Studie Cisco: Chytrá města, propojená vozidla a nové způsoby ochrany před hackery způsobí nárůst cloudu

V roce 2021 dosáhne objem cloudového provozu v datových centrech 19,5 zettabytů, Česká republika je na éru cloudu připravena

Praha, 12. února 2018 – Rozvoj aplikací internetu věcí, jako jsou chytré automobily, chytrá města, telemedicína a digitalizované veřejné služby způsobí v příštích letech výrazný nárůst cloudového provozu. Ten bude už v roce 2021 tvořit 95 % celosvětového provozu datových center. Tyto závěry přineslo již 7. vydání studie Cisco Global Cloud Index. Ta dále říká, že k rostoucí dominanci cloudu přispějí také spotřebitelské i podnikové aplikace. Mezi nejoblíbenější spotřebitelské cloudové aplikace patří streamované video, sociální sítě a online vyhledávání. V podnikové sféře si studie všímá růstu především u systémů ERP, nástrojů pro spolupráci, analýzy dat a dalších aplikací digitalizovaných podniků.

Studie Cisco Global Cloud Index (2016-2021) se zaměřuje na virtualizaci datových center a cloud computing, tedy základní prvky transformace způsobu poskytování mnoha podnikových i spotřebitelských síťových služeb. Studie předpovídá, že cloudový provoz v datových centrech v roce 2021 celosvětově dosáhne 19,5 zettabytů (ZB) ročně oproti 6 ZB v roce 2016, poroste tedy 3,3násobně. V roce 2021 tak vzroste podíl cloudového provozu na celkovém provozu datových center (20,6 ZB) na 95 % oproti 88 % v roce 2016.

Česko je na éru cloudu připraveno

Studie také zkoumala připravenost jednotlivých zemí světa na budoucí rozvoj a požadavky cloudových aplikací. Česká republika oproti předchozímu ročníku studie, kde patřila ve všech parametrech mezi top 30 států, mírně klesla. Průměrná rychlost stahování na pevné lince dosahuje 28,2 Mb/s (41. místo ze 141 sledovaných), průměrná rychlost nahrávání 17,3 Mb/s (31. místo) a průměrná latence činí 22 ms (16. nejnižší). Studie dále zkoumala průměrnou rychlost mobilního připojení ve116 zemích světa. Průměrná rychlost stahování v případě České republiky je 23,2 Mb/s (35. místo), rychlost nahrávání 12,7 Mb/s (19. místo) a latence 32 ms (dělené 14. místo). Podle studie je však internetové připojení v České republice velmi dobře připraveno na zavádění pokročilých cloudových služeb jako je telemedicína, videokonference ve vysokém rozlišení či přenos dat pro prostředí virtuální reality.

Bezpečnostní technologie a internet věcí stimulují růst cloudových služeb

V minulosti byly otázky bezpečnosti hlavní překážkou zavádění cloudu. Zlepšování správy datových center a možností kontroly nad daty pomohlo minimalizovat rizika pro podniky a lépe chránit data spotřebitelů. Inovace v oblasti bezpečnosti spolu s hmatatelnými přínosy cloud computingu, například velká škálovatelnost, jsou klíčovým faktorem, který vstupuje do predikce růstu cloudového provozu. Nové nároky na datová centra klade také rozvoj aplikací a připojených zařízení internetu věcí. Odborníci společnosti Cisco očekávají, že do roku 2021 stoupne počet připojení v internetu věcí na 13,7 miliardy, z 5,8 miliardy v roce 2016.

Mezi další hlavní zjištění a předpovědi studie Cisco Global Cloud Index patří:

  • Do roku 2021 bude 94 % workloadů a výpočetních instancí zpracováváno v cloudových datových centrech, pouze 6 % bude probíhat v tradičních datových centrech.
  • Celosvětově se do roku 2021 téměř zčtyřnásobí objem dat uložených v datových centrech na 1,3 ZB.
  • Velká data budou do roku 2021 představovat 30 % veškerých dat uložených v datových centrech oproti 18 % v roce 2016.
  • Množství dat uložených v koncových zařízeních do roku 2021 dosáhne 5,9 ZB a bude tak 4,5krát větší než objem dat uložený v datových centrech.
  • Celkový objem dat generovaných všemi zařízeními (především internetu věcí) – nikoli však nutně uchovávaných – do roku 2021 dosáhne 847 ZB ročně oproti 218 ZB v roce 2016. Objem vygenerovaných dat je o dva řády vyšší než objem uložených.
  • Mezi nejoblíbenější webové API mezi uživateli a vývojáři patří Facebook, Google Maps, Twitter, Youtube a AccuWeather.

Další zdroje:

Oficiální stránka studie Cisco Global Cloud Index

White paper studie Cisco Global Cloud Index

Interaktivní nástroj mapující situaci v jednotlivých světových regionech

O Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým technologickým lídrem, který již od roku 1984 pomáhá tomu, aby fungoval internet. Naši zaměstnanci, produkty a partneři pomáhají lidem navazovat bezpečná spojení a již dnes využívat digitální příležitosti zítřka. Další informace naleznete na newsroom.cisco.com nebo nás sledujte na Twitteru na @Cisco.