Bankovní asociace zahajuje další kolo kampaně za kybernetickou bezpečnost

Česká bankovní asociace zahájí v polovině února další kolo kampaně, cílené na širokou veřejnost a propagující pravidla bezpečného chování na internetu. Kampaň bude mít formu sponzorských vzkazů na TV Nova. Jde o další prvek dlouhodobě rozvíjených  vzdělávacích aktivit bankovní asociace i jednotlivých bank, směrovaných k tomuto velmi aktuálnímu tématu.

Propagování bezpečného chování na internetu patří mezi priority bankovní asociace. Veřejné průzkumy ukazují, že nemalá část populace stále přistupuje k této bezpečnosti lehkovážně.   „Virtuální svět je stále více součástí našeho běžného života. Už nejen pro nejmladší generaci je dnes představa dne bez chytrého mobilního telefonu či tabletu velmi obtížná. Musíme si ale uvědomit, že bezpečnost našeho pohybu v on-line prostoru začíná u toho, jak sami k této bezpečnosti přistupujeme“ říká Pavel Štěpánek, výkonný ředitel bankovní asociace.

Index bezpečnosti ČBA, který každoročně sleduje vybraná kritéria bezpečného chování na internetu, se nelepší a poslední měření v roce 2017 dokonce ukázalo, že je na nižších hodnotách než v roce 2013. Na jednu stranu si sice více než v minulosti dáváme pozor na otevírání mailových příloh od neznámých lidí a do internetového bankovnictví stále více vstupujeme jen ze svého PC a pravidelně kontrolujeme bankovní výpisy. Na druhou stranu se moc neřeší zabezpečení chytrého mobilního telefonu, hesla v PC si příliš neměníme a PIN ke kartě už vůbec ne.

Další měření Indexu bezpečnosti ČBA proběhne v nejbližších týdnech a jeho výsledky budou zveřejněny v jarních měsících.

Desatero bezpečnosti České bankovní asociace

 

  • Pravidelně aktualizujte ochranné mechanismy svého počítače
  • Obdobně jako počítač chraňte i svůj chytrý telefon
  • Programy a aplikace instalujte pouze z důvěryhodných a ověřených zdrojů
  • Přihlašovací a osobní údaje zadávejte jen na ověřených serverech, v důvěryhodném prostředí a nikomu je nesdělujte
  • Pečlivě si chraňte svůj PIN kód
  • Pravidelně si měňte svá hesla a vyhněte se užívání stejných hesel pro různé služby
  • Neotvírejte e-maily a přílohy od neznámých a podezřelých odesílatelů
  • Nakupujte pouze u prověřených a důvěryhodných online prodejců
  • Věnujte dostatek pozornosti upozorněním na vašem počítači a upozorněním na webu vaší banky
  • Pokud si nejste jistí a máte podezření, že se děje něco špatného, vždy kontaktujte banku

 

—–

O České bankovní asociaci

Česká bankovní asociace vznikla v roce 1990 a je dobrovolným sdružením právnických osob podnikajících v oblasti peněžnictví. V současné době sdružuje 38 členů. Rolí asociace je především zastupovat a prosazovat společné zájmy členů, prezentovat roli a zájmy bankovnictví vůči veřejnosti, podílet se na standardizaci postupů v bankovnictví a na vytváření odborných zvyklostí, podporovat harmonizaci bankovní legislativy s legislativou Evropské unie a vyvíjet aktivitu v informativní a školící oblasti. ČBA je členem Evropské bankovní federace a EMMI.

 

Další informace obdržíte na adrese:

 

Michaela Šimková

Account Manager, Native PR

+420 602 212 093,

michaela.simkova@nativepr.cz