Samsung představuje aplikaci SeeColors pro televizory QLED, která podpoří osoby s poruchou barevného vidění

Aplikace SeeColors, která je kompatibilní se všemi televizory QLED, umožňuje osobám, které trpí barvoslepostí, vidět ty správně barvy díky upravenému nastavení obrazovky

Praha, 15. února 2018 – Společnost Samsung Electronics Co., Ltd., uvedla na trh aplikaci SeeColors pro QLED TV, která je kompatibilní se všemi televizory QLED společnosti Samsung. Aplikace SeeColors pro QLED TV pomáhá lidem, kteří trpí barvoslepostí, stanovit míru poruchy jejich barevného vidění. Na základě výsledků diagnózy přizpůsobí televizor QLED, který zobrazí 100% barevného objemu, nastavení barev na obrazovce tak, aby si diváci s poruchou barevného vidění mohli naplno užít ty správné barvy.

„Společnost Samsung se zavázala, že prostřednictvím technologií a inovací nabídne lidem, jak žít chytřeji a pohodlněji,“ uvedl Hyeongnam Kim, viceprezident divize Visual Display společnosti Samsung Electronics. „Uvedení aplikace SeeColors pro QLED TV toto poslání ztělesňuje a uživatelům nabízí možnost, jak vyřešit jednu z největších světových optických výzev prostřednictvím nejmodernějších technologií a obrazovek.“

Po celém světě trpí poruchou barevného vidění téměř 300 milionů lidí, což je asi 8 % mužů a až 1 % žen*, jak uvádějí výsledky reprezentativního šetření provedeného v Evropě a Severní Americe. Většina lidí však o své poruše a jejím dopadu na kvalitu života neví.

Uživatelé mohou prostřednictvím aplikace SeeColors na televizoru zjistit, jakým typem poruchy barevného vidění trpí a do jaké míry, a na základě výsledků diagnózy obrazovku svého televizoru QLED přenastavit.

Samsung se spojil s profesorkou Klarou Wenzelovou, která stojí v čele oddělení mechatroniky, optiky a strojírenské informatiky na Technické a ekonomické univerzitě v Budapešti, aby převzala její Colorlite test, neboli C-test, pro televizory a mobilní zařízení, a mohla tak lidem nabídnout snadný a přesný způsob stanovení diagnózy barvosleposti. C-test vyvinutý profesorkou Wenzelovou je digitální diagnostický test, který k diagnostice míry barvosleposti využívá koncepci barevných filtrů a matematické modelování. Výsledkem použití C-testu pro účely aplikace SeeColors je jednoduché řešení, které dává každému možnost vidět svět v plných barvách.

Aplikace SeeColors je k dispozici ke stažení z úložiště aplikací pro chytré televizory. Aplikaci si ke stanovení diagnózy mohou uživatelé stáhnout prostřednictvím úložišť Google Play a Galaxy App Store také do chytrých telefonů Samsung Galaxy S6, S6 edge, S6 edge+, S7, S7 edge a S8. Jakmile uživatel připojí svůj chytrý telefon Galaxy ke QLED TV, televizor na základě stanovené diagnózy uživatele automaticky upraví nastavení barev.

Aplikace SeeColors je vytvořena ve spolupráci s maďarskou společností Colorlite®, která využívá certifikované technologie podložené 20 lety vědeckého výzkumu čoček, které lidem pomáhají řešit problémy s barvoslepostí. Aplikace SeeColors je prvním případem využití technologie Colorlite® v televizorech a chytrých telefonech.

Společnost Samsung Electronics se zavázala, že bude prostřednictvím svých inovativních produktů poskytovat široké spektrum funkcí pro usnadnění přístupu, a její snahy byly v letech 2015, 2016, 2017 a 2018 odměněny udělením ceny CES za inovace.

*Výpočet na základě práce autorů Fletcher, R. a Voke, J. (1985) Porucha barevného vidění: základy, diagnóza a léčba. Adam Hilger, Bristol.

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými transformačními myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, tabletů, nositelných chytrých zařízení a digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Nejnovější informace najdete v Samsung Newsroom na adrese: http://news.samsung.com.