Lži a sex – Kaspersky Lab odhalila odvrácenou tvář online seznamek

Internetové seznamky se těší velké oblibě. Někdy je využilo 59 % Čechů. Zdaleka ne všichni s nimi ale mají pozitivní zkušenosti. Nejnovější průzkum* Kaspersky Lab totiž naznačuje, že ti, kteří hledají toho pravého na internetu, velmi často místo lásky najdou zklamání. Řada se jich setkali s falešnými informacemi a fotografiemi, škodlivými odkazy nebo podvodníky, kteří se od nich snažili získat citlivé informace nebo lhali o tom, co od vztahu očekávají.

Lidé, kteří opravdu hledají spřízněnou duši na internetových seznamovacích platformách, jako jsou Tinder, Bumble, OK Cupid, Badoo a další, jsou ve skutečnosti v menšině. Průzkum totiž odhalil, že je takovýchto uživatelů mezi Čechy pouze 20 %. Oproti tomu 52 % dotázaných Čechů navštěvuje online seznamky jen pro zábavu a jeden z deseti (8 %) se zajímá pouze o sex.

Svět virtuálního randění je také prosáklý lžemi, což situaci těm, kteří to s hledáním opravdové lásky po internetu myslí vážně, situaci jen zhoršuje. Více než polovina (57 %) lidí přiznala, že při online seznamování lhala. Buď chtěli vypadat lépe, než jací ve skutečnosti jsou, nebo uváděli nepravdivé informace kvůli tomu, aby nachytali své partnery při nevěře.

Množství falešných dat odrazuje velkou část lidí od seznamování po síti. Každého pátého (19 %) odrazují falešné fotografie, každý desátý (12 %) pak nemá rád, když protějšek uvádí nepravdivá očekávání od vztahu. 11 % respondentů se setkalo i s tím, že osoba na druhé straně lhala o svém současném vztahu. Paradoxně, a možná i ironicky, jsou odhalením nepravdivých informací daleko více zaskočeni ti, kteří sami lžou.

Od využívání internetových seznamek lidi odrazují nejen falešné informace, ale i kybernetické hrozby. Jeden z deseti uživatelů má zkušenost s podvodníkem, který se od něj prostřednictvím seznamek snažil získat osobní nebo finanční údaje. Jiní se setkali se zprávami obsahujícími nebezpečné odkazy nebo malware, který mohl infikovat jejich zařízení. Navíc platí, že ti, kteří o sobě v online seznamkách šíří lživé informace, se spíše stanou obětí těchto kybernetických hrozeb. Průzkum totiž ukázal, že 16 % uživatelů, kteří ve svém profilu lhali, bylo skrz online seznamovací platformu napadeno malwarem, spywarem nebo ransomwarem. Stejným způsobem bylo napadeno jen 5 % uživatelů, kteří se na seznamkách chovají čestně.

„Online seznamky jsou v dnešním propojeném a hektickém světě skvělým nástrojem pro poznávání nových lidí. Není proto divu, že s nimi má zkušenost každý třetí. Nic však není černobílé, a tak ti, kteří hledají osudovou lásku, musejí čelit velkému množství falešných informací, podvodníků nebo neprůhledných intrik. Vysoký počet lhářů, kteří se za pomoci zavádějících informací snaží vypadat lépe a atraktivněji než ve skutečnosti jsou, poukazuje na to, jak uživatelé zneužívají možnosti digitálních služeb. Velká část by si přitom podobné chování ve skutečném světě nedovolila,“ říká Andrei Mochola, ředitel divize spotřebitelských produktů společnosti Kaspersky Lab.

„Populární online trendy lákají pozornost kyberzločinců a v případě internetových seznamek tomu není jinak. V žádném případě nechceme, aby je lidé přestali používat. Pouze jim doporučujeme, aby byli obezřetní v jakékoliv situaci. Zvýšená pozornost a adaptabilní bezpečnostní řešení, které dokáže reagovat na jakoukoliv situaci na všech typech zařízení, jim pomohou překonat rizika spojená s online randěním,“ dodává Andrei Mochola.

Aby uživatelé zůstali během online seznamování chráněni před podvodníky a kyberzločinci, nabízí společnost Kaspersky Lab bezplatné kyberbezpečnostní řešení Kaspersky Free. To nabízí základní ochranu proti malwaru zcela zdarma.

Více informací o průzkumu a celý report „Nebezpečné vztahy: dělá to každý online?“ se dočtete na tomto odkazu.

*Online průzkumu, který uskutečnila Kaspersky Lab spolu s B2B International v srpnu 2017, se zúčastnilo 6 458 uživatelů ze 30 států včetně České republiky.

O společnosti Kaspersky Lab

Kaspersky Lab je mezinárodní společností, která se zabývá kybernetickou bezpečností a v roce 2017 slaví 20 let od svého založení. Své rozsáhlé odborné znalosti kybernetických hrozeb využívá Kaspersky Lab při vytváření bezpečnostních řešení a služeb nové generace zaměřených na ochranu podniků, kritické infrastruktury, vládních organizací a uživatelů po celém světě. Portfolio společnosti zahrnuje špičkové zabezpečení koncových bodů a specializovaná bezpečnostní řešení a služby sloužící k ochraně proti sofistikovaným a neustále se vyvíjejícím digitálním hrozbám. Technologie Kaspersky Lab chrání celosvětově více než 400 milionů uživatelů a 270 tisíc korporátních klientů. Více se dozvíte na www.kaspersky.cz.