ABB: infrastruktura pro nabíjení elektrických vozidel pro celý svět

Technologie ABB pro nabíjení automobilů a autobusů je nyní dostupná v 95 procentech států, kde jsou v provozu elektrická vozidla

ABB je již deset let lídrem ve vývoji nabíjecí infastruktury pro elektrická vozidla. Nabíjecí technologie je dostupná v již 95 procentech zemí světa, v nichž jsou v provozu elektrická vozidla.*

Stejnosměrné rychlonabíjecí stanice ABB se prodávají od Austrálie po Ázerbájdžán a od Indie až po Island, a počet prodaných kusů již přesáhl 6 500. Výkon nabíjecích stanic sahá od 50 do 450 kW a nabídka zahrnuje i vysoce výkonné nabíjecí stanice pro osobní automobily a autobusy.

Po dvanácti letech výzkumu a vývoje ABB nabízí široký rozsah nabíjecích zařízení připojených na internet. Tato zařízení jsou součástí portfolia online řešení ABB Ability™.

Odolnost, spolehlivost, dlouhá životnost

Nabíjecí stanice ABB jsou kompatibilní se všemi světovými nabíjecími normami. Jsou vysoce odolné, spolehlivé a účinné, mají dlouhou životnost a počítají s budoucím vývojem. Jejich modulární konstrukce zajišťuje nepřetržitý provoz. Využití součástí v průmyslové kvalitě zaručuje delší životnost a provozní odolnost.

„Tým ABB má rozsáhlé zkušenosti s prací na projektech různého druhu, od malých instalacích na trasách dopravních linek až po inovativní nabíjecí systémy pro elektrobusy, které jsme vytvořili na zakázku pro celém město. Hluboké znalosti a schopnost úzce spolupracovat se zákazníky nám umožnily vyvinout řadu řešení pro ekologickou dopravní systémy po celém světě. Navíc to jsou řešení, která počítají s budoucím vývojem a dokážou se mu přizpůsobit,“ uvedl Frank Mühlon, globální ředitel ABB pro nabíjení elektrických vozidel.

Jako spolutvůrce nabíjecího rozhraní CHAdeMO a aliance CCS se ABB aktivně podílí na vývoji a zavádění nových globálních průmyslových norem. ABB se rovněž intenzivně věnuje inovací výrobků. S využitím svých dlouhodobých zkušeností z výroby a znalosti nejmodernějších průmyslových technologií přináší na trh nová řešení pro osobní automobily i autobusy.

Řešení pro elektroautomobily i autobusová depa

Toto inovační úsilí vyvrcholilo uvedením dvou výrobkůčasovém rozpětí pouhých dvou měsíců. Prvním je Terra HP, první nabíjecí řešení s výkonem 150–350 kW pro elektrické automobily, druhým inteligentní nabíjecí řešení ABB HVC pro autobusová depa.

Terra HP se ideálně hodí pro nasazení na dálničních odpočívadlech a čerpacích stanicích. Díky konstrukčnímu řešení s ultravysokým proudem dokáže na 100 % nabít automobily pracující s napětím jak 400 V, tak 800 V. Nabíječka HVC – Overnight Charger je umístěna v kompaktní napájecí skříni a má až tři nabíjecí boxy, jejichž výkon lze kdykoli z 50 kW zvýšit na 100 kW nebo 150 kW.

„Tvorba inovativních, moderních a energeticky efektivních řešení, které jsou škálovatelná – tj. lze je rozšířit a přizpůsobit podle potřeb zákazníka – je v základem přístupu ABB. Trh e-mobility nadále roste a my se těšíme, že ekologickou mobilitu zpřístupníme ještě více lidem na celém světě,“ dodal Frank Mühlon.

Připojení přes webové rozhraní

Řešení ABB Ability™ poskytuje připojení přes webové rozhraní, které umožňuje provozovatelům nabíjecích sítí pro elektromobily provádět řadu funkcí, včetně dálkového monitorování a konfigurování nabíjecích stanic, řešení problémůřidičem a provádění servisu při minimální době odstávky. Řešení je zároveň flexibilní natolik, že je lze připojit k libovolní nabíjecí sítí a řešením pro zázemí, platby či řízení spotřeby energie.

V zájmu bezstarostného provozu se ke všem výrobkům pro nabíjení elektrických se navíc dodává služba ABB Charger Care, jejímž úkolem je co nejvíce zkracovat dobu odstávky. Charger Care zahrnuje různé moduly pro proaktivní monitoring, preventivní i následnou údržbu a opravy, výukové programy, aktualizaci softwaru a další funkce.

ABB (ABBN: Six Swiss Ex) je lídr a průkopník v oborů elektrotechnických výrobků, robotiky a pohonů, průmyslové automatizace a energetiky. Zákazníci ABB pocházejí z odvětví energetiky, průmyslu, dopravy a infastruktury z celého světa. V návaznosti na více než 130 let tradice inovací dnes společnost ABB tvoří budoucnost průmyslové digitalizace a je hybnou silou energetické a čtvrté průmyslové revoluce. Jako titulární partner Formule E, mezinárodní kategorie závodů FIA pro vozidla s výhradně elektrickým pohonem, ABB posouvá hranice e-mobility a přispívá k udržitelné budoucnosti. ABB působí ve více než 100 státech a má přibližně 136 000 zaměstnanců. www.abb.com

* Global Electric Vehicle Market Outlook, 2017 – Frost & Sullivan