Český start-up CleverFarm uspěl se svou aplikací v Kamerunu

Mladí Češi se jako jediní dostali do elitního výběru Evropské komise a programu Ready2Go

Brno, 6. února – Český start-up CleverFarm pokračuje v rychlém rozvoji, kromě zdárného spuštění komerčního provozu aplikace, nových modulů satelitních snímků Sentinel a on-line senzorů pro zemědělce začíná podnikat důležité kroky k zahraniční expanzi. Míří nejen do Evropy, ale i na další kontinenty.

CleverFarm už působí například na srbském území. První partnerství v této zemi uzavřel start-up ještě na konci roku 2016 „Expandovat plánujeme i na další trhy, v současnosti například do Afriky,“ prozrazuje CEO společnosti Marian Drienský.

Pokročilé technologie, které česká firma CleverFarm vyvíjí, zaujaly natolik, že se jako jediná tuzemská společnost dostala do elitního výběru Evropské komise a programu Ready2Go. Cílem těchto aktivit je podpořit vývoz klíčových produktů a technologií evropských firem do světa. 

V Africe prezentovaly svoji práci desítky firem, jen jediná z České republiky

Jako první si Češi pro potenciální expanzi vybrali africký Kamerun a po boku dalších patnácti firem z celé Evropy odjeli prezentovat nové technologie na mezinárodní výstavu PM Exchange do ekonomického centra této středoafrické republiky, města Douala. 

„Za necelé 4 dni jsme absolvovali téměř 30 obchodních jednání se zemědělci, potenciálními distribučními partnery, ale i se zástupci státu nebo s Českým a Slovenským honorárním Konzulátem v Kamerunu,“ popisuje CEO CleverFarm Marian Drienský. 

České technologie mohou v Africe pomáhat

„Na jednáních v Kamerunu jsme se setkali s pozitivním ohlasem. O naše technologie mají velký zájem. Ve spolupráci vidíme potenciál i díky tomu, že naše technologie mohou řešit hlavní výzvy, které v tamním národním zemědělství leží,“ dodává Drienský.

Český start-up má tak ambice například zvýšit v Africe kvalitu i kvantitu pěstované produkce, ochránit úrodu před zkázou při růstu a následném skladování úrody nebo podpořit program modernizace zemědělství a motivovat tak mladé lidi zůstat v tomto klíčovém sektoru, který produkuje více než 50 % HDP země a zaměstnává přes 70 % aktivního obyvatelstva. V současné chvíli pracuje tým CleverFarm spolu s investory z MindForge na strategii pro mezinárodní expanzi a selektují země, kde bude aplikace nasazena ještě v průběhu roku 2018.

O společnosti CleverFarm

Český start-up CleverFarm byl založen v červnu 2016 jako součást skupiny CleverMaps. Hlavním investorem je technologický a inovační hub MindForge. CleverFarm je jednoduchá on-line aplikace, která zásadním způsobem zjednodušuje a zlepšuje život zemědělcům. Pokročilé moduly on-line senzorů a satelitních snímků pomáhají snižovat náklady, zvyšovat kvalitu produkce, dosahovat vyšších výnosů a ve finále více vydělat.