NASA využívá cobota Universal Robots k inovaci výrobních procesů v leteckém průmyslu

Robotická inspekce trupu letadel je rychlejší, přesnější a efektivnější

PRAHA, 29. ledna 2018 – Společnost Universal Robots, globální dodavatel kolaborativních robotů, uvedla, že NASA, americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku, využívá kolaborativního robota UR10 ke kontrole kvality leteckých trupů s pomocí infračervené termografie. Cílem projektu je urychlit a zkvalitnit proces inspekce kompozitních struktur používaných v letecké výrobě, a tak dosáhnout maximální kvality v odvětví, kde sebemenší chyba může mít fatální následky.

Typický inspekční proces využívající infračervenou termografii se skládá ze série přesných světelných záblesků zaměřených na trup letadla. Zábleskem vznikne tepelný puls a během ochlazování se sledováním tepelného toku zjišťují skryté defekty. Inspekční zařízení je poměrně velké a těžké, nicméně musí tímto zůsobem zkontrolovat celý povrch trupu. Pokud inspekce probíhá manuálně, vyžaduje úsilí a čas mnoha operátorů, přičemž komplikuje a zdražuje celý výrobní proces.

Výzkumné centrum NASA v Langley využívá k této činnosti kolaborativního robota UR10 společnosti Universal Robots, který s využitím infračerveného inspekčního systému a speciálního softwaru od RoboDK, partnera z developerské platformy Universal Robots+, simuluje proces inspekce. Celý úkol tímto způsobem zvládne jediný operátor dohlížející na robotický systém, jež sleduje trasu naprogramovanou podle přesně definovaných pozic. S robotem UR10 se proces inspekce významně urychluje, zpřesňuje a zefektivňuje i díky tomu, že robot pracující s konzistentní rychlostí a kvalitou nevynechá jediné místo na trupu.

Integrované bezpečnostní funkce v UR10 dovolují lidem pracovat v bezprostřední blízkosti robota, což umožňuje během inspekce realozovat další výrobní postupy a šetřit čas. Jednoduchost ovládání, snadná programovatelnost, a dostupné zatížení a dosah ramena předurčují UR10 i pro další metody inspekčních procesů, jako je například testování ultrazvukem či proudem vzduchu.   

„Našim dlouhodobým cílem je zavést tento systém přímo do výrobních prostředí, které tím získají významná vylepšení při minimálních nákladech,“ řekl Elliott Cramer, vedoucí výzkumného týmu v NASA Langley Research Center. „Vedle vyšší produktivity pro výrobce je robot také velkým přínosem v oblasti kvality a bezpečnosti. Data získaná roboticky při první inspekci během výroby se ukládají tak, aby při dalších kontrolách mohla být stejná místa porovnávána, zda u nich nedošlo k jakýmkoliv změnám, a tím předcházet potenciálním defektům.“    

Video s ukázkou inspekčního procesu je dostupné zde.

O Universal Robots

Universal Robots je výsledkem mnohaletého intenzivního výzkumu v robotice. Produktové portfolio zahrnuje kolaborativní robotická ramena UR3, UR5 a UR10, pojmenovaná podle své nosnosti v kilogramech. Od vstupu prvního robota UR na trh v prosinci 2008 dosahuje společnost výrazného růstu a její robotická ramena se dnes prodávají ve více než 50 zemích po celém světě. V současné době je globálně instalováno přes 18 500 robotů UR, průměrná doba návratnosti nákladů na pořízení robotů UR je nejrychlejší v odvětví a činí pouhých 195 dní. Společnost má sídlo v dánském Odense, kde se odehrává i veškerý vývoj a produkce. Více naleznete na https://www.universal-robots.com/cs/.