Prabos Plus, a.s.: Oznámení o záměru vstoupit na Burzu cenných papírů Praha

Toto oznámení nepředstavuje nabídku ani výzvu ke koupi jakýchkoliv akcií společnosti Prabos plus, a.s. (dále jen „Akcie”). Případná veřejná nabídka Akcií bude v České republice provedena až po uveřejnění prospektu podle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, v platném znění. Pokud se veřejná nabídka v České republice uskuteční, bude tento prospekt k dispozici na www.prabos.cza na www.starteepo.com/prabos.

Toto oznámení nepředstavuje nabídku ani výzvu ke koupi jakýchkoliv Akcií ve Spojených státech amerických nebo pro, ve prospěch nebo na účet jakékoliv americké osoby (U.S. person) (jak je tento pojem definován v Regulaci S (Regulation S) podle zákona Spojených států amerických o cenných papírech z roku 1933, v platném znění (dále jen „Zákon o cenných papírech“), pokud není registrována podle Zákona o cenných papírech nebo na ni nedopadá výjimka z takové registrace. Akcie nebyly a nebudou registrovány podle Zákona o cenných papírech a nebudou veřejně nabízeny ve Spojených státech amerických. Toto oznámení nepředstavuje nabídku ani výzvu ke koupi jakýchkoliv Akcií v jakékoli jiné jurisdikci, ve které není taková nabídka nebo výzva povolena nebo ve vztahu k jakékoliv osobě, vůči které by taková nabídka nebo výzva byla v rozporu se zákonem. Uživatelé tohoto oznámení se tímto žádají, aby se s těmito omezeními seznámili a dodržovali je.

Praha, 15. února 2018

Na burzu míří nový dividendový titul. Český výrobce obuvi Prabos oznamuje IPO

Společnost Prabos, tradiční český výrobce obuvi ze Slavičína, míří na trh START Burzy cenných papírů Praha. Prostřednictvím primární nabídky akcií (IPO) nabídne 15procentní podíl tuzemským investorům. Firma si tak chce otevřít nové možnosti financování plánovaného růstu. Investory pak hodlá oslovit především zajímavým dividendovým výnosem.

Úvodní vstup na burzu plánuje firma prostřednictvím prodeje 15 procent stávajících akcií. V případě úspěšného IPO firma nevylučuje budoucí navýšení kapitálu a zvýšení počtu obchodovaných akcií na trhu START. „Nový trh START nás oslovil svými parametry, které zcela naplňují naše potřeby. Nabídnutím 15procentního podílu si chceme otestovat tento zdroj financování a v případě potřeby jej hodláme využívat nejen pro současnou, ale především pro budoucí expanzi firmy,“ uvedl Jaroslav Palát, předseda představenstva společnosti Prabos. „Větší část výnosu z částečného prodeje mého podílu hodlám poskytnout společnosti ve formě podřízeného dluhu za účelem refinancování stávajících bankovních úvěrů. Expanzi pak budeme dále financovat také z vlastních zdrojů a v menší míře i z bankovních úvěrů,“ dodal Palát, který si nadále hodlá ve firmě ponechat 35procentní podíl. Druhým akcionářem zůstává s 50 procenty člen představenstva a dlouholetý výrobní ředitel společnosti Juraj Vozár.

Společnost STARTEEPO, kterou si Prabos vybral jako IPO poradce, odhaduje velikost transakce na 60–90 milionů korun. „Očekáváme, že o akcie bude velký zájem. Prabos je tradiční česká firma navazující na baťovskou tradici výroby bot v Čechách. Nabídka akcií jistě osloví typického domácího investora, který ocení předpokládanou dividendu. Vzhledem k ocenění firmy by měla být společnost schopna nabídnout až 6procentní dividendový výnos k očekávané upisovací ceně akcie. Na pražské burze by se tak mohla zařadit mezi oblíbené dividendové tituly,“ uvedl manažer transakce František Bostl ze STARTEEPO.

„Je skvělé, že relativně nový trh START oslovuje velmi široké spektrum firem. Společnost Prabos reprezentuje výrobu, která má v České republice obrovskou tradici. Dokázala se navíc prosadit i na zahraničních trzích a pokračuje tak v šíření dobrého jména českého obuvnického průmyslu mimo republiku. Doufám, že připravovaná emise přinese společnosti požadovaný kapitál a přispěje k dalšímu úspěšnému růstu této firmy,“ říká Petr Koblic, generální ředitel pražské burzy.

Během následujících týdnů firma plánuje předložit návrh emisního prospektu České národní bance a předpokládá jeho schválení a následné zveřejnění v průběhu dubna. Kromě společnosti STARTEEPO na transakci spolupracuje také advokátní kancelář PRK Partners.

O společnosti Prabos

Společnost Prabos plus a.s. je výrobce obuvi s tradicí sahající až do roku 1860. Tehdy vznikla společnost Japis, která zpracovávala usně a po I. světové válce zahájila výrobu obuvi. Po znárodnění v roce 1948 přešla společnost Japis pod správu n.p. Baťa a následně byla v roce 1952 začleněna do n.p. Svit Gottwaldov. Teprve v roce 1991 se závod transformoval jako samostatná divize společnosti a.s. Svit Zlín. 1.1.1993 získala společnost právní subjektivitu pod názvem Prabos a.s. Slavičín, která se postupně transformovala na současnou Prabos plus a.s.

Dnes se společnost řadí v regionu CEE mezi přední výrobce pracovní obuvi pro průmyslové použití, obuvi pro vojenské, hasičské a policejní složky a také obuvi trekové, lovecké a outdoorové. Boty Prabos obouvají zaměstnanci předních českých výrobních společností, Armáda ČR, Makedonská policie či německý Bundeswehr. Firma dodává či dodávala své boty i pro armády Litvy, Švýcarska, Polska, Nizozemska nebo Velké Británie. Oblibu má značka také mezi českými myslivci. Obuv byla úspěšně testována v extrémních podmínkách českými egyptology či polárníky z Mendelovy polární stanice v Antarktidě.

Dle předběžné účetní uzávěrky dosáhla firma v roce 2017 tržeb přesahujících 320 milionů korun a zisku 36,8 milionu korun po zdanění, který meziročně vzrostl o 56 %.

V následujícím období hodlá Prabos rozšířit své výrobní kapacity a produktovou nabídku směrem k segmentu volnočasové outdoorové obuvi. Ještě v tomto roce by měla být představena nová kolekce bot typu Work&Walk. Firma také plánuje expandovat na rychle rostoucí ukrajinský trh a zároveň se chce více soustředit na online marketing a prodej pomocí nejnovějších technologií. Jednou z novinek by měla být mobilní aplikace, která díky 3D měření nohy zaručí zákazníkům přesný a pohodlný online nákup.

Obrazové materiály k tiskové zprávě naleznete zde.

Novinky o transakci můžete sledovat na www.starteepo.com/prabos.