Chytrý senzor rozsvítí ulice i areály ekonomicky

Holešov, 6. února 2018 – Osvětlení, které svítí, jen když je skutečně třeba. Nový stmívací senzor z produktové skupiny iNELS Air umí snímat intenzitu venkovního světla a pružně na ni reagovat. Díky provedení senzoru a odolnému krytí je jednotka vhodná nejen do rezidenčních prostor, ale také do venkovních areálů a jako součást Smart City.

Chytrý senzor komunikuje přes sítě Sigfox nebo LoRa do vzdálenosti až 35 km (záleží na pokrytí dané sítě). Jeho instalace je velmi jednoduchá, doporučuje se však umístit tak, aby čidlo pro snímání nebylo vystaveno přímému záření. Po aktivaci jsou data ze senzoru odesílána prostřednictvím BTS vysílačů do řídícího serveru a dále do cloudového úložiště, odkud si je přihlášení uživatelé snadno zobrazí ve svém smartphonu či tabletu.

Platforma, která zařízení ovládá, dovede inteligentně kontrolovat intenzitu světelných bodů a díky aktuálním informacím o hodnotách okolního světla a pohybu zvládne v určeném prostoru ztlumit nebo naopak zesílit světelný tok podle potřeby. V praxi to například znamená, že systém rozsvítí světlo před přibližujícím se chodcem a zase pomalu zhasne, aby šetřilo energii. Soustava navíc zvládá automatické hlášení chyb a dokáže ohlásit, že je čas na opravu.

Svítidla jsou předurčena pro široký rozsah použití a je možno je vybavit dodatečnými senzorickými prvky. Jednotlivá připojená zařízení se mohou lišit dle individuálních potřeb a přání zákazníka, do systému je možné napojit například kamery pro monitoring dopravy, platební terminál, informační panel, SOS tlačítko a nebo Wi-Fi hotspot.

Senzor pro snímání osvětlení spadá do řady iNELS Air, jež se uplatňuje ve všech typech objektů, od bytů a kanceláří až po velké komerční objekty a chytrá města. Kromě tohoto senzoru v ní naleznete například záplavový či pohybový detektor nebo senzor kvality vzduchu.

Více informací se dozvíte na stránkách společnosti http://www.elkoep.cz/ a http://www.inels.cz/.

Technické parametry AirSOU-100

  • bateriové napájení 1x 3.6V LiSOCl2 s životností až 5 let
  • rozsah měření osvětlení 1 – 100 000 luxů
  • komunikuje se sítěmi Sigfox nebo LoRa
  • data lze zobrazit v Cloudu, platformě pro Smart City nebo v aplikaci chytrého telefonu
  • odolný povětrnostním vlivům, pracuje v podmínkách od – 15 °C do + 50 °C
  • krytí IP65
  • rozměr (bez antény): 96 x 62 x 34 mm

###

ELKO EP patří mezi nejvýznamnější evropské výrobce v oboru domovních i průmyslových elektroinstalací a chytrých elektroinstalací pro bydlení, tzv. iNELS – Smart Home&Building Solutions. Tato ryze česká společnost zaměstnává v současnosti téměř 300 lidí. Společnost exportuje do 70 zemí světa a má 12 zahraničních poboček. V roce 2015 dosáhl obrat společnosti 540 milionů korun. Společnost ELKO EP se stala Firmou roku 2012 ve Zlínském kraji. Více informací naleznete na webových stránkách www.elkoep.cz a www.inels.cz.