SAP oznamuje finanční výsledky za rok 2017, příjmy rostly a počet zákazníků SAP S/4HANA stoupl o 46 %

PRAHA, Česká republika – 30. ledna 2018 — Společnost SAP SE (NYSE:SAP) dnes oznámila předběžné finanční výsledky za uplynulý kalendářní rok. Příjmy z cloudu i softwaru meziročně vzrostly o 6 % na 19,55 mld. eur (z 18,42 mld. eur v roce 2016), celkové příjmy činily 23,46 mld. eur. Počet zákazníků využívajících řešení SAP S/4HANA meziročně vzrostl o 46 % na 7 900.

SAP zaznamenal celosvětově velký nárůst cloudových prodejů. Příjmy z cloudových služeb činily v roce 2017 3,77 mld. eur (IFRS). Příjmy z nově uzavřených cloudových partnerství vzrostly o více než čtvrtinu na 1,45 mld. eur. Řešení
SAP S/4HANA nyní používá zhruba 7 900 zákazníků, což je o 46 % více než v předchozím roce. Jen v posledním čtvrtletí přibyla přibližně tisícovka zákazníků SAP S/4HANA, řešení nadále adoptují globální společnosti, jako je např. Emirates Group, Unilever nebo Cirque du Soleil. Analytická firma IDC označila SAP S/4 HANA Cloud za lídra ve třech kategoriích: Finance a účetnictví, Midmarket ERP a ERP pro velké podniky.

„Slíbili jsme rychlý nárůst cloudu a ten jsme také splnili především díky rekordní adopci SAP S/4HANA. Naši zákazníci inovují a my jim pomáháme na cestě k inteligentnímu fungování. Rosteme v cloudu, softwaru i provozním zisku, náš výhled je pozitivní,“ okomentoval globální výsledky SAP Bill McDermott, CEO SAP.

Úspěšná jsou také další řešení včetně portfolia pro internet věcí a strojové učení SAP Leonardo nebo řešení pro řízení lidského kapitálu SAP SuccessFactors. Klíčové řešení SAP SuccessFactors Employee Central má nyní více než 2 300 zákazníků, mezi něž se ve 4. čtvrtletí přidaly společnosti jako Foxconn, Akzo Nobel nebo Beiersdorf, Inc.

Dařilo se i SAP v České republice. „V České republice nadále úspěšně prodáváme a zavádíme jak cloudová, tak on-premise řešení. Jednoznačně vidíme zvýšený zájem zákazníků o nové technologie, které se v  éře digitální ekonomiky stávají v podstatě nutnou výbavou moderní firmy. Např. ŠKODA AUTO implementovala v loňském roce SAP S/4HANA Finance. Největší český výrobce automobilů  je tak první společností ve střední a východní Evropě, která realizovala takto rozsáhlou systémovou migraci,“ okomentoval Roman Knap, generální ředitel SAP ČR a SAP Slovensko.

Celkové příjmy SAP činily v uplynulém roce 23,46 mld. eur (IFRS), čímž společnost splnila celoroční výhled navýšený v říjnu na 23,4 mld. eur (IFRS). Zisk připadající na jednu akcii vzrostl o 10 % na 3,36 eur (IFRS). Pro rok 2018 společnost očekává tržby okolo 25 mld. eur. Kompletní výsledky a výhledy si můžete prohlédnout zde.

Více informací najdete na SAP News Center. Sledujte SAP na Twitteru @sapnews.

O společnosti SAP

SAP (NYSE: SAP), lídr na trhu s podnikovým aplikačním softwarem, pomáhá firmám všech velikostí a ze všech oborů k lepšímu fungování. SAP umožňuje lidem a organizacím efektivnější spolupráci a využití podnikových informací bez ohledu na to, zda je využíván pracovníky v kancelářích nebo členy představenstva, na skladě nebo v prodejně, na klasických počítačích nebo mobilních zařízeních. Díky tomu jim umožňuje mít vždy náskok před konkurencí. Aplikace a služby společnosti SAP pomáhají více než 378 000 zákazníků v dosahování vyšších zisků, v udržitelném růstu a v přizpůsobování se aktuálním potřebám. V České republice působí společnost od roku 1992. Dosud získala více než 1 300 zákazníků z oblasti podniků, finančních institucí a organizací veřejné správy. Součástí SAP v České republice je také SAP Services, SAP Ariba a Concur. Další informace naleznete na www.sap.com.