Jakou hudbu poslouchali Češi v roce 2017? Youradio zveřejnilo žebříček TOP 20 songů.

Česká streamovací hudební služba Youradio odtajnila žebříček top singlů, jež získaly v roce 2017 u českých fanoušků nejvíce pozitivních anebo naopak nejvíce negativních reakcí. „Nejlajkovanější“ byl Ed Sheeran se songem Shape Of You a nejvíce otravnou písničkou se stalo Despacito od Luise Fonsiho. Zatímco přední příčky žebříčku TOP 10 „nejhejtovanějších“ skladeb Youradio obsadili většinou čeští interpreti, tak do první desítky nejoblíbenějších songů se nedostala žádná česká skladba. Z českých interpretů se nejlépe umístila kapela Mirai a song Když nemůžeš, tak přidej.

Dle nejnovějších dat české hudební služby Youradio dosáhl nejpozitivnějších reakcí u hudebních fanoušků v loňském roce britský zpěvák Ed Sheeran s písničkou Shape Of You. Hudební aplikaci Youradio, která spadá do sítě Lagardere Active ČR stejně jako populární rádio Evropa 2, v ČR využívá více než 400 tis. registrovaných uživatelů. Zatímco pozitivních ohlasů se v top 10 dostalo zejména zahraničním interpretům, tak žebříček nejméně oblíbených songů opanovali čeští umělci.

Hned za populárním britským zpěvákem Ed Sheeranem se umístil na druhé příčce mezi „nejlajkovanějšími“ singly hit Human od britského písničkáře, který si říká Rag’n’Bone Man. Třetí místo obsadilo francouzské producentské duo Ofenbach se skladbou Be Mine. Žebříček „nejhejtovanějších“ skladeb, tedy těch, které nasbíraly nejvíc negativních reakcí, vede song Despacito od portorické dvojice zpěváků Luis Fonsi a Daddy Yankee. Skladba je ale zároveň na čtvrtém místě mezi „nejlajkovanějšími“ písničkami. „Despacito byl zkrátka loni tak velký a všudypřítomný hit, že u něj nakonec převážily negativní reakce posluchačů nad pozitivními,“ říká hudební dramaturg Youradia Ondřej Těšínský.

Z českých interpretů se mezi dvacítku nejoblíbenějších skladeb minulého roku podle Youradia dostala pouze skupina Mirai se svojí písní Když nemůžeš, tak přidej. I její chytlavost ale vyvolala u posluchačů negativní reakce, a tak ji zároveň najdeme na sedmé pozici mezi nejotravnějšími písničkami. V tomto žebříčku ale rozhodně není z českých písní sama. Hned druhou nejotravnější skladbou (po zmíněném Despacitu) je píseň Ona se smála od kapely Mandrage následovaná singlem Zkouším žít od formace Poetika.

Kompletní žebříček Nejoblíbenějších a Nejméně oblíbených skladeb naleznete na obrázku v příloze.

Více o Youradio

Youradio je ryze česká hudební streamovací služba, jejímž provozovatelem je mediální skupina Lagardere Active ČR. Tu si mohou uživatele spustit zdarma přes web nebo prostřednictvím aplikace v mobilu, na počítači nebo v tabletu. Ovládá se stejně snadno, jako klasické rádio, ale zároveň se umí přizpůsobit osobnímu vkusu každého posluchače. K dispozici je i placená prémiová verze bez reklam. V současnosti má službu Youradio nainstalováno už více než 400 000 registrovaných uživatelů.

Mediální skupina Lagardere Active ČR patřící do nadnárodní sítě Lagardère Group, je jedním z nejvýznamnějších hráčů na českém rozhlasovém trhu. Provozuje 5 českých rozhlasových stanic, jednu slovenskou a také mediální zastupitelství Regie Radio Music (RRM). RRM od roku 2014 spoluvlastní obchodní síť RADIOHOUSE, jejíž rádia si týdně naladí více jak 7 z 10 posluchačů v ČR. V online prostředí je Lagardere prostřednictví svých i zastupovaných projektů měsíčně schopná oslovit více jak dva miliony reálných uživatelů.