Dopřejte si maximální pohodlí při práci na počítači

Zbavte se zdravotních komplikací výběrem správné skladby IT příslušenství

Praha, 29. ledna – Před monitorem tráví někteří z nás drtivou většinu pracovní doby. Počítač je dobrý sluha, ale zlý pán. Sedavé zaměstnání může způsobovat zdravotní potíže, které jsou mnohdy velmi nepříjemné. Tenisový loket, syndrom karpálních tunelů, bolavé oči nebo problémy s páteří. To jsou jen některé z nich. Přitom se před nimi lze velmi snadno chránit. Neocenitelným pomocníkem se může stát vhodné příslušenství. To dopřeje pohodlí vašim rukám, uším i celé postavě.

Za zdravotní komplikace může často naše lenost. Stačí si zvolit kvalitní doplňky k počítači, které nám ušetří každodenní námahu. „Lidé často podceňují svoji aktivitu u počítače. Přitom dlouhé hodiny před obrazovkou mohou mít dlouhodobé následky. Řešení vězí ve správné skladbě vhodného příslušenství. Touchpad nebo klávesnice na notebooku nebývají příliš přizpůsobeny dlouhodobé práci, ergonomie myši je tak daleko vhodnějším řešením. Nehledě na to, že je i efektivnějším nástrojem,“ vysvětluje Goran Setler, zástupce značky YENKEE, výrobce IT příslušenství.

Vyhněte se opakovanému napětí

Tzv. syndrom RSI nebo poškození z opakovaného namáhání je nejčastější zdravotní komplikací při práci na počítači. Vzniká při stálém svalovém napětí vyvolaném drobnými pohyby. Řadí se sem například často omílaný tenisový loket nebo syndrom karpálních tunelů. Nejčastější příčinou je dlouhodobá práce s klávesnicí.

„Problém nastává, pokud je klávesnice umístěna příliš vysoko, kdy může dojít i k poškození zádových svalů, ramen nebo předloktí. Ideální volbou je tak nízkoprofilová klávesnice s tichou membránou. Ta poskytuje pohodlné a tiché psaní,“ doplňuje Goran Setler.

Ruce jako na polštáři

Stejně tak jako si dáváme na noc polštář pod hlavu, tak i naše ruce potřebují odpočívat a mít dostatečnou oporu. Pro psaní na počítači se perfektně hodí gelová opěrka zápěstí ke klávesnici. Ruce jsou relaxované a v pohodlné poloze, která jim nijak neškodí. Sklon zápěstí při psaní je velmi důležitý. Když už pracujete dlouhodobě na počítači, je vhodné, abyste se snažili o co nejpřirozenější polohu dlaně.

Nesmíme opomenout ani ergonomii u počítačové myši. Ruka je rovněž v nepřirozené poloze, která působí negativně na její správné fungování. Gelová podložka pod myš vyřeší mnohé. Zabraňuje nadměrnému namáhání zápěstí, které je dost často původcem zdravotních problému, kterými jsou například zánět karpálních tunelů.

Myš jako prodloužená ruka

S myší najezdíme až několik set metrů denně. Její držení se však u každého liší. Nejpřirozenější je tzv. Palm grip, kdy je ruka plně položena na myši. Zápěstí je relaxované, a tak je možné pracovat s myší velmi dlouho. Tento typ držení však není tolik přesný, často tak sklouzáváme k tomu, že mírně vysunujeme dlaň nebo krčíme prsty. To s sebou však nese jistá rizika.

Proto je důležité dbát na výběr takové myši, která bude šetrná k našemu zdraví. Dnešní výrobci kancelářského příslušenství se na tento atribut soustředí více než jindy. Ergonomie a design se stále více přizpůsobují lidské ruce. Důležité je, aby byla ruka neustále uvolněná.