6. únor – den bezpečnějšího internetu. 10 rad jak ochránit svůj počítač a online účty

Na šestý únor letos připadá mezinárodní den bezpečnějšího internetu. Akce pořádané v rámci tohoto dne po celém světě mají běžného uživatele internetu upozornit na rizika spojená s chováním v online prostředí. S lehkou mírou nadsázky se dá totiž říct, že se pro nás virtuální svět na síti stal druhým domovem. Proto bychom jeho ochraně měli věnovat patřičnou pozornost.

K internetu se velká část z nás připojuje každý den. Jsme na něm závislí v práce, ale trávíme na něm i svůj volný čas – ráno si na mobilu pročítáme zprávy ze světa, přes den vyřizujeme e-mailovou korespondenci v práci, po obědě nakupujeme v e-shopu a večer sledujeme seriál na i-vysílání. Do toho si průběžně píšeme s kamarády a kontrolujeme novinky na sociálních sítích.

Ne všichni se při těchto činnostech ale chovají zodpovědně. V mnoha případech ani nevědí, jaká rizika jim hrozí. Jindy je schválně přehlížejí a doufají, že se jim nic nestane. S každým připojením na internet, přihlášením ke svým online účtům a s každou odeslanou zprávou se ale vystavujeme zvýšenému riziku, že se našich dat někdo zmocní a zneužije je. Osobní údaje jako jsou jméno, příjmení nebo adresa trvalého bydliště kyberzločinci využijí k přihlášení pod cizí identitou. E-mailovou adresu nebo telefonní číslo prodají na černém trhu, a jejich majitel bude bombardován spoustou nevyžádané pošty, takzvanými spamy. Ty často obsahují infikované odkazy, jejichž prostřednictvím mohou kyberzločinci do počítače nebo mobilního zařízení oběti stáhnout škodlivý software. Malware, jak se zákeřnému softwaru říká, zločincům otevře vrátka do systému zařízení, kde si v podstatě budou moci dělat, co chtějí – zablokují zařízení, ukradnou citlivá data, zneužijí jeho výpočetní výkon k nelegální těžbě kryptoměn a další škodlivé aktivity. V jiném případě se hackeři mohou zmocnit údajů k bankovním účtům a připravit jejich majitele o úspory.

Kyberzločinci využívají komplexnost technologického prostředí a téměř neomezené možnosti, které internet poskytuje. Dá se jim ale velmi úspěšně vzdorovat. Záleží pouze na každém uživateli jaké má povědomí o hrozbách, které na něj v internetem propojeném světě čekají, a jakou jim bude věnovat pozornost. Bezpečnostní analytik společnosti Kaspersky Lab, David Emm, proto sestavil deset základních opatření, která by si běžní uživatelé měli osvojit.

  1. Nesdílejte své osobní údaje, ani údaje o svých blízkých s nikým, koho dobře neznáte.
  2. Neotevírejte podezřelé soubory ani přílohy od neznámých odesilatelů.
  3. Nestahujte ani neinstalujte aplikace z nedůvěryhodných zdrojů.
  4. Neotevírejte odkazy od neznámých odesilatelů nebo z podezřelých internetových reklam.
  5. Vždy instalujte aktualizace jednotlivých softwarů i operačního systému.
  6. Nakupujte pouze v ověřených e-shopech a online službách, jejichž adresa začíná na https.
  7. Zálohujte si svá cenná data, jako jsou fotografie, videa a další soubory.
  8. Ignorujte zprávy, které po vás požadují vypnutí bezpečnostních softwarových systémů nebo antivirových řešení.
  9. Používejte účinné bezpečnostní řešení, které je vhodné pro váš systém a zařízení.
  10. Pro přihlašování do svých zařízení či k internetových účtům využívejte silná hesla. Pro každý takový účet mějte unikátní heslo.
    • Silné heslo obsahuje kombinaci malých a velkých písmen, číslic a speciálních znaků. Ideálně by mělo obsahovat více než osm znaků.
    • Doporučovaná metoda pro vytvoření silného hesla je sestavení unikátního příběhu pro každý účet či zařízení, který svým způsobem s danou službou či zařízením souvisí.
    • Hesla by naopak neměla obsahovat jméno či příjmení vlastníka daného účtu, jeho adresu bydliště, rodné číslo ani jméno domácího mazlíčka. Vhodné nejsou ani běžně používané fráze nebo název služby, do které se uživatel přihlašuje.
    • V případě, že má uživatel velké množství účtů a není v jeho schopnostech si všechna hesla pamatovat, je nejlepší využívat takzvané správce hesel (password manager). Toto řešení ukládá veškerá hesla do šifrované, speciálně uložení složky na pevném disku. Pro jejich použití je pak nezbytné si pamatovat pouze jedno hlavní přístupové heslo.