FUJIFILM Corporation (Prezident: Kenji Sukeno) představuje nový, kompaktní fotoaparát FUJIFILM X-A5.

Nový fotoaparát řady X-A se pyšní retro, stylovým designem a přináší spoustu nových prvků, včetně zadní LCD obrazovky, která se dá otočit o 180 stupňů, nejnovější Bluetooth® technologii pro jednoduchý a rychlý přenos snímků a také prodlouženou životnost baterie, díky které uživatelé pořídí až 450 snímků na jedno nabití. X-A5 váží v kombinaci s novým objektivem FUJINON XC15-45mmF3.5-5.6 OIS PZ jen 496 g*3, což z něj dělá tu nejlehčí kombinaci fotoaparátu a objektivu řady X. Novinka se dále může pochlubit výkonným 24,2 Mpx APS-C senzorem, který je vybavený autofokusem na bázi fázové detekce a novým obrazovým procesorem, jenž je 1,5x rychlejší než předešlé modely. X-A5 je kompaktní, stylový a přenosný. To z něj dělá ideálního společníka pro každodenní focení, a to také díky kombinaci mimořádné kvality obrazu a pro fotoaparáty FUJIFILM typické technologii reprodukce barev.

(1) Nově vytvořený senzor spolu s technologií barevné reprodukce, na které FUJIILM pracje již přes 80 let, vám přináší tu nejvyšší kvalitu obrazu

X-A5 kombinuje nově vytvořený 24,2 Mpx APS-C senzor s obrazovým procesorem pro dosažení renomované foto kvality FUJIFILM. Společně s dodávaným FUJINON objektivem, se fotoaparát může pochlubit vysokým rozlišením obrazu, zachycujícím ty nejmenší detaily snímané scény. Tento fotoaparát předčí své předchudce v přesnosti rozpoznání snímané scény v SR+ AUTO módu, výkonu barevné reprodukce a schopnosti reprodukce odstínu pleti, která je mezi uživateli velice populární. Všechny tyto vlastnosti dělají X-A5 perfektní volbou při fotografování lidí, jež čítá přibližně padesát procent ze všech snímaných objektů. *4

Standardní rozsah ISO citlivosti byl rozšířen na ISO12800. Šum byl, v případech snímání za špatných světelných podmínek, snížen pro vylepšení kvality snímku.

X-A5 je první model v sérii X-A, jež přináší fázovou detekci pixelů, která byla původně vyvinut jen pro vyšší modely řady X. Inteligentní, hybridní autofokus zaostřuje dvakrát rychleji než předchozí modely a zaručuje tedy, že neopakovatelné momenty budou zachyceny rychleji a lépe.   

(2) Nově vytvořený kompaktní, lehký, širokoúhlý zoomový objektiv a nové uživatelské rozhraní pro jednoduché ovládání

X-A5 přichází s novým objektivem FUJINON XC15-45mmF3.5-5.6 OIS PZ, prvním elektricky poháněným zoomovým objektivem pro X Mount. Tento lehký, kompaktní zoom dělá focení jednodušším a mnohem pohodlnějším než kdykoliv dřív. Objektiv má minimální zaostřovací vzdálenost pouhých 5 cm*5, ideální je tedy pro detailní snímky, jako například fotografie jídla. Příjemný, elektricky poháněný zoom mechanismus, jenž začíná na širokoúhlém 23 mm ohnisku (ekvivalent 35 mm filmového formátu), vám dává daleko větší svobodu v kompozici vašich símků a videa.

X-A5 je vybaven velkým, zadním LCD displejem, který je možné otočit o 180 stupňů. Když displej otočíte o 180 stupňů, zadní ovládací prvky se automaticky přepnou na funkci Zoom a Shutter Release pro bezchybnou kompozici při pořízování „selfies”.  Otočení zadního LCD monitoru o 180 stupňů také automaticky aktivuje Eye AF funkci a pomůže vám pořídit vysoce kvalitní „selfies” se zaostřením na oči fotografovaného. Portrait Enhancer Mode nabízí populární nastavení, jenž produkuje krásný odstín pleti a je součástí vývoje nového rozhraní. Uživatelé si odteď mohou přímo na dotykové obrazovce vybrat tři úrovně úpravy odstínu pleti. Díky této funkci jsou oblíbené „selfies“ jednoduché, a přirozené.

(3) Umělecké vyjádření je teď tak jednoduché, a to díky oblíbeným filmovým simulacím a nové Bluetooth® technologii, díky které můžete rychle a jednoduše přenášet snímky

X-A5 nabízí jedenáct unikátních FUJIFILM filmových simulací, které jednoduše přidají uměleckou hodnotu, a to díky reprodukci tónů barev specifických pro kinofilm.

Fotoaparát také obsahuje sedmnáct pokročilých filtrů obsahujících nové filtry jako je „Fog Remove” a „HDR Art.”

Zadní LCD displej používá nový dotykový panel, usnadňující jeho intuitivní obsluhu. Díky tomu uživatelé ihned vidí efekty pokročilých filtrů a filmových simulací. Kompenzace expozice má nyní rozsah od ±3EV do ±5EV, což umožňuje daleko větší svobodu ve fotografickém vyjádření.

Bluetooth® Low Energy technologie byla do X-E3 přidána pro rychlý, jednoduchý a automatický přenos snímků a videí do spárovaného chytrého telefonu či tabletu, a to s pomocí aplikace pro chytré přístroje “FUJIFILM Camera Remote”, jež je dostupná zdarma. Fotoaparát je také kompatibilní s tiskárnou FUJIFILM Instax SP-3, díky níž si uživatelé mohou užít radost z vytištěných snímků, které mohou sdílet dále a o to více než kdy předtím.

(4) Větší možnosti při pořizování videí díky snímání videa ve 4K

X-A5 nabízí vysokorychlostní HD video funkci, jež dovoluje uživatelům nahrát video rozlišení 4K a dovouje zachytit efektní zpomalené záběry. Fotoaparát také nabízí funkci sekvenčního snímání v rozlišení 4K a rychlosti patnácti snímků za sekundu. Tyto nové 4K video schopnosti a funkce umožňují vyšší kreativitu a umělecké vyjádření.

(5) Leader *6 v životnosti baterie

Díky novým prvkům šetření energie je X-A5 leaderem v počtu pořízených snímku na jedno nabití. Uživatelům tak dovoluje pořídit až 450 snímků na pouhé jedno nabití baterie, což z tohoto fotoaparátu činí ideálního společníka na cesty.

*1 Jako sada zoomového objektivu Fujifilm X-Series CSC řady

*2 Bluetooth® značka a logo jsou registrované ochranné známky vlastněné Bluetooth SIG, Inc. a jakékoliv použití této značky FUJIFILM Corporation je na základě licence.

*3 Platné v lednu 2018, kdy bylo zkoušeno spolu s FUJINON XC15-45mmF3.5-5.6 OIS PZ objektivem. Toto obsahuje i váhu paměťové karty a baterie.

*4 Dle průzkumu FUJIFILM

*5 Vzdálenost od přední čočky až k objektu focení v širokém úhlu konce zoomu.

*6 Dle FUJIFILM průzkumu, srovnáváno se standartními CSC fotoaparáty