče aktuálně připadají 3 pracovní místa. „Firmy z výrobního segmentu tedy musí o lidi doslova zabojovat, a to ať už zajímavými finančními odměnami, anebo nadstandardními a dříve zcela nevídanými výhodami,“ říká Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment s tím, že výrobní segment není zdaleka jediný, kdo si své lidi touto formou hýčká, je ovšem v šíři nabídky výhod rozhodně nejdál.

Finanční injekce

Za doporučení nového zaměstnance dnes celá řada výrobních firem vyplácí stávajícím pracovníkům příspěvky, které dosahují až na úroveň 15 000 Kč. Noví zaměstnanci zase ve valné většině případů dostávají příspěvky náborové, které se u dělnických pozic pohybují kolem 10 000 Kč, u kvalifikovanějších pak kolem 20 000 Kč. Každý měsíc se také v některých výrobních závodech losuje o peněžité výhry, které dosahují až 100 000 Kč.

Dojíždění a bydlení

Zaměstnanci výrobních firem také často dostávají příspěvky na dojíždění do práce anebo příspěvky na bydlení. Není přitom neobvyklé, že příspěvek na bydlení je ve výši 100 % nákladů.

Podpora rodin s malými dětmi

Čím dál více výrobních firem otevírá firemní školky. Jsou však i takové, které je mají otevřeno 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Děti pak školky navštěvují dle směn svých rodičů. Tím ovšem podpora rodin s dětmi nekončí, některé firmy nabízejí i službu Tetička, v rámci níž certifikované chůvy děti hlídají, vyzvedávají ze školy anebo třeba vodí do kroužků. V tomto případě si obvykle zaměstnanci hradí 50 % nákladů, i tak jde však o velmi vítaný benefit.

Zdraví nadevše

Velkou pozornost věnují výrobní firmy i zdraví svých zaměstnanců. Vedle klasických, zdarma poskytovaných sportovních aktivit, jako je bruslení, plavání, fitness či masáže, se objevují i služby nutričních poradců. Některé firmy zavádí pro své dělníky i fitness čtvrthodinky v průběhu pracovní doby, aby tím eliminovaly bolesti v zádech svých lidí.

„Nejvíce na trhu ve výrobním segmentu chybí operátoři výroby, svářeči, seřizovači, obráběči, konstruktéři, elektromechanici a elektroinženýři,“ říká Jitka Součková a dodává: „Protože se v tomto segmentu letos očekává zhruba 10% růst volných pozic, dá se předpokládat, že boj firem o lidi ještě zintenzivní.“

O Grafton Recruitment Czech Republic

Grafton Recruitment, s.r.o. byla založena v roce 1994 a v současné době je zastoupena 14 pobočkami po celé ČR: v Praze, Brně, Jihlavě, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni, Zlíně, Liberci, Olomouci, Hradci Králové a Kolíně. Grafton Recruitment nabízí efektivní řešení v otázkách náboru, ať už se jedná o jednorázové vyhledání zaměstnance nebo velkoobjemové nábory pro soukromý i veřejný sektor. Specializuje se dále na agenturní zaměstnávání formou dočasného přidělování. Připravuje také na míru řešení outsourcingu nebo kompletní zajištění servisu náboru řízením celého procesu jako hlavní dodavatel. Patří rovněž mezi přední poskytovatele outplacementových služeb a poradenství nebo výběru zaměstnanců pomocí assessment center, speciálních testů a dodatečně nabízí poradenský servis v oblasti lidských zdrojů. Více na www.grafton.cz.