Vyznejte se v rotačních kartáčích vysavačů – jsou v nich zásadní rozdíly

Rotační kartáče vysavačů, někdy také označované jako turbo kartáče, jsou neocenitelným doplňkem při vysávání koberců. Tradiční hubice totiž dostává z koberce drobky, vlasy či zvířecí srst jen s velkými obtížemi. Tyto nečistoty doslova drží vlákna koberce. Rotační kartáč je však z koberce vyčesává. Při výběru vysavače musíte však dát pozor na zásadní rozdíly – není kartáč jako kartáč.

Praha, 14. února 2018 – Pro majitele koberců jsou u vysavačů nepostradatelným doplňkem rotační kartáče. To platí dvojnásob pro rodiny s dětmi a domácími mazlíčky. „Vysávání tvrdých podlah zvládne do značné míry každý vysavač, o který je dobře pečováno. Každý majitel koberce si ale moc dobře uvědomuje, že odstranění nežádoucích nečistot z koberců je tak říkajíc jiný level. Tuto disciplínu zvládají dnes nejlépe vysavače s rotačními kartáči, které někdy označujeme jako turbo kartáče. Málokdo si však v uvědomuje rozdíly mezi jednotlivými provedeními,“ říká Martin Pitoňák, produktový manažer značky Dirt Devil ve společnosti BaSys CS.

„Skutečně účinné rotační kartáče jsou dnes nejčastěji vidět u vysavačů tyčových, tedy takových, u kterých je motor, nádoba na nečistoty a sací hubice s kloubem vestavěna do jednoho celku s rukojetí. Toto řešení totiž na rozdíl od koncepce motoru spojeného se sací hubicí dlouhou hadicí umožňuje snadné řešení napájení pohonu kartáče,“ dodává Martin Pitoňák.

Elektrický nebo podtlakový rotační kartáč?

Rotační kartáče se principiálně dělí podle způsobu pohonu na dva typy. První z nich je roztáčen malým elektrickým motorem. Ten zajišťuje, že funkce vyčesávání nečistot z koberce je aktivní za všech podmínek. Obecně lze říci, že tento způsob je mnohem účinnější a uživatelsky přívětivější než druhý, popsaný dále. „Pokud vybíráte vysavač s elektricky poháněným kartáčem, přesvědčte se, že jeho motor je dostatečně silný a že se nezastaví při odporu, který způsobí vysávání vyššího koberce,“ připomíná Martin Pitoňák. Pokud vyberete správně, můžete si být jisti, že se relativně snadno zbavíte v domácnosti špíny, která by jinak zůstala na podlaze. K dispozici byste měli mít i možnost úpravy výšky samotného kartáče nad zemí pro různě vysoké koberce.

Druhá možnost, jak lze kartáče roztočit, je využití podtlaku v sací hubici.Toto řešení lze doporučit především pro méně znečištěné prostory. Sama logika nám říká, že podtlak by měl být využit k vysávání a také že takto roztočený kartáč nemá takovou sílu, jako když ho pohání kvalitní elektromotor. Nehledě k tomu, že pro to, abyste dosáhli vysokého podtlaku, se musí sací hubice silně přisát k podlaze. To však komplikuje struktura vyšších koberců. A pokud se to podaří, je manipulace s takto přisátou hubicí vysavače pro uživatele poměrně obtížná a nepohodlná,“ připomíná Martin Pitoňák.

Pokud chcete být při úklidu koberců co možná nejefektivnější, poohlédněte se po vysavači s elektricky poháněným rotačním kartáčem s kvalitním motorem, který se při najetí na koberec nezastaví.

Tip: Dirt Devil Renegade 36
Na plošně rozsáhlejší a vyšší koberce lze doporučit bezdrátový vysavač Renegade 36V s motorem poháněným turbo kartáčem. Jeho vestavěná 36 V baterie dodává vyšší výkon než u většiny jiných akumulátorových vysavačů, což zajišťuje vyšší sací výkon a až 75minutovou dobu provozu na jedno nabití. Má dva výkonové stupně – první pro tvrdé podlahy bez využití kartáče a druhý pro koberce. Přesto je lehký (váží pouhé 2,8 kg) a snadno se přenáší.