Agentura Moody´s potvrdila Českému Aeroholdingu nejlepší dosažitelný rating v České republice

Renomovaná agentura Moody´s Investors Service potvrdila Českému Aeroholdingu (ČAH), jedinému akcionáři Letiště Praha, rating A1 se stabilním výhledem. Tento nejvyšší možný rating dosažitelný v České republice společnost získala již v únoru 2017. Rozhodnutí agentury potvrzuje schopnost ČAH úspěšně naplňovat strategii, udržet uvážlivou finanční politiku a vykazovat velmi dobré hospodářské výsledky. Český Aeroholding je tak i nadále hodnocen stejně vysoko jako samotná Česká republika.

„Klíčovými důvody, díky kterým byl potvrzen získaný nejvyšší rating, jsou stabilní cash flow společnosti, schopnost Letiště Praha nastavit a udržet konkurenceschopné letecké poplatky a samozřejmě výborná finanční pozice. Máme velmi dobré hospodářské výsledky se stabilním základem, který nebude ovlivněn ani budoucími investicemi do rozvojových plánů jako je paralelní dráha nebo významné rozšíření terminálu,“ shrnul rozhodnutí Moody´s Václav Řehoř, předseda představenstva Českého Aeroholdingu.

Moody´s poukazuje ve svém hodnocení také na silnou pozici Letiště Praha jako hlavní vstupní brány do České republiky s podílem 97 % cestujících, pro které je výchozí či cílovou destinací.

Stabilní výhled připojený k ratingu odráží očekávání a pozitivní hodnocení agentury Moody’s, že společnost bude svou obezřetnou finanční politikou pokračovat ve snižování svého dluhového zatížení přinejmenším do začátku další dekády.

Agentura Moody´s za poslední čtyři roky Českému Aeroholdingu třikrát zvýšila hodnocení a nyní se podařilo nejvyšší získaný rating A1 stabilní udržet. „Rating na úrovni České republiky je samozřejmě skvělým signálem pro naše obchodní partnery a akcionáře. Zároveň potvrzuje naše investiční plány do rozvoje společnosti a zlepšuje nám podmínky pro možnosti jeho dlouhodobého financování,“ vysvětlil Václav Řehoř.

Rating byl udělen Českému Aeroholdingu, a.s., ale zohledňuje výkonnost celé skupiny Český aeroholding, jejíž největším aktivem je Letiště Praha.

Klíčové společnosti skupiny Český aeroholding jsou Letiště Praha, a. s., Czech Airlines Technics, a.s. a Czech Airlines Handling, a.s.