Hledá se žena nápaditá…Vodafone podporuje české startupistky.

Vodafone se stal generálním partnerem národního kola Women Startup Competition (WSC). Do druhého ročníku unikátní soutěže určené pro startupy, kde je alespoň jedním ze zakladatelů žena, se letos přihlásilo 20 startupů. Vybraných osm představí svůj projekt na slavnostním vyhlášení 7. února v Impact Hubu v Praze. Vítězný tým bude reprezentovat Českou republiku na mezinárodním kole WSC v září v Londýně.

Spoluorganizátorem soutěže WSC je Vodafone Nápad roku, nejstarší starupová soutěž v ČR. Statistiky účasti v této sesterské soutěži za poslední dekádu ukazují, že ženy se na startupové scéně prosazují obtížněji než muži. Za posledních 5 let se do finále probojovalo jen 6 projektů
(12 %), kde byla hlavním zakladatelem žena. A v minulém roce  v10. ročníku VNR bylo z celkem 197 přihlášených jen 28 projektů (14,2 %), kde u zrodu stála žena.

„ Už deset let podporujeme začínající podnikatele v ČR, soutěží prošlo celkem 1 438 projektů a během posledních tří let jsme zaznamenali vyšší nárůst žen, které úspěšně spustily vlastní firmu. To nás velmi těší, a proto jsme se rozhodli organizovat sesterskou soutěž Woman Startup Competition a tím více přispívat k motivaci žen v zahájení vlastního podnikání,“ říká Martin Kešner, zakladatel soutěže Vodafone Nápad roku.

Partnerství a podpora WSC navazuje na dlouhodobou strategickou podporu rovnoprávného přístupu ke vzdělávání, zaměstnávání i odměňování žen ve společnosti. Interně Vodafone v dubnu 2015 spustil globální mateřskou politiku, která usnadňuje brzký návrat matek do zaměstnání a v roce 2017 program Reconnect na podporu integrace žen s delší pracovní pauzou. Kromě externí podpory mentoringových programů pro ženy je Vodafone již pátým rokem partnerem soutěže Ocenění českých podnikatelek, kde za 10 let projektu vybírala porota ty nejlepší z celkového počtu 143 369 podnikatelek.  

Startupová scéna se často soustředí jen v jednom-dvou městech ve státě, používá slovník, kterému často lidé mimo komunitu nerozumí a většinu startupů zakládají muži,“ říká Adriana Dergam ředitelka korporátní komunikace Vodafonu a dodává: „ I proto chceme maximálně podporovat začínající podnikatelky, pro které je často vlastní živnost a startupový projekt nejlepší alternativou, jak skloubit práci a rodinný život. A těší nás, že se do letošního ročníku probojovaly také startupy zaměřené na mobilní technologie a umělou inteligenci“.

O Vodafone Czech Republic

Mobilní operátor Vodafone Czech Republic je od roku 2005 součástí jedné z největších telekomunikačních skupin na světě Vodafone Group. V České republice poskytuje služby více než třem milionům zákazníků. Od roku 2007 přináší Vodafone komplexní telekomunikační služby pro firemní zákazníky prostřednictvím řešení Vodafone OneNet a nyní provozuje více než milion firemních SIM karet. O rok později Vodafone představil Turbo Internet a začal rychlým mobilním internetem pokrývat venkov a menší města. V současnosti nabízí nejrychlejší a nejrozšířenější síť mobilního internetu na tuzemském trhu. Aktuálně se Vodafone soustředí na rozšiřování LTE do všech koutů České republiky. V souladu se svými CSR aktivitami se Vodafone začátkem roku 2015 přestěhoval do nové, ekologické centrály ve Stodůlkách. Jeho Nadace Vodafone již rozdělila více než 180 milionů korun. Za 10 let od svého založení se dostala na přední místa v hodnocení firemních nadací. Patří mezi nejdůležitější podporovatele a investory do technologických sociálních inovací, které zlepšují život společnosti a znevýhodněných skupin. Více informaci na www.vodafone.cz