Vyjádření Taxify ke včerejšímu jednání na Magistrátu hl. m. Prahy

Vyjádření Romana Sysla, šéfa aplikace Taxify pro Českou republiku a Slovensko k jednání, které včera proběhlo mezi Adrianou Krnáčovou, zástupci taxikářských společností a platformami Uber a Taxify.
2017-08-29 18_48_33-Taxify - Jízda na jedno kliknutí

———-
Oceňujeme, že se Magistrát hlavního města Prahy snaží aktivně řešit aktuální situaci na trhu osobní přepravy. Jsme rádi, že bylo svoláno jednání, jehož cílem byla debata o nalezení způsobu koexistence tradičních taxikářských společností a moderních mobilních platforem. Vážíme si toho, že k této diskusi byla přizvána také společnost Taxify. Díky tomu, že se podílela na vzniku platné legislativy v několika pobaltských státech, se domníváme, že může pomoci inspirovat také místní zákonodárce.
Taxify dlouhodobě vítá návrhy Ministerstva dopravy, jejichž cílem je deregulace taxikářského trhu a které, pokud by byly přijaty formou zákona, by umožnily paralelní fungování jak klasických taxikářských společností, tak moderních přepravních platforem. Taxify aktivně prosazuje existenci tzv. estonského modelu, podle něhož by se v České republice o přízeň zákazníků mohli ucházet jak licencovaní taxikáři, tak tzv. privátní řidiči, kteří aplikace typu Taxify používají pouze jako formu přivýdělku ve svém volném čase.
V pondělí se sice nepodařilo dosáhnout dohody mezi platformami a klasickými taxispolečnostmi. Pevně ale doufáme, že najdeme společnou cestu, která umožní fungování moderních technologických platforem jako jsou Taxify a podobné aplikace v dnešním formátu až do doby přijetí nového zákona. Nejdůležitější je z našeho pohledu zákazník a věříme, že zákon by měl chránit v první řadě jeho. Vnímáme, že Pražané si moderní přepravní aplikace oblíbili a chtějí je i nadále využívat. Budeme v naději očekávat, že další jednání tohoto typu přinesou konstruktivnější debatu.